Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisilla huima loppukiri omakotitonttikaupassa – 1,5 kuukaudessa parempi tulos kuin viime vuosina yhteensä

Kunta on myynyt yleensä yksi tai kaksi omakotitonttia vuodessa. Nyt puolentoista kuukauden tulos voi olla jopa kymmenen kauppaa.
Kunnaninsinööri Kari Tasala ruksii kunnanviraston kartalta tontteja sitä mukaa kuin kauppoja syntyy. Ennen kuin tähän pisteeseen päästään, takana on usein paljon työtä. – Tämä ei ole perusvirkamieshommaa. Ihmisistä täytyy pitää huolta, jotteivät he tunne jäävänsä projektissa yksin, Tasala sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kunnaninsinööri Kari Tasala ruksii kunnanviraston kartalta tontteja sitä mukaa kuin kauppoja syntyy. Ennen kuin tähän pisteeseen päästään, takana on usein paljon työtä. – Tämä ei ole perusvirkamieshommaa. Ihmisistä täytyy pitää huolta, jotteivät he tunne jäävänsä projektissa yksin, Tasala sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisilla tonttikauppa käy pirteämmin kuin vuosiin.

Kunta on myynyt puolentoista kuukauden aikana viisi omakotitonttia. Lisäksi kaksi tonttia on varattu ja kolmesta tontista käydään keskusteluja.

Kunnaninsinööri Kari Tasala on toiveikas, että tonttikaupoista saadaan maaliin yhdeksän ellei jopa kymmenen.

Tilanne on tavaton, sillä vastaavaa ei ole tapahtunut Jokioisilla ainakaan niiden viimeisten kuuden vuoden aikana, jotka Tasala on ollut virassa.

– Yhteydenottoja on tullut nyt poikkeuksellisen suuri määrä. Aiemmin on mennyt yksi tai kaksi tonttia vuodessa.

”Ihmisistä täytyy pitää kiinni”

Kunta on pyrkinyt vilkastuttamaan tonttikauppaa pistämällä verkkosivujensa tonttiosion kuntoon. Myös viranomaiset ovat ryhdistäytyneet.

– Itseämmekin olemme prepanneet ja terävöittäneet palvelua, Tasala sanoo ja huomauttaa myynnin vaativan paljon työtä.

Useimmat ostajakandidaatit ovat rakentamassa ensimmäistä omakotitaloaan, eikä kaikilla ole alan ammattilaista taustatukena.

– Ihmisistä täytyy pitää kiinni, heitä pitää opastaa ja palvella, jotteivät he tunne jäävänsä projektissa yksin. Sitten kun projekti etenee, kunnan rooli vähenee.

Jokioinen kokeili tänä vuonna ensimmäistä kertaa persoonallista markkinointitapaa, kun se yhdisti asunto- ja tontti-iltaan tilataksiajelun vapaille tonteille.

Tontti-ilta poiki suoraan yhdet kaupat, mutta Tasala uskoo tempauksen aktivoineen muitakin.

– Patoutuneita tarpeita on ilmennyt.

Tontteja ostettu useammalta alueelta

Yksi tonttikauppaa tehneistä perheistä on Tammelasta ja yksi kiinnostuneista Nummelasta. Muut asuvat nytkin Jokioisilla.

Kiinnostus ei ole kohdistunut tiettyyn alueeseen, vaan tontteja on ostettu ja varattu niin Sällin alueelta, Toivolasta kuin Kyyhkysmäestäkin.

– Alueet ovat rauhallisia ja lähellä keskustaa, eikä Forssaankaan ole pitkä matka.

Tasala on tyytyväinen, että tontteja on mennyt kaupaksi ja varattu myös vanhoilta alueilta; se osoittaa, että suunnittelu on kestänyt aikaa.

Osa tonteista on 50 prosentin alennuksessa, osa normaalihintaisia.

– Kooltaan tontit ovat tuhannen neliön kahta puolta.

Työpaikkojakin tarvitaan

Kunnalla on yhä myynnissä kymmeniä omakotitontteja, joiden hintahaitari ulottuu 50 eurosta reiluun 10  000 euroon.

Tasalasta on tärkeää huolehtia kaavoituksella, että myös yritystonteissa riittää valinnanvaraa.

Omakotitonttien lisäksi positiivinen kierre pitäisi saada koskemaan myös yritystonttikauppaa ja luoda sitä kautta kuntaan uusia työpaikkoja.

– Vaikka olisi kuinka hienot tontit, se ei riitä. Ihmisille pitää olla myös töitä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic