Lounais-Häme

Jokioisilla valmistui siirrettävä market

Tämä pilottihanke merkitään puuelementtirakentaja FM-Haus oy:ssä onnistuneeksi.
Ensimmäinen FM-Hausin valmistama moduulirakennus nimittäin otettiin eilen käyttöön Lohjalla, kun Suur-Seudun Osuuskaupan S-market avattiin. 720-neliöinen myymälä rakennettiin Jokioisilla valmistetuista 20 metriä pitkistä, neljä metriä leveistä ja 4,5 metriä korkeista puuelementtimoduuleista.
Rakennus toimitettiin paikalleen käytännössä täysin valmiina ilmastointikanavineen ja led-valaistuksineen sekä S-marketin konseptiin istuvana.
Uusien Mestarimoduulien tuotanto alkoi Jokioisilla sijaitsevan FM-Hausin tehtaalla vasta huhtikuussa. Alkusysäyksenä innovaatiolle toimi asiakkaiden yhteydenotot.
– Saimme asiakkailta paljon viestejä siitä, että tarvetta tällaiselle moduulirakentamiselle on. Tämä oli syy investointiimme. Mekin uskomme, että moduulirakennusten kysyntä tulee jatkossa kasvamaan, toimitusjohtaja Juhani Sjöman sanoo.
FM-Hausilla on parhaillaan käynnissä useita keskusteluja Lohjan projektia vastaavien moduulirakennuskohteiden toteuttamisesta. Jokioislaisyritystä kiinnostavat myös julkisrakentamisen kohteet.
– Päivittäistavarakauppojen lisäksi rakennamme kouluja, päiväkoteja ja vanhusten palvelukeskuksia, Sjöman sanoo.
Kilpailevia toimijoita löytyy julkisrakentamisen, mutta ei niinkään päivittäistavarakauppojen alalta. FM-Hausin mukaan se on myös ainoa yritys Suomessa, joka kykenee suurten moduulirakennusten kokonaistoimitukseen.
– Näin isoja market-kokoluokan blokkeja ei Suomessa ole aiemmin tehty. Tämä oli ensimmäinen laatuaan, Sjöman kertoo.
Moduulirakentamisen valteiksi Sjömän nostaa rakentamisajan nopeuden, rakennusten siirtokelpoisuuden sekä laajennusmahdollisuuden.
– Meillä meni tehtaalla hieman reilut kaksi kuukautta S-marketin moduulien valmistamiseen ja varusteluun. Työmaalla työt veivät vajaan kuukauden.
Tarvittaessa rakennuksia voi siirtää useammankin kerran, jos tarvetta on.
– Muuten moduulirakennus on täysin normaali rakennus, joka tehdään kestämään täysin sama käyttöikä.
Lohjalla FM-Hausin moduulirakennus toimi nimenomaan liiketilaratkaisuna kaupan muuttuvissa olosuhteissa. Lohjan S-marketinkin kohdalla kyse on väliaikaisrakentamisesta. SSO:n suurimpiin kuuluva S-market toimi kesäkuuhun asti kaupungin keskustan Sokos-kiinteistössä, jonka tilalle aiotaan kahden vuoden sisällä rakentaa iso kauppakeskus. Kun kauppakeskus valmistuu, S-market muuttaa sinne.
SSO kuitenkin halusi kuitenkin jatkaa liiketoimintaa keskeytyksessä tutussa korttelissa. Perinteisen talon rakentaminen ja purkaminen kahden vuoden sisällä ei olisi ollut taloudellisesti järkevää.
– Moduuliratkaisu oli paras tapa päästä tavoitteeseemme. Tärkeintä oli siirtokelpoisuus, eli rakennus on uudelleen siirrettävissä toiseen paikkaan. Silti se on suunniteltu juuri kaupparakennukseksi, SSO:n kiinteistötoimen päällikkö Ismo Louhi sanoo.
Parin vuoden kuluttua moduulirakennus siirretään Nummen Saukkolaan valmiille tontille Sale-myymäläksi. Samassa yhteydessä rakennusta myös laajennetaan.
Onnistuneen hankkeen odotetaan nyt avaavan FM-Hausille modulirakentamisen markkinoita laajemminkin.
– Mestarihalli on ollut päätuotteemme jo 20 vuotta, mutta moduulirakentamisen kautta odotamme maltillista, noin viidenneksen kasvua, Sjöman sanoo. FL

Jo lähes 2000 Mestari-tuotetta ympäri Suomen
FM-Haus oy on Jokioisilla toimiva toimitilarakentaja.Yritys suunnittelee, valmistaa ja asentaa puuelementtirakenteisia toimitiloja, liikerakennuksia, tuotantotiloja ja halleja.FM-Haus on perustettu kesäkuussa 1996. Yritys juhli vastikään 20-vuotista yritystaivaltaan.Asiakkaita ovat muun muassa kaupan, teollisuuden ja pk-sektorin yritykset sekä maatalous- ja hevosyrittäjät. Toimii myös julkisrakentamisen alalla.FM-Hausin kaikki tuotteet käyttävät Mestari-tuotenimeä.Tuotteet valmistetaan uusissa, kesän korvilla 2016 valmistuneissa tuotantotiloissa.Yrityksen liikevaihto on 10 miljoonaa euroa.FM-Haus on toimittanut lähes 2000 Mestari-tuotetta tilaratkaisuksi eri asiakkaille.Työntekijöitä on 80, joista tehtaalla työskentelee 25 ja loput asennustyömailla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic