Lounais-Häme

Jokioisilta punaista, Tammelasta vihreää valoa yhteisyritykselle

Jokioisten kunnanhallitus päätti kahden äänestyksen jälkeen esittää valtuustolle, että kunta keskeyttäisi seudun kuntien ja Pihlajalinnan yhteisyrityksen valmistelun.

Tammelan kunnanhallitus sen sijaan päätyi esittämään, että valtuusto hyväksyisi yhteisyrityksen.

 

Jokioisilla valtuutettu Antero Suonpää (kesk.) esitti ensin asian pöydälle jättämistä. Sirpa Larko (kesk.) ja Pauli Marttila (kesk.) kannattivat Suonpään esitystä.

Äänestys kuitenkin päättyi Suonpään tappioon äänin 4-5. Kunnanjohtajan esityksen kannalla olivat Martti Esala (kok.), Jyrki Kanerva (sd.), Mira Kulmala-Sjöman (ps.), Petri Lehtonen (vas.) ja Eija Sakkinen (sd.).

Pöydälle jättämisen kannalla olivat Sirpa Larko, Aino-Maria Mänki, Antero Suonpää ja Pauli Marttila (kesk.).

Seuraavaksi Suonpää esitti, että yhteisyritys tehtäisiin. Esitys hävisi samoin äänin kuin ensimmäinen äänestys, joten kunnanhallitus esittää valtuustolle, ettei yhteisyritystä tehdä.

 

Myös Tammelan kunnanhallitus äänesti asiasta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kaunisto (kesk.) esitti, että yhteisyritys perustetaan toisin kuin kunnanjohtaja oli esittänyt.

Kauniston esitys voitti äänin 5–2. Kauniston kanssa samaa mieltä olivat Eero Pura (kesk.), Olli-Pekka Jasu (kok.), Päivi Sotka (kok.) ja Raija Suonpää (vas.).

Kunnanjohtajan esityksen kannalla olivat Minna Nissilä (kesk.) ja Ismo Ojansuu (sd.).

Kunnanjohtaja Kalle Larsson jätti eriävän mielipiteen päätöksestä.

 

Jokioisten ja Tammelan kunnanjohtajat esittivät kunnanhallituksilleen, että yhteisyrityksen ja palvelujen hankintamenettely keskeytetään toistaiseksi kummankin kunnan osalta, koska asiaan sisältyy kuntien maksettaviksi jääviä riskejä, toiminnallisia riskejä ja alueellisen yksityisen monopoliaseman mukanaan tuomia riskejä.

Kunnanjohtajien yhdessä valmistelemaan päätösehdotukseen sisältyi myös esitys Forssan seudun muille kunnille siitä, että Oma Häme ja seudun kunnat neuvottelevat laadukkaiden sote-palvelujen järjestämisestä seudun asukkaille. Mallin pitäisi jatkossa mahdollistaa erikokoisten yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden tulo markkinoille.

Ratkaisuun tähtäävät neuvottelut pitäisi kunnanjohtajien esityksen mukaan kytkeä osaksi Forssan seudun kuntien ja Kanta-Hämeen yhteistä elinvoimaprosessia. FL

Juttua korjattu 16.5. klo 9.30: Pauli Marttila on keskustalainen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic