Lounais-Häme

Jokiniemen komea saalis: Mestaruus ja MM-pronssia

Somerolaislähtöinen mäkikotka teki tasaisen vahvaa jälkeä veteraanien MM-kisoissa.
Somerolaislähtöinen Marko Jokiniemi liiteli Vikersundissa maailmanmestaruuteen ja MM-pronssille. Kuva: Vesa Mäkinen

Somerolaislähtöinen Marko Jokiniemi hyppäsi erinomaisesti veteraanien MM-kisoissa Norjan Vikersundissa. Jokiniemi liiteli M40-45-sarjassa kultaan ja pronssille.

Maailmanmestaruus tuli K45-mäessä. Kilpailu käytiin vaikeissa olosuhteissa iltakisana. Se keskeytettiin kovan lumisateen takia yhden kierroksen jälkeen.

– Koekierroksella alkoi lumisade. Luulimme että se laantuisi, mutta se vain koveni, Jokiniemi kertoo.

Jokiniemi ponnisti ensimmäisellä ja lopulta ainoaksi jääneellä kierroksella 40,5 metriä, mikä oli kisan pisin hyppy. Jokiniemi sai leiskautuksestaan 89,6 pistettä. Salolaisen voitto oli selvä, sillä hopealle hypännyt Unkarin Peter Tuczai jäi hänestä lähes kymmenen pistettä. Pronssi meni Norjan Fredrik Bergerille, joka hävisi Jokiniemelle jo yli kymmenen pistettä.

Unkarin hyppääjä oli hurja ponnistaja, joka veti treenisiivuja pitkälle ja usein.

– Juteltiin siinä valmentajan kanssa, että annetaan kaverin väsyttää itsensä. Se veti mäestä 6–7 treenihyppyä, itse tein vain 2, mikä riitti tuntuman saamiseen.

Jokiniemi oli totta kai tyytyväinen voittoon.

– Se oli hyvä hyppy, siihen keliin erinomainen.

Mitalimiehet palkintopallilla. Keskellä voittaja Marko Jokiniemi, vasemmalla hopeamies Peter Tucsai ja oikealla pronssia saanut Fredrik Berger. Kuva: Marko Jokiniemi

Jokiniemi ei voinut juhlia mestaruuttaan. K65-mäen kilpailu käytiin heti seuraavana aamuna.

– Ei siinä ehtinyt pitää mitalijuhlia. Palkintojen jaon jälkeen kävimme syömässä ja siitä mentiinkin suihkuun ja nukkumaan.

K65-mäen kisassa Jokiniemi teki tasaiset 63,5 ja 62 metrin hypyt. Pisteet 189,7 riittivät MM-pronssiin.

Kultaa voitti norjalainen Knut Björnar Ström, hopealle hyppäsi Jokiniemen kisojen kämppäkaveri Juha Nykänen Harjavallasta.

Vikersundin MM-kilpailut täydensivät mukavasti Paimion Urheilijoita edustavan Jokiniemen palkintokaappia. Hänellä on nyt veteraanien MM-kisoista viisi MM-kultaa, yksi hopea ja kolme pronssia.

– Ne olivat hienot kilpailut. Sain tehtyä neljän päivän aikana noin 30 hyppyä. Pääsin vielä koehyppääjäksi 105-metrin mäen kisaan, Jokiniemi kertoo.

Vieressä oli myös Vikersundin hurja lentomäki, jossa on hypätty maailman pisimmälle kantaneet mäkihypyt. Sinne ei ollut veteraaneilla eikä muillakaan hyppääjillä asiaa.

– Kyllä ne tykittivät ja kovasti laittoivat sitä kuntoon. Oli sinne joku lappu laitettu, taisivat olla maaliskuussa kisat tulossa.

 

Lue myös: Matti Nykäsestä jäi somerolaislähtöiselle veteraanihyppääjälle lämpimiä muistoja

 

Someron-vuosinaan lajin oppinut Jokiniemi palasi kilpamäkiin kymmenisen vuotta sitten. Junnuvuosien pohjat auttoivat, ja menestystä alkoi tulla veteraanikisoissa nopeasti.

Mitalejakin tärkeämpää on mukava harrastus ja hyvät kaverit.

– On mukava kun pääsee kiertämään maailmaa ja hyppäämään kiinnostavissa paikoissa. Samalla näkee kavereita, joita on tullut aika paljon lajin parista.

Jokiniemi kisaa seuraavan kerran Lapualla, jossa hypätään ensi viikonloppuna veteraanicupin osakilpailu ja 55-mäen SM-kisa. Mitali ei ole SM-mäestä maailmanmestarille itsestäänselvyys, sillä kotimaisissa kilpailuissa on mukana hyppääjiä, jotka eivät lähteneet Norjaan kilpailemaan.

– Kyllä siellä saa hyvin onnistua, mikäli haluaa mitalin kotiin tuoda, Jokiniemi sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic