Lounais-Häme

Jokioinen keksi tavan vauhdittaa nihkeää tonttikauppaa – Istutti potentiaaliset ostajat tilataksiin

Jokioisten kunta järjesti taksikierroksen, jonka aikana tutustuttiin myynnissä oleviin tontteihin. Tulku Dakpa Rinpoche ihastui 3000 neliön tonttiin, joka päättyy Loimijokeen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten kunta järjesti taksikierroksen, jonka aikana tutustuttiin myynnissä oleviin tontteihin. Tulku Dakpa Rinpoche ihastui 3000 neliön tonttiin, joka päättyy Loimijokeen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hiljaisuus, luonto, upeat näkymät Loimijokilaaksoon, lähellä olevat palvelut, hyvät marjastusmaastot ja lenkkeilypolkuja.

Tätä kaikkea olisi tarjolla Jokioisilla tyhjien tonttien äärellä. Tästä huolimatta tontit eivät tunnu menevän kaupaksi.

Jokioisten kunnaninsinöörin Kari Tasalan mukaan tonttien kysyntä on hiipunut kunnassa viime vuosina. Joka vuosi rakennetaan ainakin yksi omakotitalo, mutta siihen se jää. Tontteja olisi vapaina kymmeniä, ja halvimmillaan hintaa o vain 50 euroa.

Sama ongelma koskettaa koko seutua.

Esimerkiksi Forssasta on myyty tänä vuonna vain kaksi omakotitalotonttia ja yhdestä tehty varaus. Tammelassa tonttikauppoja on tehty toistaiseksi yksi, mikä on viime vuoteen nähden heikko myyntitulos.

Kunnissa onkin alettu pohtia tonttien markkinoinnin tehostamista.

Forssa laittoi ale-kampanjaan kuuluvat sadan euron tontit myyntiin etuovi.com-verkkosivuille viime vuonna. Valtakunnallisen sivuston kautta tontit saavat suurempaa näkyvyyttä, ja ainakin yksi tänä vuonna tehty kauppa sai alkunsa juuri verkkopalvelun kautta.

Kunnat ovat kehittäneet myynnissä olevien tonttien näkyvyyttä myös omilla verkkosivuillaan. Tammela ja Forssa markkinoivat tonttejaan erilaisilla messuilla, ja Forssa järjestää vuosittain rakentajan tontti-iltoja, joissa kerrotaan vapaista tonteista ja annetaan tietoa remontoimisesta.

– Tonttien markkinointi kannattaa, vaikka kipeimmin seudulle tarvittaisiin lisää asukkaita. Jos halutaan lisää asukkaita, pitää saada lisää työpaikkoja. Tonttikauppa ei piristy pelkästään markkinoimalla, tuumaa Forssan kaupungingeodeetti Aki Härmä.

Jokioisten kunta pureutui jähmeän tonttikaupan ongelmaan varsin persoonallisella tavalla.

Kunta järjesti tiistaina taksikierroksen, jonka aikana jalkauduttiin katsomaan myynnissä olevia tontteja. Kierros järjestettiin osana asunto- ja tontti-iltaa, jossa esiteltiin vapaita tontteja.

Bussikierrokselle lähti kuusi potentiaalista ostajaa. Heistä suurin osa etsii Jokioisilta tonttia, koska haluaa asua lähellä tiibetinbuddhalaista keskusta.

– Etsin omaa tonttia mieluummin kuin kerrostalo- tai rivitaloasuntoa, koska haluan puutarhan ja rauhaa. Osaan myös itse rakentaa taloni, kertoi kierrokselle osallistunut Lubomír Michna.

Hänelle on tärkeää asua lähellä metsää ja buddhalaista keskusta. Jokioisten keskustankin soisi olevan parin kilometrin päässä.

– Hyvät kulkuyhteydet ja mahdollisuus pyöräilyyn ovat tärkeät, Michna jatkaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020