Lounais-Häme

Jokioisilla ja Tammelassa odotellaan rauhassa sote-uudistusta

Maakunnan sote-valmistelusta vastaavan Oma Hämeen projektijohtaja Jukka Lindberg sanoo, että maakuntavalmistelussa terveyspalveluita tuottavaa Pihlajalinnaa ja mahdollista yhteisyritystä kohdellaan samalla tavalla kuin muitakin sote-palveluita tuottavia palveluntarjoajia maakunnassa.

Oma Hämeen viesti yhteisyrityksen valmistelun aikana on ollut se, että yhteisyrityksestä ei ole pyynnöistä huolimatta tehty riskianalyysia, Myös tulevaisuuden omistajastrategia on epäselvä.

Oma Häme olisi halunnut myös, että maakunnalla olisi valmistelussa varattu mahdollisuus irtisanoa tehtävä palvelusopimus, koska ilman aitoa irtisanomismahdollisuutta se tulee sitomaan maakunnan kädet seuraaviksi 15 vuodeksi. Tämä on Lindbergin mielestä kohtuutonta.

Oma Häme ei maakunnan erillisenä hankkeena voi tehdä valitusta esimerkiksi Forssan kaupunginvaltuuston päätöksestä, koska hanke ei ole juridisesti oikeustoimikelpoinen. Maakunta syntyy vasta, kun maakunnan väliaikainen toimielin aloittaa toimintansa todennäköisesti ensi syys-lokakuussa.

– Oma Hämeessä joudumme yhteisyrityksen tiimoilta pohtimaan tällä hetkellä esimerkiksi sitä, missä on asiaa koskeva hankintapäätös. Joudumme selvittelemään monestakin juridisesta näkökulmasta mitä on oikeastaan päässyt käymään. Joka tapauksessa yhteisyrityksen sovittaminen tulevaisuuden toimintaympäristöön maakunnassa näyttää hankalalta, koska sopimus on tehty nykyiseen maailmaan, Lindberg sanoo.

Lindbergin mukaan yhteisyritys sopii huonosti pyrkimykseen integroida sote-palvelut mahdollisimman hyvin maakunnassa.

Yhteisyritykselle on muodostumassa palvelumarkkinoilla Forssan seudulla monopolia lähestyvä markkina-asema kun maakunnan pitäisi turvata valinnan vapauden toteutuminen myös Lounais-Hämeessä. Mahdolliset kiinteistökaupat lisäävät monopolin riskiä.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä sanoo, etteivät jokioislaisten terveyspalvelut ole mitenkään vaarantuneet tai muuttuneet kunnanhallituksen toukokuun 15. päivän päätöksen myötä lopettaa yhteisyrityksen hankintamenettely. Kunnanhallituksen päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen äänin 5-4.

Määttä sanoo, että Jokioisten kunnalla on edelleen voimassa perussopimus Forssan seudun hyvinvointiyhtymän palveluiden saamisesta. Nykyisen lainsäädännön mukaan kunta vastaa terveyspalveluiden järjestämisestä kuntalaisille ja hyky on palveluiden tuottajana. Jatkossa maakunta tulee huolehtimaan sote-palveluiden järjestämisestä ja rahoittamisesta.

Määttä ei lähde arvioimaan sitä, milloin Forssan, Ypäjän ja Humppilan yhteisyrityspäätökset saadaan lainvoimaisiksi.

 

Määttä muistuttaa myös siitä, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on lähettänyt Forssan seudun kunnille ja hykylle selvityspyynnön, joka koskee mm. erikoisalakohtaisen työnjaon sopimista yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

Neuvotteluja kaivataan nopeasti, koska muutokset toiminnassa tulevat lainsäädännöllisesti vastaan jo ensi vuoden alusta. Neuvottelujen aloittamista kiirehtii myös hykyn käynnistämät yt-neuvottelut. Kiirettä lisää myös ensi vuoden talousarvion laadinta sairaanhoitopiirissä.

Mikäli neuvottelut viivästyvät, sairaanhoitopiiri tulee kysymään aluehallintovirastolta, mihin toimenpiteisiin sairaanhoitopiirin tulee ryhtyä, että terveydenhuoltolain muutosten toimeenpano ensi vuoden alusta voidaan varmistaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic