Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisilla puntaroidaan päätökset jatkossa lapsen silmin

Uusi työryhmä valmistelee lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottoa.
Lapsen näkökulma otetaan jatkossa entistä paremmin huomioon, kun Jokioisilla tehdään päätöksiä. Kuvassa Samuli ja Väinö Teerimäen päiväkodissa viime keväänä.

Jokioisilla perustetaan uusi työryhmä, joka valmistelee lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottoa kunnan päätöksenteossa.

Tällä tarkoitetaan poliittisesta päätöksenteosta lapsille seuraavien hyötyjen ja haittojen arvioimista sekä lasten oikeuksien toteutumisen seuraamista.

Työryhmään valittiin Sirpa Larko (kesk.), Susanna Palmu (vas.), Niina Stenberg (sd.), Elina Kiiski (kok.), Marjo Ramstadius (vihr.) ja Petri Into (ps.). Kokoonkutsujana ja sihteerinä toimii sivistystoimen johtaja-rehtori Jari Sillanpää.

Aloitteen ryhmän perustamisesta tekivät Jokioisten Vihreiden valtuustoryhmän jäsenet.

 

Jokioisten talous- ja hallintojohtaja Mika T. Rantalan mukaan kunnanhallituksessa ei ole määritelty etukäteen, millä kriteereillä lapsivaikutuksia tulisi arvioida.

– Tämä tarkentuu myöhemmin ja ryhmä voi itse sitä pohtia. Työryhmä työstää asiaa alusta asti ja tutustuu eri käytäntöihin, ja siihen miten esimerkiksi asia on toteutettu muissa kaupungeissa, Rantala sanoo.

Ohjeistuksia lapsivaikutusten arvioinnista ovat laatineet ainakin sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja Suomen Unicef.

Lapsiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnin taustalla ovat lapsen edun huomioimiseen velvoittavat julkiset sitoumukset ja säädökset. Niistä keskeisimpiä ovat YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja perustuslain edellyttämä lasten tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu.

Lisäksi Jokioisilla on käytössä Forssan seudun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic