Lounais-Häme Jokioinen

Jokiläänin kansalaisopisto toi viime lukuvuoden helmet esiin: Opiskelijoiden näyttelyssä luonto toimii innoittajana ja työvälineenä

"Opiskelijat opin poluilla" -näyttely avautuu 11. elokuuta Jokioisten Tietotalossa.
Jokiläänin kansalaisopiston näyttelyssä on laaja kirjo opiskelijoiden taidonnäytteitä. Opiston opettajat Tiina Salmi (takana) ja Sari Wenning sekä näyttelyassistentti Silja Mattsson (edessä) rakensivat näyttelyä maanantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokiläänin kansalaisopiston näyttelyssä on laaja kirjo opiskelijoiden taidonnäytteitä. Opiston opettajat Tiina Salmi (takana) ja Sari Wenning sekä näyttelyassistentti Silja Mattsson (edessä) rakensivat näyttelyä maanantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa on tapahtunut vuoronvaihto. Tänä syksynä perinteistä Jokiläänin opettajien Osaajat opettajat -näyttelyä ei nähdä, vaan näyttelytilan valtaavat opiston opiskelijoiden taidonnäytteet.

– Jouduimme perumaan opiskelijoiden kevätnäyttelyn koronatilanteen vuoksi. Halusimme kuitenkin tuoda opiskelijoiden osaamisen ja työt esille, tekstiiliopettaja Tiina Salmi kertoo.

11. elokuuta avautuvassa näyttelyssä on esillä laaja kirjo taide- ja taitoaineiden kursseille osallistuneiden opiskelijoiden töitä. Moni niistä liittyy jollakin tavalla Opiston alkavan lukuvuoden luontoteemaan. Näyttelytöitä valittaessa on pyritty luomaan läpileikkaus viime lukuvuoden annista. Jokaiselta näyttelyyn osallistuvalta opiskelijalta on esillä pääosin yksi työ.

– Kursseilla käydään läpi erilaisia tekniikoita ja aiheita. Opiskelija päättää kuitenkin itse, millaisen työn hän haluaa toteuttaa. Luonto näkyy näyttelytöiden tekemisessä käytetyissä työtavoissa kuin niiden aihepiireissäkin, Salmi kuvailee.

Luonnonantimia työvälineinä

Vaikka luonnonläheisyys on yksi näyttelyn keskeisistä teemoista, luonnonantimet ovat päässeet myös opiskelijoiden työvälineiksi. Esimerkiksi tekstiilitaideteoksissa on hyödynnetty kasvien lehtiä ja kukintoja, jotka on aseteltu kankaalle. Sen jälkeen työ on höyrytetty mehumaijassa. Värjäyksen tulos on myös tekijälleen yllätys. Värjäyksen lisäksi työ on koristeltu kirjomalla.

Luontoteema näkyy näyttelyn töissä myös erilaisten materiaalien kierrätyksenä. Moni näyttelyssä esillä olevista töistä on tehty vanhoista vaatteista tai kodintekstiileistä. Taiteen avulla vanha tekstiili voi saada täysin uuden käyttötarkoituksen.

– Eräs opiskelijoistamme harrastaa suunnistusta. Hän innostui tekemään vanhoista suunnistuskartoista laukun. Siinä yhdistyy intohimo lajiin ja kädentaitoihin, tekstiilityön opettaja Sari Wenning kertoo.

Vanhoista suunnistuskartoista toteutettu laukku yhdistää tekijänsä kaksi harrastusta, kädentaidot ja urheilun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanhoista suunnistuskartoista toteutettu laukku yhdistää tekijänsä kaksi harrastusta, kädentaidot ja urheilun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uusi lukuvuosi käyntiin viikolla 38

Jokiläänin kansalaisopiston lukuvuosi käynnistyy viikolla 38. Tulevan opintovuoden teema on ”opin poluilla luonnollisesti”. Luontoaiheet korostuvat opiston kurssitarjonnassa ja taito- ja taideaineiden kurssisisällöissä.

– Jokaisella lukuvuodella on oma teemansa. Jokainen opettaja hyödyntää sitä parhaaksi katsomallaan tavalla, Jokiläänin opiston vs. rehtori Timo Mäntyranta kertoo.

Opisto järjestää lukuvuoden aikana 12 luontoteemaista yleisöluentoa. Luentosarja alkaa 17. syyskuuta ”Jokioisten kartanon monipuoliset perinnekasvit” -luennolla Jokioisten Tietotalolla. Syyslukukauden aikana kuullaan luennot myös kodin tärkeistä asiakirjoista ja majoituspalveluiden järjestämisestä.

Luentojen lisäksi luontoteemasta pääsee nauttimaan opistolla kokonaisten kurssien verran. Syksyllä on luvassa muun muassa sienestyskurssi, geokätköilyn alkeet ja luonnossa liikkumiseen sekä erätaitoihin keskittyvä retkeilykurssi. Keväällä perehdytään lintujentunnistukseen ja hyönteishotellien rakentamiseen.

Lukuvuoden kurssitarjonnasta löytyvät myös tutut taito- ja taideaineiden kurssit, runsaasti ruoanlaittoon liittyvää opetusta sekä kieliä. Syksyllä alkaa myös nuorille suunnattu ilmaisutaidon kurssi sekä sirkusryhmät vauva-, taapero- ja tenavaikäisille. Jokiläänin kansalaisopiston painettu kurssiohjelma jaetaan kotitalouksiin kuluvalla viikolla. FL

Opiskelijat opin poluilla – Ideoita alkavalle opistovuodelle edelliseltä kaudelta -näyttely Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa 11.8.–31.8.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic