Lounais-Häme Jokioinen

Jokioinen käy toistaiseksi kouluverkkokeskustelua pää kylmänä, ainoa kyläkoulu Kuumassa on lopetusuhan alla

Jokioinen tekee maaliskuussa kyselyn Kuuman koulun alueen lapsiperheille ja lapsille kouluverkosta.
Jokioisten Kuuman koulun luokka täyttyi ääriään ja ovensuitaan myöden, kun sivistystoimenjohtaja Jari Sillanpää esitteli ajatuksia kunnan tulevasta kouluverkosta. Kuva: Tapio Tuomela

Tunteet pysyivät viileänä ja keskustelu tyynenä kouluverkon kuulemistilaisuudessa Kuuman koululla.

Jokioinen pohtii parhaillaan supistaako kolmen koulun verkko kahden koulun malliksi. Kuntalaisten kuulemiset käynnistettiin Kuumasta, jossa toimii kunnan ainoa kyläkoulu. Se on lopetusuhan alla, jos kouluverkkoon kajotaan. Päätöksiä asiassa ei ole vielä tehty.

– Teemme maaliskuussa kyselyn oppilaille ja lapsiperheille mielipiteiden kartoittamiseksi, mutta myös laajemmin opetukseen, kuljetukseen ja muihin palveluihin liittyvien ideoiden keräämiseksi, kertoi sivistystoimenjohtaja Jari Sillanpää.

 

Aiheesta aiemmin: Kuuman koulun kohtalosta päätetään Jokioisilla vuonna 2019 – taustalla laskeva lapsimäärä sekä talous- ja tehokkuuspaineet

 

Kuulemistilaisuuteen kokoontuneet kuuntelivat tarkalla korvalla virkamiesten viestiä. Keskustelu oli vilkkaudestaan huolimatta viileän asiallista.

Äänekkäin vanhempien joukko oli se, joka toivoi nopeata lakkautuspäätöstä.

– Kannatan vaihtoehto b:tä, mahdollisimman nopeaa ratkaisua. Esikoululaiset kuljetetaan jo nyt täältä keskustaan, ja kaverisuhteita muodostuu. Koulu on kuitenkin joskus menossa kiinni, joten olisi paras toimia lasten edun mukaan eikä niin, että koulu muuttuu moneen kertaan, totesi Tarja Loukusa.

Osa vanhemmista arveli kuljettavansa lapset vaikka itse keskustaan, jotta kouluympäristö ja kaveripiiri eivät muutu. Heidän mukaansa epävarmuus ei ole hyväksi.

Koulutuslautakunnan puheenjohtaja Emmi Romppainen (sd.) oli tyytyväinen, että Kuuman tilaisuudessa henki oli hyvä. Tavoite on, että aikuiset hoitavat lasten asiat kiihkotta.

– Jos lapset vedettäisiin tähän mukaan, epävarmuus tulevasta heidän keskuudessaan lisääntyisi. Lapsilta kysytään kuulemisessa kuitenkin heidän omia näkemyksiään, Romppainen totesi.

Kuuman koulun johtajan Toivo Vainion mukaan oppilaat kyselevät jo nyt miten oma koulutyö on muuttumassa.

 

Laajemman tarkastelun puolesta suunsa avasi Kalle Heikkilä. Hän toivoi, että kunta selvittäisi myös mahdollisuuden ylittää kuntarajat koulunkäynnin vuoksi.

– Meiltä ajaa Koijärvelle 12 minuutissa, kun kunnan keskustaan menee yli 20 minuuttia, hän muistutti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Lehtinen (kesk.) totesi, että seutukunnallisessa elinvoimatyössä Forssan seudun kunnat ovat pohtineet laajemminkin sitä miten opetus ja päivähoito voitaisiin järjestää yhdessä alueen perheitä paremmin palvellen. Se vie vielä aikaa.

Kuljetusajat ja -kustannukset askarruttivat myös. Kuumassa ei haluta lasten kuljetusaikojen venyvän. Raportissa on arvioitu, että kustannukset eivät juuri nykyisestä nouse, sillä suurin osa kuumalaisista oppilaista on jo kuljetuksen piirissä.

 

Edessä olevan ratkaisun perusteena Jokioisilla ovat laskevat oppilasmäärät ja valtionosuudet sekä samalla nousevat kustannukset. Vaakakupissa painaa myös keskustan Miinan ja Paanan koulujen tehokkaampi käyttö. Verkon tiivistäminen tarkoittaisi Kuuman koulun lakkauttamista.

Kunnassa perusopetuksen oppilaiden määrä pudonnee syksyyn 2024 mennessä nykyisestä 601 oppilaasta 462 oppilaaseen. Kuumassa laskua ennakoidaan olevan nykyisestä 48 oppilaasta 40 oppilaan tuntumaan.

– Oppilasmääräennusteen perusteella Kuuman koulu on elinvoimainen, mutta ratkaisuja tehdään koko kunnan koululaisia ajatellen, Sillanpää muistutti

Valtionosuus pienenee samassa suhteessa, viiden vuoden aikana laskua vuosittaisessa summassa on odotettavissa 600 000 euroa.

Kunnanjohtaja Jarmo Määttä asetti vuosi sitten työryhmän pohtimaan kunnan opetustoimen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan kehittämistä, ryhmäkokoja ja opetustoimeen tarvittavia tiloja opetustyön, talouden ja tehokkuuden näkökulmasta.

Ryhmä jätti raporttinsa syyskuussa 2018. Nykytilan ja palveluiden arvioinnin lisäksi siinä ennakoitiin myös oppilasmäärien ja talouden kehitystä tulevina vuosina.

Sen pohjalta kunnassa pohditaan vaihtoehtoisia kouluverkkomalleja. Nykyisen kolmen koulun vaihtoehtona on kahden koulun malli, jolloin Kuuman koulun oppilaat sijoitettaisiin Miinan ja Paanan kouluihin. Lisäksi mietittävänä on viivästetty lakkauttamispäätös.

– Tai vaihtoehto D. Odotamme kuntalaisilta ideoita ja ajatuksia, Määttä muistutti Kuuman koululle kokoontuneita.

Kouluverkosta järjestetään kyselyn lisäksi myös kuulemisia.

– Tavoitteena on, että valtuustolla on ensi syksynä tarjolla kattavasti tietoa päätöksen taustaksi – tehtiin se päätös mihin suuntaan tahansa, perusteli Rami Lehtinen. FL

Näitä Jokioinen puntaroi

Jokioisten kunnanhallitus päätti lokakuussa 2018, että tällä kaudella tehdään päätös millainen kunnan kouluverkko on tulevaisuudessa. Päätöksen aika on ensi syksynä.

Ei nopeaa muutosta

Kouluverkko pidetään ennallaan tämän valtuustokauden ajan. Vuonna 2021 alkavalla kaudella tiedetään tarkemmin oppilasmäärän kehitys ja taloudellinen kantokyky.

Huomio: Opetus kallistuu suhteessa oppilasmäärän laskiessa. Haastavin vaihtoehto talouden näkökulmasta.

Uusi malli syksyksi 2020

Kuuman koulu suljetaan keväällä 2020 ja syksyllä oppilaat siirtyvät Miinan ja Paanan kouluihin. Valtuustotason päätös on tehtävä syksyllä 2019.

Huomio: Taloudellisesti tehokkain vaihtoehto.

Tällä vaalikaudella

Päätös Kuuman koulun lakkauttamisesta tehdään tällä valtuustokaudella ja määritellään sulkemisvuosi vielä tällä valtuustokaudella.

Huomio: Ei taloudellisesti tehokas. Lisäksi odotus on haasteellista ja aiheuttaisi todennäköisesti huolta oppilaissa, huoltajissa ja opettajissa.

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic