Lounais-Häme Jokioinen

Jokioinen tavoittelee paikkaa auringossa – Hiilineutraalius ponnistaa aurinkovoimasta ja maaperästä

Hiilineutraalius ponnistaa aurinkovoimasta ja maaperästä.
Jokioisten Leivällä on pääleipomon katolla lähes 400 aurinkopaneelia. Lämpöenergian yritys saa maalämmöstä ja koneiden hukkalämmön talteenotosta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten Leivällä on pääleipomon katolla lähes 400 aurinkopaneelia. Lämpöenergian yritys saa maalämmöstä ja koneiden hukkalämmön talteenotosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisilla ympäristönäkökohdat ovat arvossa sekä kunnassa että yrityksissä. Jokioisten kunta jalostaa energiatehokkuustyötään nyt Hinku-verkostossa, joka pyrkii kohti hiilineutraaliutta.

Hinku ei kosketa vain kuntaa, vaan ottaa huomioon myös alueen yritykset, maatalouden ja liikenteen. Yritykset ja asukkaat on tarkoitus osallistaa mukaan toimintaan tiedotuksella. Maatalouden roolina on huolehtia hiilidioksidin sidonnasta. Valtatieliikenteelle Jokioinen ei tosin voi mitään.

Kunta pyrkii vähentämään päästöjä muun muassa energiainvestointien avulla. Kunta tutkailee myös aurinkoenergian talteenottoa.

– Käymme läpi kaikki energiamuodot, mikä on järkevää ja kustannustehokasta, toteaa kunnaninsinööri Kari Tasala.

Hiilineutraalius on puntarissa myös rakennusinvestoinneissa. Olennaista on kehityksen seuraaminen.

Aiheesta aiemmin: Jokioinen hinkuu pienempiä päästöjä – Myös asukkaille ja yrityksille viestitään ilmastonmuutoksen hillinnästä (FL 7.10.2019)

Yritykset vahvasti mukana

Osa yrityksistä on Jokioisilla ottanut kestävän kehityksen ja ekologisuuden hyvin huomioon toiminnassaan ja investoinneissaan. Esimerkkiä näyttävät Jokioisten Leipä oy ja Jokioisten Lankatehdas oy. Hiilensidonnassa mallia näyttää FM-Haus oy puurakenteillaan.

Jokioisten Leipä on tehnyt viime vuosina merkittäviä uusiutuvan energian ratkaisuja tuotannosta jätehuoltoon asti. Yritys tuottaa kaiken tarvitsemansa lämmön 2013 tehtyjen maalämpökaivojen ja koneiden hukkalämmön talteenoton avulla. Yrityksellä on maalämpöputkiverkostoa vähän yli kolme kilometriä.

Aurinkovoimala valmistui pari vuotta sitten. Pääleipomon katolla on lähes 400 aurinkopaneelia. Vähän yli sadan kilowatin aurinkovoimala kattaa sähköntuotannollaan viisi prosenttia yrityksen vuotuisesta käytöstä.

– Piikkipäivinä se taitaa yltää 10–15 prosenttiin, sanoo leipomopäällikkö Mikko Virtanen.

Energiaratkaisussa ei Virtasen mukaan painanut omavaraisuuden nosto vaan puhtaasti ekologiset näkökulmat.

– Saamme vastuullisesti tuotettua osan käytetystä energiasta.

Leipä investoi tänä vuonna 2 miljoonaa

Jokioisten Leivän uusin vaihe on kestävän kehityksen projekti, jota HAMK on valmistellut yhdessä yrityksen kanssa. Tämänvuotinen investointihanke käsittää hiukan yli kaksi miljoonaa euroa.

– Se sisältää myös tuotannon kehittämistä. Kaikki ei ole kestävää kehitystä ja ekologisuutta, VIrtanen sanoo.

Energiatehokkuutta parantaviin investointeihin kuuluu uuden pakkasvaraston rakentaminen osittain maan alle ja paistolaitteiden vaihto. Valaistustakin uusitaan, ja uuden hallin katolle on luvassa aurinkopaneeleita.

Vähittäiskauppa nostaa kaiken aikaa profiiliaan ympäristöasioissa.

Jokioisten Leivällä on Virtasen mukaan osoittaa tällä saralla kokeneisuuttaan eikä vain lupauksia.

Luitko tämän: Pakasteita menee pitkin Suomea koko ajan enemmän ja liikevaihto kasvaa – Jokioisten Leipä laajentaa jälleen  (FL 3.9.2019)

Lankatehtaalle yli 500 aurinkopaneelia

Jokioisten Lankatehdas investoi tulevana keväänä aurinkopaneeleihin. Yhtiö on allekirjoittanut laitoksesta sopimuksen Helen oy:n kanssa. Seuraavana on vuorossa toimenpideluvan haku.

Tehdasrakennuksen eteläpuolinen kattolape tulee täyteen aurinkopaneeleita, kaikkiaan 534. Lappeella on leveyttä 12 metriä ja pituutta lähes sata metriä.

Aurinkovoimalan vuosituotantoarvio ensimmäiselle kokonaiselle vuodelle on 142 megawattituntia eli vajaat 20 prosenttia tehtaan sähkönkäytöstä.

Toimitusjohtaja Jarno Nummi perustelee hankintaa ympäristö- ja omavaraisuussyillä.

– Metalliteollisuutta on pidetty mustana, saastuttavana tuotantona. Näin voimme näyttää, että tätä työtä pystytään tekemään myös vihreästi.

– Toki siinä on sekin, että mielellään olemme sähkön suhteen omavaraisempia. Molemmat asiat vaikuttavat. FL

Lue myös: Jokioisten Lankatehdas on lajinsa viimeinen lankaa vetävä tuotantolaitos Suomessa (FL 18.1.2018)

Hinkua hiilineutraaliksi

Jokioinen on ainoa kantahämäläinen kunta, joka on liittynyt Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon.

Naapurista Hinku-kunnissa ovat mukana Loimaa ja Urjala.

Forssa puolestaan pyrkii samaan suuntaan resurssiviisaiden Fisu-kuntien verkostossa.

Hinku-kunnat tavoittelevat alueellaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Keinoja ovat siirtyminen uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuden lisääminen.

Verkostossa kunnat saavat tietoja ja vinkkejä.

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic