Lounais-Häme Jokioinen

Jokioinen kiristi suitsia – Hallintokuntien menoille tiukat raamit sosiaali- ja terveyspuolta lukuun ottamatta

Kunta aikoo leikata ensi vuoden käyttötaloudestaan noin 2 prosenttia – paitsi sote- ja henkilöstökuluista.
Jokioisten kunnan talousnäkymät ovat heikentyneet. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten kunnan talousnäkymät ovat heikentyneet. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunnanhallitus velvoittaa hallintoelimet laatimaan ensi vuoden käyttötalouden talousarvioehdotuksensa tämänvuotista pienemmiksi. Poikkeuksen 2 prosentin käyttötalousvähennyksestä muodostavat palkkojen yleiskorotukset sekä sosiaalitoimi ja terveydenhuolto, joiden kulujen kasvuun kunta ei pysty suoraan vaikuttamaan.

– On hyvin haastavaa, miten se saavutetaan. Monta vuotta on jo enemmän tai vähemmän säästetty. Jossain kohtaa tulee raja vastaan, myöntää hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala.

Kunnan ensi vuoden kokonaisinvestointien maksimiksi on asetettu vain 750 000 euroa eli puolet poistojen määrästä.

Kunnanhallitus valitsi toimikunnan valmistelemaan talouden sopeuttamistoimia vuosille 2020–2021. Sopeuttamistoimia alkavat pian puntaroida valtuustoryhmien puheenjohtajat kunnan johtoryhmän kanssa.

Talousarvion laadinnassa ja tavoitteissa on tarkoitus toteuttaa kuntastrategiaa.

Vaikka Jokioisten valtionosuudet ovat tällä tietoa kasvamassa ensi vuodeksi noin 720 000 eurolla, ennustetulolaskelman mukaan Jokioisten kunnan kokonaismenot voivat kasvaa ensi vuonna vain vajaan prosentin eli noin 318 000 euroa. Laskelmassa on huomioitu tuoreet verotulo- ja valtionosuustiedot ja lähtökohdaksi on asetettu tasapainoinen, lievä ylijäämä sekä nykyiset veroprosentit.

Jo pelkästään sairaanhoitopiirin kuntamaksut ovat nousemassa ennustelaskelman summan yli, ja lisää kertyy mm. FSHKY:n toiminnasta. Lisäksi kunnan pitää varautua henkilökunnan työehtosopimuksista aiheutuviin palkankorotuksiin, kunta-alan palkkaratkaisuun ja lomarahaleikkausten päättymiseen. Menojen kasvuvara ylittyy näin noin puolella miljoonalla eurolla.

Tuoreet laskelmat verotulojen kertymävajeesta ovat synkentäneet näkymiä. Jokioisten verotulokertymää tältä vuodelta on tarkistettu alaspäin 370 000 eurolla verouudistuksen ongelmien vuoksi. FL

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic