Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten aistipuutarha vie matkalle tuoksujen, makujen ja värien maaailmaan

Tuhannen neliön puutarhasta löytyy nelisensataa kasvia noin 30 eri lajikkeesta. Tarkoitus on pysäyttää ihmiset nauttimaan ympäröivästä luonnosta.
Kunnanpuutarhuri Jukka Suonpään suunnittelema Jokioisten uusi aistipuutarha tarjoaa ravintoa kaikille aisteille. Paikka on suunniteltu niin, että nähtävää riittäisi keväästä myöhäiseen syksyyn. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kunnanpuutarhuri Jukka Suonpään suunnittelema Jokioisten uusi aistipuutarha tarjoaa ravintoa kaikille aisteille. Paikka on suunniteltu niin, että nähtävää riittäisi keväästä myöhäiseen syksyyn. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kunnanviraston, Paanan koulun ja kirjaston väliin sijoittuva viheralue on tulevaisuudessa todellinen kasvien keidas. Vuonna 2018 puretun vanhan rehtorin asunnon paikalle on toukokuun aikana rakentunut aistipuutarha.

Kaikki kasvit on jo istutettu ja käytävät tehty valmiiksi. Penkit saatiin tällä viikolla ja muutama valaisin on vielä tulossa. Myöhemmin kesällä kasvit merkitään vielä nimilapuilla.

– Aistipuutarhassa voi maistella puna-, musta- ja valkoherukkaa sekä ahomansikoita. Puutarhassa on melko laaja perenna-alue, jossa riittää kukkivia kasveja kesäkuusta lokakuulle. Paikalle on valittu kasveja, jotka houkuttelisivat perhosia ja toimisivat samalla buffet-pöytänä muillekin pölyttäjille. Lisäksi puutarhasta löytyy heinäkasveja ja jonkin verran puuvartisia pensaita, alueen suunnitellut kunnanpuutarhuri Jukka Suonpää kertoo.

Tuhannen neliön kokoiselle alueelle on istutettu noin 400 kasvia ja lajikkeita on kaikkiaan kolmisenkymmentä. Alueen vanhaa puustoa on säilytetty ja lisäksi on istutettu muun muassa parimetrisiä serbiankuusia ja mustakuusia.

– Tarkoitus on ollut tehdä pienimuotoinen puutarha, jossa ei ole hirveästi kaikkea. Muutamia vuosia varmasti menee ennen kuin alue alkaa päästä parhaimmilleen, Suonpää muistuttaa.

Koska tarkoitus on ruokkia kaikkia aisteja, paikalle on valittu myös voimakkaasti tuoksuvia kasveja, kuten rungollisia syreenipensaita.

Nurmikoita on uusittu paljon ja pintamateriaalit tarjoavat muutenkin paljon aistimuksia jopa paljaille jaloille.

– Perennaryhmän ympärillä oleva sisäkehä on tehty singelistä eli pyöreästä jalkojen alla rapisevasta kiviaineksesta. Myös kivituhkaa on käytetty.

Kunnanpuutarhuri toivoo, että kaikille avoimesta aistipuutarhasta muodostuisi mukava rentoutumispaikka. Luontokohteita Jokioisilta löytyy jo ennestään runsaasti ja aistipuutarha täydentää tarjontaa entisestään.

Aloitteen aistipuutarhasta teki vuonna 2018 Vihreiden valtuustoryhmä ja sen toteutuksesta on vastannut forssalainen Puutarhapalvelu Piha & Puisto. Jukka Suonpään mukaan toteutus maksoi 15 000–20 000 euroa. Aloitteesta karsittiin muun muassa ekologiset kuntoilu- ja tasapainoilulaitteet.

– Toivon, että ihmiset rauhoittuisivat täällä kasvien äärellä, katselisivat ja kuuntelisivat luontoa sekä miettisivät, mitä kaikkia elementtejä luonnossa on olemassa.

Kirjaston ovelta aistipuutarhaan on vain 20 metriä, joten Jukka Suonpää näkee sen myös oivana lukupaikkana tai perheiden retkeilykohteena.

– Toivomuksena on, että kasveja kunnioitetaan. Määrällisesti pensaita on vähän, joten toivon myös, ettei kukaan kerää marjoja astioihin. Sato on tarkoitettu maisteltavaksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic