Lounais-Häme

Jokioinen paikkaa rapautuvaa tulopohjaa

Jokioisten kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle tuloveroprosentin nostamista kunnanjohtajan esityksen mukaisesti nykyisestä 20,50:stä 21,50 prosenttiin.

Petri Lehtonen (vas.) esitti tuloveroprosentin nostoa 0,75 prosenttiyksiköllä. Häntä kannattivat Charlotte Nummenranta (vas.) ja Ursula Mansikka (vihr.). Kunnanjohtajan esityksen takana olivat keskustan Rami Lehtinen, Timo Heikkilä ja Satu Nurmi, demarien Jyrki Kanerva ja Nina Stenberg sekä kokoomuksen Elina Kiiski.

Prosenttiyksikön korotus kunnallisveroprosenttiin toisi Jokioisille noin 740000 euroa

Tuloveroprosentti on ollut Jokioisilla 20,50 vuodesta 2010 saakka.

Jokioisten kunnan tulopohja on rapautumassa ensi vuonna.

Ilman korotusta verotulot laskisivat 0,2 prosenttia eli noin 100000 euroa. Kun valtionosuudet alenevat ensi vuodeksi 295000 eurolla, laskua kertyisi 395000 euroa.

Samalla kun sote-menot kasvavat hyvinkin 400000 eurolla, yhteisvaikutus merkitsee Jokioisille noin 800000 euron aukkoa.

Kunnallisveroprosentin nosto ei siis kata koko aukkoa, vaan se edellyttää taloudenpidossa myös muun tasapainotuksen jatkamista.

-Toki muuta tasapainotusta pitää ensisijaisesti tehdä ja on tehtykin. On huonoa taloudenpitoa sekin, jos lähdetään siitä, että nostetaan vain veroja sen verran kuin on aukkoa, toteaa hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala.

Kunnan tulos on laskenut voimakkaasta 2014–2016; 1,7 miljoonaa euroa. Tämänvuotinen tulos on painumassa suunnilleen samaa tahtia viimevuotisesta nollatuloksesta noin 400000 euroa pakkaselle.

Kunnanhallitus esittää kiinteistöveroprosenttien pitämistä ennallaan ensi vuonna. Yleinen kiinteistöveroprosentti säilyisi täten 0,93:na, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,41:nä, muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,00:na ja voimalaitosten veroprosentti 3,10:nä. Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöistä ei peritä veroa.

Kiinteistöveroja tarkistettiin hieman ylöspäin tälle vuodelle yleisen kiinteistöveroprosentin ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentin osalta alarajamuutosten vuoksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic