Lounais-Häme

Jokioisilla käsin käsittävää nykytilkkutaidetta

Minitekstiileistä voi itse kukin ammentaa haastetta vaikkapa pienen maailman luomiseen omista tunteista, ajatuksista ja muistoista. Aivan kuten Marita Lappalainen näyttää malliksi Jokioisten tietotalon Pehkosessa.

Havainto-opetusta on tarjolla Lappalaisen Pehkoseen kokoamassa näyttelyssä. Ensi huomiota kiinnittävänä ja paljon puhuvana esimerkkinä vetää huomion puoleensa Mini-Pispala.

Työ ilmentää alkujaan työläiskaupunginosaksi Tampereella syntynyttä mallimiljöötä, jossa lopputuloksen sanelivat arkkitehtien ja kaavoittajien sijaan jyrkkänä ja korkealle nouseva rinne sekä rakentajien kaiken kattanut omatoimisuus rajattuine tässä ja nyt mahdollisuuksineen.

 

Innoitusta Mini-Pispalalleen Marita Lappalaisen ei ole tarvinnut Pispalan nykyisenä asukkaana etsiskellä kaukaa, edes kulttuurihistoriallisesti. Siinä määrin alati läsnä olevasta vaikuttimesta työnkin voi aistia.

Runsaat 20 työtä käsittävä näyttely on saanut nimekseen Käsin käsitän. Lappalainen on ammatiltaan äidinkielen opettaja ja määrittelee näyttelyotsikon viittaavan kahteen asiaan.

-Ensinnäkin suomen kielessä abstrakti käsittäminen on samaa kantaa kuin konkreettinen käsi. Kun ihminen käsittää jonkin asian, hän saa siitä kiinni, se on käsissä, se on hallussa.

Toiseksi näkökulmaksi hän toteaa käsin tekemisen vaikutuksen aivotoimintoihin. Kysymys on hänen mukaansa asiasta, jota tutkitaan aktiivisesti tälläkin hetkellä useissa meneillään olevissa tutkimushankkeissa.

-Käsillä tekeminen aktivoi aivoja, hoitaa muistia ja edistää oppimista. Aivot suorastaan huutavat käsille toimintaa kirjoittavat tutkijat, Lappalainen huomauttaa.

 

Näyttelyn työt ovat syntyneet muutaman viime vuoden aikana. Lappalaisen tavoitteena on nostaa minitekstiilit esiin pienikokoisina tekstiiliteoksina, joita on syntynyt erilaisista, ennen muuta tavalla tai toisella uusikäyttöideologiaa edustavista materiaaleista ja vaihtelevin menetelmin.

-Töissäni korostuvat itselleni tärkeiden materiaalien ohelle muistot sekä tekemisen ilo, kuuluu tekijän määritelmä, johon katsojan on helppo yhtyä.

Marita Lappalaisen Käsin käsitän -näyttely liittyy Modernia tilkkutaidetta etsimässä -kurssiin. Aihe herättää kiinnostusta, sillä paikat 30-oppituntia käsittävälle kurssille varattiin täyteen hyvissä ajoin etukäteen. FL

Marita Lappalaisen Käsin käsitän, nykytaidetta ja tekstiilitöitä- näyttely on esillä Jokioisten tietotalon Pehkosessa 4.5. asti. Paikka on avoinna arkisin kello 7.30 – 16.15.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti