Lounais-Häme

Jokioinen raottaa kirstuaan omaishoitajille

Jokioisten kunnanvaltuusto hyväksyisi kunnan talousarvioon 43 000 euron lisämäärärahan, joka kohdentuu Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa allekirjoitetun palvelusopimuksen kautta jokioislaisten omaishoitajien omaishoidon tukimaksuihin.

– On erittäin tärkeää, että asia hoidettiin kuntoon. On hyvä, että siihen reagoitiin nopeasti, arvioi valtuutettu Rami Lehtinen (kesk.). Omaishoidosta säästäminen kävisi hänen mukaansa lopulta kalliiksi ja olisi epäinhimillistä.

Valtuutettu Matti Könkö (kesk.) tuumi, että puoli vuotta tuhlaantui olettamukseen, että hyvinvointikuntayhtymä voisi vain tehdä asiassa määrärahaylityksen.

Määrärahan lisäystä oli ehdottanut Jokioisten vanhusneuvosto. Omaishoidon tukeen varatut määrärahat olivat liian pienet tämän vuoden tarpeeseen nähden, kun tuen hakijamäärä kasvoi. Kunnassa on omaishoidon tuen piirissä nyt 32 omaishoitajaa ja lisäksi yhdeksän kriteerit täyttävää hakijaa, jotka odottavat omaishoidon tukea. Tuen suuruus vaihtelee 398:sta 783 euroon kuukaudessa.

Jokioisten valtuusto kirjasi isommitta puheitta viime vuoden tilikauden 1,183 miljoonan euron tuloksen ylijäämätilille ja myönsi tilivelvollisille vastuuvapauden. Tarkastuslautakunta oli ehtinyt käsitellä tilintarkastuskertomuksen edellispäivänä ja luovuttaa arviointikertomuksen viime vuodelta.

Kunnan tilikauden ylijäämä laski edellisvuodesta mutta oli silti seitsenkertainen talousarvioon verrattuna.

Kunta omistaa nykyisin Kiinteistö oy Jokioisten Virastotalon koko osakekannan, kun kunta hankki 0,51 miljoonalla DA-Designilta sen omistaman 1411 neliön kiinteistöosakkeet. Valtuusto lisäsi määrärahan kauppaa varten tämän vuoden talousarvion investointiosaan osakehankintoihin.

Kunnan ostamat osakkeet oikeuttavat hallitsemaan entisiä Kansaneläkelaitoksen, poliisin, nimismiespiirin, verotoimiston ja sivistystoimiston tiloja sekä kellarikerroksen arkisto- ja varastotiloja. Lisäksi osakkeisiin sisältyvät pajatilat virastotalon laajennusosassa.

Kunta ei ala videoida valtuuston kokouksia säännöllisesti mutta mahdollisesti kuitenkin kiinnostavimpia kokouksia kuten talousarviokäsittelyn. Valtuuston kokousten videointia oli esittänyt kokoomuksen valtuustoryhmä vuosi sitten. Valtuusto totesi valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Jokioisten valtuusto merkitsi loppuun käsitellyksi myös kokoomuksen viime syksyn valtuustoaloitteen digiloikasta Jokioisten kouluissa. Kunta osallistuu kunnanhallituksen mukaan aktiivisesti digiloikkahankkeisiin ja edistää kouluopetuksen digitalisaatiota kulloistenkin mahdollisuuksiensa mukaisesti. Koulutuslautakunnan mukaan koulujen digilaitekanta on hyvä ja koulutusmäärärahat ovat riittäneet toistaiseksi.

Jokioisten valtuusto hyväksyi toimintansa lopettaneen Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän viimeisen tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille.

SDP:n Jokioisten valtuustoryhmä esitti Allan Lundénin suulla kokouksessa kaksi valtuustoaloitetta. Lasten ulkoilua ja liikkumista parantaakseen ryhmä esittää Puistometsän Karhupuistoon ja Lumikkopuistoon rakennettavaksi kumpareen lasten talvisia pulkkaleikkejä varten ja lisäksi Marjapuiston kumpareeseen korotusta. Nykyiset alueen pulkkakumpareet eivät ole oikein toimivia. Karhu- ja Lumikkopuistossa on lentopallokentälle varaus, jota ei ole käytetty.

SDP:n ryhmä esittää liikenneturvallisuutta parantaakseen Asematiellä Asemakujan jälkeisen sillan kaiteitten uusimista lähellä koulua, koska notkon syvän puron ylittävän sillan kaiteet ovat vaarallisen lyhyet. Lisäksi Ruokosuontielle Hongistonkujan ja Silmäkalliontien liittymän väliselle kapealle tieosuudelle pitää saada kiireesti jalankulkutie, koska Kyyhkysmäestä tulevat lapset kulkevat juuri tätä kautta.

Valtuuston puheenjohtaja Jorma Hacklin (sd.) nuiji päätökset tehokkaasti läpi vajaassa vartissa. Yhteiskuntaoppia oli ammentamassa Paanan koululaisia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti