Lounais-Häme

Jokilääni tuo rytmiä elämään

Jokiläänin kansalaisopiston kevätnäyttelyn pystytysryhmä tekee tarkkaa työtä. Mielessä on vuoden teema Opistosta rytmiä elämään, kun kunnostettu kaappi etsii paikkaansa matolta ja lasi sen hyllyltä. Viereen sopii tikkujen tarkkaa rytmiä toistava peite. Joku voisi laskea matolle käsilaukunkin.

-Tässä menee useampi päivä, että kaikki löytävät paikkansa. Töitä on syntynyt todella paljon, toteavat opettajat Sari Wenning, Pirjo Salo, Tuija Pietilä-Estrada ja Mirva Kallio.

Teema on opettajien mielestä onnistunut, sillä rytmi on mukana monessa eri tekemisessä ja monella tasolla: esimerkiksi kudonnassa puut iskevät ja syntyy sidosten tai raitojen rytmi.

-Opiskelu antaa myös rytmiä meidän kaikkien elämään. Säännöllistä tekemistä ja sosiaalista elämää, he muistuttavat.

 

Nelikko on tyytyväinen, että näyttely voidaan pystyttää juuri Tietotalon yläkerran suureen saliin. Näyttelypäiviä on kaikkiaan kolme.

-Kouluillekin näyttely on viety, mutta se on ollut hankalaa. Näyttelyä on päästy rakentamaan vasta koulupäivän jälkeen. Nyt olemme voineet käyttää siihen todella aikaa.

Tietotalon vintille on syntynyt pieniä kokonaisuuksia, jotka rytmittyvät teemojen ympärille. Jossain yhteinen tekijä on aikakausi, jossain töiden tunnelma ja toisaalla kädentaitajien työt on rytmitelty värien mukaan.

Töitä on paljon, sillä opiskelijoitakin on opistossa noin 1 100–1 200 vuodessa. Kädentaitojen ja taideaineiden lisäksi opistossa opiskellaan kieliä, musiikkia, liikuntaa, hyvinvointia, ruokakulttuuria, yhteiskunnallisia aineita ja tietotekniikkaa.

 

Väljä tila mahdollistaa myös sen, että keramiikkaa, lasitöitä, posliineja, taontatöitä, huonekaluja ja erilaisia tekstiilejä pääsee katsomaan myös etäältä. Esimerkiksi Lucia Blascon puuta ja taontaa yhdistävien jakkaroiden muotoa kannattaa kurkistella eri kulmista.

Tilassa on myös useita töitä, joiden eteen pitää todella viivähtää. Yksi sellainen on Johanna Korkeasaaren romanttinen peite, jonka hän on valmistanut rakkaalle isoäidilleen merkkipäivälahjaksi. Peitteeseen koottu tekstiilitöiden eri tekniikat perinteisistä kokeileviin, ja ne yhdistyvät henkilökohtaisiin viesteihin..

Mykistävä on myös silkkisen tumma kaappi, jolla on ihan toisenlainen menneisyys. Samanlaisen tapauksen tuntee moni.

-Se oli 1980-luvun tavallinen mäntykaappi. Se oli kellastunut ja hyvin kirjava. Kaija Toivonen hioi ja maalasi sen pellavaöljymaalilla, ja lopputulos on upea, Mirva Kallio kertoo.

Suuri määrä keramiikkaryhmien töitä on koottu ryhmäksi vanhojen kärryjen päälle ja taidekurssilaisten työt ovat esillä alakerrassa Galleria Pehkosessa.

 

Perjantaina ja sunnuntaina Tietotalossa voi kuulla myös musiikkia. Perjantaina kello 18 salissa alkavat tanssiaiset, jossa esiintyy opiston tanssiorkesteri Joviaali.

Sunnuntaina kello 13 alkaa oppilaskonsertti. Opistokauden päätöstilaisuus alkaa kello 16.30. Tilaisuudessa on luvassa musiikkiesitys, puhe ja arvontaa. FL

Opistosta rytmiä elämään. Jokiläänin kansalaisopiston kevätnäyttely Jokioisten Tietotalossa 20.–22. huhtikuuta. Avoinna pe klo 11–17, la klo 11–15 ja su klo 11–17.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti