Lounais-Häme

Jokioinen uusii valtuuston kokouksen virheen vuoksi

Jokioisten kunnassa on uusittava kunnanvaltuuston helmikuinen kokous, koska päätökset syntyivät virheellisessä järjestyksessä ja ovat täten lainvastaisia. Kokouksessa oli läsnä vasemmistoliiton kutsumana varavaltuutettuna henkilö, joka ei kuitenkaan ollut saanut kuntavaaleissa virallista varavaltuutetun asemaa.

Kunnanhallitus ei voi laittaa valtuuston kokouksen päätöksiä käytäntöön, joten kunnanhallitus kokoontuu perjantaina 23.2. klo 17 päättämään, ettei valtuuston päätöksiä laiteta käytäntöön, ja tekemään valtuustolle uudet päätösehdotukset. Valtuusto kokoontuu päättämään asioista uudelleen samana päivänä klo 18.

Valtuuston on kumottava kaikki 14.2. tekemänsä päätökset, jotka koskivat valtuustoaloitteita, kunnanviraston lähialueen maankäyttöä ja vesihuoltolaitoksen maksuja. Samalla myös tehdyt aloitteet mitätöityvät. Mikäli 14.2. kokouksessa tehdyt aloitteet halutaan uudistaa, ne pitää esittää valtuuston kokouksessa uudelleen.

 

Hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala toteaa, että virhe oli onneton, monitahoisen sattumaketjun summa.

Kaikki oli ollut vielä vähän ennen kokousta kunnossa. Vasemmistoliiton kaksi valtuutettua oli ilmoittanut olevansa estynyt ja heille molemmille oli kutsuttu puolueen varavaltuutetuista varaedustajat paikalle. Toinen varaedustaja sattui olemaan samaan aikaan kunnan teknisen osaston kiinteistöpäivystäjä ja sai juuri kokouksen alla hoidettavakseen Intalankartanon viemäritukoksen. Puolue kävi sitten kiireellä läpi kuntavaalituloslistaansa läpi eikä sattunut huomaamaan, että heillä virallisia varavaltuutettuja on kuntavaalien tuloksen mukaisesti viisi ja valtuutetun paikalle kutsutuksi tuli tämän listan kuudes, Esa Hacklin.

-Kun tilanne realisoitui ihan kokouksen alussa, sitä ei sen paremmin huomannut meikäläinen eikä valtuuston puheenjohtaja eikä itse puolue. Se pääsi kaikilta tahoilta läpi inhimillisenä erehdyksenä, Rantala sanoo.

Rantala huomasi asian jälkikäteen pöytäkirjan laadinnan yhteydessä varavaltuutettujen tarkastuksessa.

-Ei tämä maailmaa kaatava asia ole, täytyy vain pitää kokous uudestaan. Mitään sen vakavampaa seurausta ei ole.

 

Tapaus on Rantalan mukaan hyvää oppia jatkoa ajatellen. On parannettava vielä tiedotusta puolueille ja ohjeistusta valtuutetuille, miten esteistä pitää ilmoittaa ja ketkä ovat virallisia varavaltuutettuja.

-Kun varavaltuutetut loppuvat, on jätettävä paikka tyhjäksi, siitä ei tule kokoukselle ongelmaa.

Puolueiden varavaltuutetut määritetään kuntavaalien perusteella ryhmän koon ja vertaislukujen perusteella.

Kunnanvaltuuston kokouksen uusiminen on varsin harvinaista. Jokioisilla uusittiin valtuuston kokous 2000-luvulla kouluverkon uudistamista käsiteltäessä, koska jotkut luottamushenkilöt arvioivat saaneensa liian vähän puheenvuoroja ja kunta halusi välttää tämän valitusperusteena. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti