Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten kunnanjohtajalta tulosvaroitus: "Talous sakkaa pahasti" – Ajokujan asemakaava sai vihdoin sinetin

Jokioisten kunnanjohtaja antoi tulosvaroituksen: "talous sakkaa pahasti tänä vuonna".
Jokioisten valtuuston hyväksymä asemakaavamuutos mahdollistaa marketin laajenemissuunnitelmat ja muutokset liikennejärjestelyihin. Nykyisellään marketin liepeillä ajaminen ja pysäköiminen on sumppuista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten valtuuston hyväksymä asemakaavamuutos mahdollistaa marketin laajenemissuunnitelmat ja muutokset liikennejärjestelyihin. Nykyisellään marketin liepeillä ajaminen ja pysäköiminen on sumppuista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunnanvaltuusto käsitteli torstaina kiireellisenä asiana keskustan asemakaavaa. Ajokujan aluetta koskeva kaavamuutos hyväksyttiin keskusteluitta.

Keskustakaava on ollut jo kerran aiemmin valtuustossa, mutta yksityishenkilön tekemän valituksen vuoksi kaava palautui uudelleen valmisteltavaksi Ajokujan alueen osalta.

Sittemmin Osuuskauppa Hämeenmaa ja valittaja pääsivät asiasta sopuun.

Uusi kaava mahdollistaa marketin laajentamisen ja liikennejärjestelyjen muuttamisen selkeämmiksi ja turvallisemmiksi (FL 8.10.).

Verotulot jäävät jopa 600 000 euroa arvioitua pienemmiksi

Osavuosikatsauksessa kunnanjohtaja Jarmo Määttä antoi tulosvaroituksen.

Talousarvioon ennakoidut verotulot eivät tule toteutumaan täysimääräisinä kahdesta syystä: Tulorekisterin ongelmallisesti sujuneen käyttöönoton ja samaan aikaan toteutetun verokorttiuudistuksen vuoksi kunnat eivät saa vielä tänä vuonna kaikkia niille kuuluvia verotuloja.

– Talous sakkaa pahasti tänä vuonna, Määttä totesi ja ennakoi kokonaisverotulojen jäävän loppuvuonna jopa lähes 600 000 euroa arvioitua pienemmiksi.

Tammi-kesäkuun vuosikate oli 238 000 euroa ja tulos 530 000 euroa miinuksella. Alijäämäinen osavuositulos johtuu muun muassa ylityksistä useissa käyttötalouden menolajeissa.

Koska paineviemärihanke kariutui, valtuusto poisti talousarviosta rakentamiseen varatun 585 000 euron menomäärärahan ja 150 000 euron tulomäärärahan.

Veroprosentti ei nouse

Valtuusto vahvisti kunnan ensi vuoden veroprosentit, jotka säilyvät samoina kuin tänä vuonna.

Jokioisten tuloveroprosentti 21,25 on korkeahko, sillä tänä vuonna veroprosentti on Suomen kunnissa korkeimmillaan 22,50 ja matalimmillaan 16,50.

Yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93 sen sijaan on alarajassa.

Vakituisten asuinrakennusten veroprosentiksi valtuusto vahvisti 0,41, muiden rakennusten veroprosentiksi 1,00 ja voimalaitosten veroprosentiksi 3,10.

Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti on 0,0.

Valtuustoaloitteita

Valtuustoaloitteiden käsittelytilanteeseen liittyen valtuutetut Ursula Mansikka (vihr.) ja Martti Esala (kok.) lähettivät kunnanhallitukselle terveiset, että listaa olisi aiheellista siistiä ja tarkentaa.

– Aloite nuorten työllistämisestä on tehty puolitoista vuotta sitten. Olisi syytä tehdä tarkempi selvitys, missä vaiheessa aloite on, Esala peräsi.

Aloitteet työn vaativuuden arvioinnista, kuntalaisten digineuvonnasta kirjastossa, tähderuoan myymisestä ja kuntien Hinku-verkostoon liittymisestä valtuusto totesi loppuun käsitellyiksi.

Lisäksi valtuusto hyväksyi ja merkitsi tiedoksi seudullisen hyvinvointikertomuksen vuosille 2017–2021. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic