Lounais-Häme

Jokioisille uusi metsänsuojelualue

Jokioisten seurakunta on perustanut 22 hehtaarin metsänsuojelualueen. Mahdollistajana on METSO eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma. Ohjelman avulla oli viime kevääseen mennessä suojeltu yhteensä 1 025 hehtaaria seurakuntien omistamaa metsää.

-Tällainen päätös herättää monenlaisia tunteita. Metsän suojelulla on kuitenkin oma arvonsa ja luonnon kannalta oma merkityksensä. Suojeltu metsäpalsta on seurakunnan vanhoja omistuksia, Jokioisten kirkkoherra Jyrki Koivisto kertoo

Alueen maa-ala on edelleen seurakunnan omistuksessa ja sitä voidaan käyttää virkistyskäyttöön. Puustosta on saatu valtion korvaus.

Aloite suojeluun tuli ympäristöministeriöltä.

-Metsoon on pyritty saamaan mukaan kuntia ja seurakuntia. Ympäristöministeriö lähestyi seurakuntia ja pyysi niitä pohtimaan mahdollisia Metso-kohteiksi sopivia alueita. Osa seurakunnista on tarttunut tähän, Hämeen ELY-keskuksen Metso-vastaava, ylitarkastaja Rauni Itkonen kertoo.

Suojelupäätös syntyi seurakunnassa normaalilla päätöksentekomenettelyllä. Päätöksen puolesta vaa’assa painoivat muun muassa alueen sijainti ja vaikeahoitoisuus.

-Alue on metsätaloudellisesti vaikeahoitoinen. Kunnollista tietä palstalle ei ole. Tuloutuksen puolesta suojelukorvaus on hyvinkin lähellä kertakaadosta saatavaa summaa, Koivisto sanoo.

Jokioisten taajaman pohjoispuolella sijaitseva alue käsittää 22 hehtaaria metsää.

-Se on kuusikkovaltainen, todella vanhoja puita käsittävä alue. Jokirannassa on harjua ja puita, Koivisto kertoo.

-Suurin osa kuvioista on ollut pitkään hakkaamatta. Yleensäkin kokonaisuus ratkaisee alueiden valinnassa, Itkonen sanoo.

Itkosen mukaan Päijät-Hämeessa on tehty muutama rauhoitus. Joitakin on vielä vireillä alueilla olevien kaavahankkeiden takia. Myös jokunen yksityinen suojelualue löytyy, muun muassa Koninkallion vierustalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti