Lounais-Häme Forssan seutu

Jokioinen peittoaa Cambridgen – Tohtori Nigel Kilby haluaa antaa takaisin uudelle kotimaalleen

Cambridgen yliopistolla toiminut tohtori Nigel Kilby saapui Suomeen ja Jokioisille rakkauden perässä, mutta rakastuikin itse maahan.
Nigel Kilby on tykästynyt Suomessa asuessaan muun muassa Suomen luontoon, joka on hänen mukaansa kuin aarre. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nigel Kilby on tykästynyt Suomessa asuessaan muun muassa Suomen luontoon, joka on hänen mukaansa kuin aarre. Kuva: Lassi Puhtimäki

Britannian yliopistoista tunnetaan Suomessa parhaiten Oxford ja Cambridge. Jokioisten Vaulammilla asuva Nigel Kilby naurahtaa, että myös saarivaltiossa aihe on yleinen vitsi.

– Kun kertoo työskentelevänsä yliopistossa, vastaus on “kummassa”, Kilby toteaa.

Kilbyn kohdalla vastaus oli Cambridge. Kasvitieteistä tohtoriksi väitellyt Kilby tutki 1990-luvulla monta vuotta Cambridgen yliopistossa kasvien geenejä, kunnes rakkaus sai hänet jättämään arvostetun yliopiston taakseen vuosituhannen lopulla.

– Tapasin nykyisin jo ex-vaimoni kansainvälisessä tapaamisessa, jossa oli omat edustajansa joka maasta. Minä edustin Yhdistyneitä kuningaskuntia, hän Suomea. Oikeastaan ainoa kysymyksemme pian oli, muuttaako hän minun luo vai muutanko minä Suomeen.

Tapahtui jälkimmäinen. Kilby jatkoi tutkimustaan Turun yliopistossa, kunnes hänet palkattiin bioteknologian päälliköksi Boreal Kasvinjalostus oy:hyn Jokioisille.

Cambridge voi olla väkivaltainen

Borealilla Kilby työskenteli yhteensä kymmenen vuotta, kunnes lopetti työt siellä 2010-luvun alussa.

Vuosikymmen Jokioisilla sai englantilaistohtorin rakastumaan Suomeen.

– Suomi on ollut turvallinen paikka kasvattaa lapseni, ja täällä on loistava koulujärjestelmä. Vaikka Cambridge kuulostaa hienolta, se voi olla paikkana myös hyvin väkivaltainen. En halua kasvattaa lapsiani sellaisessa ympäristössä tai yhteiskunnassa, Kilby kuvailee.

Kilby myös hehkuttaa, kuinka Suomessa on tietynlainen oma sosiaalinen ilmapiirinsä, jossa kaikkea ei mitata rahassa, vaan ihminen laitetaan monesti etusijalle.

Huijaa maatovereitaan

Lumitöistä hohto on vuosien varrella kadonnut, mutta Kilby pitää silti Suomen vuodenajoista ja luonnosta. Sateinen tammikuu tosin saa jo odottamaan kesää.

– Kaupunkien ulkopuolella luonnon rauha ja hiljaisuus ovat “salainen” aarre minunkaltaisilleni ulkomaalaisille. Sen arvoa ei voi rahassa määrittää.

Kilby tosin virnistää kertovansa Britanniassa käydessään, että Suomi on pimeä maa, jossa saa jatkuvasti varoa susia ja karhuja.

– Haluan, että Suomen väkiluku on jatkossakin vain 5,3 miljoonaa, jotta meillä on tilaa täällä, Kilby vitsailee.

Kieli kuntoon

Nyt muutaman “sapattivuoden” jälkeen Kilby haluaa maksaa Suomelle takaisin kaikesta hyvästä, mitä hän on maalta saanut.

Kilby perusti NK Lexicon Business Services -nimisen yrityksen, jonka palveluihin kuuluu suomalaisyritysten auttaminen erilaisten englanninkielisten tekstien kanssa.

– Kävin läpi tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia suomalaisia verkkosivuja, ja niistä ainakin kymmenen prosenttia tarvitsisi jonkinlaista apua englannin kielen kanssa. Esimerkiksi matkailualan yritysten sivut antavat ulkomaalaiselle asiakkaalle ensivaikutelman paikasta. Siksi kieli on niin tärkeää.

Huoliteltu kieli on tärkeää myös erilaisissa hakemuksissa, kuten EU-anomuksissa sekä patentteja haettaessa. Kilbyllä on vuosien kokemus yliopistomaailmasta ja Borealilta englanninkielisten hakemusten kirjoittamisesta sekä erilaisten tekstien editoinnista.

– Hakemuksen hyväksyminen tai hylkääminen saattaa olla kiinni yhdestä sanasta. Tai jos tekstiä on ollut kirjoittamassa useampi kirjoittaja, se ei saa näkyä. Tekstin täytyy olla yhtenäistä.

Toimisto aukeaa helmikuussa

Kilbyn toimiston paikaksi valikoitui Forssan Yrityskehityksen toimitilat. Toimisto aukeaa helmikuun alussa.

– Tämä on samalla yksi uudenlainen palvelu FYK:n valikoimaan, Kilbyn mentorina yrityksen alkutaipaleella toimiva Juhani Kuusisto kertoo.

Kuusisto ja Kilby ovat jo olleet yhteydessä mahdollisiin asiakkaisiin, ja vastaanotto on ollut positiivinen. Alussa yritys toimii Hämeen alueella, mutta mikään ei estä kasvattamasta toimialuetta, jos kysyntää riittää.

– Toista samanlaista yritystä ei ole, siksi haluan tuntea asiakkaan ja, tutustua heidän bisnekseensä kunnon keskustelun kautta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat