Lounais-Häme Lounais-Häme

Jokioinen ja Urjala liittyivät Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon

Ilmastokeskustelu on vauhdittanut kuntien pyrkimistä hiilineutraaleiksi.
Tyrinselän tuulivoimalat auttavat osaltaan parantamaan energiatehokkuutta Jokioisilla ja vievät kohti hiilineutraaliutta. Tuulivoimaloilla on merkitystä jatkossa myös Urjalan energiataseeseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tyrinselän tuulivoimalat auttavat osaltaan parantamaan energiatehokkuutta Jokioisilla ja vievät kohti hiilineutraaliutta. Tuulivoimaloilla on merkitystä jatkossa myös Urjalan energiataseeseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunta ja Urjalan kunta ovat valtuustojensa päätöksellä liittyneet juuri Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -verkostoon. Hinku-kuntiin kuuluu myös Loimaan kaupunki.

Järkivihreä Forssan kaupunki toimii resurssiviisaiden Fisu-kuntien ryhmässä, vaikka on paljon tekemisissä Hinku-kuntien kanssa.

– Olemme ajatelleet niin, että Fisu-verkosto on kattavampi teemoiltaan. Siinä on myös yhtenä asiana hiilineutraalius. Ehkä tämä on ollut panostuskysymys, että olemme ainakin toistaiseksi verkostoituneet Fisan kautta, sanoo Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä.

Yhdestätoista Fisu-kunnasta viisi on myös Hinku-kunta.

HINKU on Suomen ympäristökeskuksen 2008 aloittama hanke, jossa on mukana jo 63 kuntaa sekä yrityksiäkin. Tänä vuonna uusia kuntia on tullut mukaan toistakymmentä.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Verkostossa kunnat saavat tietoja ja vinkkejä.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä kuvaa pääasiaksi sen, että kunta on tekemässä ilmastoasioita.

– Jos ajattelemme vuotta 2007, olemme petranneet siitä jo paljon kunnan alueella. Meille on tullut tuulivoimaa ja on tehty energiansäästötoimenpiteitä. Olemme vakavasti mukana ja teemme suunnitelmaa, miten menemme eteenpäin.

Verkostoon lähtemistä esitti Jokioisilla kokoomuksen valtuustoryhmä.

Urjala lähti mukaan Hinkuun yhdessä seutukuntansa Valkeakosken ja Akaan kaupunkien kanssa. Niiden tavoitteena on tehdä yhteinen ilmasto-ohjelma. Pirkanmaa pyrkii myös Hinku-maakunnaksi.

– Muuten ei ole vielä ehditty pohtia, mitkä ne Urjalan tavoitteet olisivat ja miten niihin päästäisiin, sanoo kunnanjohtaja Hannu Maijala.

Hän toivottaa tervetulleeksi tuulivoimaloiden rakentajat Humppilan rajalle. Urjalassa on tehty jo tätä ennen energiansäästöratkaisuja kuten kunnantalon aurinkopaneelit.

Hinku-tiimin vetäjä, Syken tutkimusinsinööri Jyrki Tenhunen pitää yksinomaan hyvänä, että Hinku-verkosto kasvaa vauhdilla.

– Verkoston kautta kunnat saavat lentävän lähdön toimintaan.

Hankkeeseen ei ole luotu raskasta byrokratiaa.

Kuntien on sitouduttava energiatehokkuussopimuksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin. Kunnat voivat näin saada tukea energiatehokkuusinvestointeihinsa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic