Lounais-Häme Forssa

Jokioisten eläinsuojeluyhdistys palkitsi Anne Paldaniuksen vuoden eläinten ystävänä

Jokioisten eläinsuojeluyhdistys palkitsi Anne Paldaniuksen vuoden eläinten ystävänä. Hän on loukuttanut ja hoitanut kymmeniä kissoja omin päin usean vuoden ajan.
Jussi-kissan nykyinen omistaja Mandi Hannula, kissan pelastanut ja Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen vuoden eläinten ystävänä palkitsema Anne Paldanius ja hänen tyttärensä Ada Paldanius ovat iloisia siitä, että Jussilla on nyt oma koti. Kuva: Tapio Tuomela

Eläimen luottamuksen voittaminen on mahtava tunne. Näin sanoo forssalainen Anne Paldanius, joka on loukuttanut ja hoitanut kymmeniä kissoja omin päin usean vuoden ajan. Jokioisten eläinsuojeluyhdistys palkitsi Paldaniuksen vuoden eläinten ystävänä. Yhdistys jakoi tunnustusta ahkerammin noin kymmenen vuotta sitten, ja nyt huomionosoitus pyritään ottamaan jälleen vuosittaiseksi tavaksi.

– On hienoa, kun pystyy pelastamaan kodittoman eläimen ja tarjoamaan sille suojaa, lämpöä ja ruokaa. On myös hyvä tunne huomata, miten kurjissa oloissa elänyt eläin osoittaa kiitollisuuttaan ja arvostaa sitä, että on päässyt sisälle lämpimään ja saanut kodin, Paldanius sanoo.

Paldanius aloitti kissojen loukuttamisen jo noin 20 vuotta sitten Tammelassa, jossa hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa ja jossa kodittomia kissoja pyöri hänen isänsä vuokraaman varastotilan ympärillä.

– Ruokimme isäni kanssa ulkona olevia puolivillejä kissoja, kunnes päätin, että kissat on saatava turvaan. Löytöeläinkoti kieltäytyi ottamasta villikissoja ja kehotti soittamaan metsästäjälle, mutta sitä en halunnut tehdä, koska ei ollut kissojen vika, että ne oli hylätty. En pystynyt jättämään kissoja luontoon vaan loukutin kaikkiaan 20 kissaa kahdessa erässä. Viimeiset kymmenen sain suojaan vajaat kymmenen vuotta sitten.

Vajaat kymmenen vuotta sitten loukutetuista kissoista kuusi on vielä Paldaniuksella, hänen äitinsä otti kaksi kissaa ja muut saivat kodin tuttujen kautta.

– Minulla olevat kissat ovat Herra Mauri, Lepakko, Rouva Helmi ja sen pojat Vilpertti, Taavetti ja Sakari. Kaikki ovat tottuneet ihmisiin ja ovat nykyään läheisyyden- ja hellyydenkipeitä. Mauri tulee jopa itse syliin ja viereen nukkumaan.

Jussi sai elämälleen uuden alun

Kaikki pelastamansa kissat Paldanius on myös leikkauttanut, rokotuttanut, madottanut ja testannut kissojen hiv-sairauden varalta.

Viime kesänä Paldanius loukutti jälleen Tammelasta siellä jo ainakin kaksi vuotta liikkuneen kulkurikissan. Kissalla oli paha silmätulehdus, korvapunkkeja ja niiden aiheuttama kasvain korvassa. Vaivat vaativat monta käyntiä eläinlääkärillä, mutta Paldanius hoiti sinnikkäästi kissan kuntoon.

– Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Anne Skyttälä-Rasilan tytär Mandi Hannula ihastui kissan tarinaan ja kuvaan ja halusi tarjota sille kodin. Hänestä tulikin Jussiksi ristityn kissan onnellinen omistaja, Paldanius kertoo.

– Jussi on aivan mahtava kissa ja kehruukone. Kaikki, jotka ovat tutustuneet Jussiin, ovat menettäneet sydämensä sille.

Kissojen arvostus saatava nousemaan

Paldaniuksen mukaan kissojen pelastaminen on hänelle läheinen asia niiden huonon aseman vuoksi.

– Kissojen arvostusta pitää saada parannettua. On pöyristyttävää, että edelleen näkee mielipiteitä, joiden mukaan kissa pitäisi saada ilmaiseksi aivan kuin kissoilla ei olisi mitään arvoa. Koirien kohdalla tällaisia kommentteja ei näe vaan sekarotuisestakin koirasta ollaan valmiita maksamaan.

Paldanius ei kannata sitä, että ainakaan maatiaiskissoilla teetetään pentuja vain siksi, että kissanpennut ovat niin suloisia.

– Löytöeläinkodit ovat täynnä kodittomia kissoja, joista kissojen ystävä saa itselleen ihanan lemmikin.

Paldanius toteaa myös, että kissoja ei saa päästää vapaana ulos, koska niitä uhkaavat autot ja monet muut vaarat.

– Kissan on turvallista ulkoilla ulkohäkissä tai muuten valvotusti. Jos joku haluaa välttämättä päästää kissansa ulos, sille pitää ehdottomasti laittaa siru.

Suuri eläinten ystävä

Paldanius muistuttaa myös, että kissalle jo yhden päivän paasto voi olla vaarallinen ja vahingoittaa pysyvästi sen sisäelimiä. Näin ollen ei kannata odottaa esimerkiksi kolmea päivää ennen kuin lähdetään pelastamaan kissaa, joka on kiivennyt puuhun eikä uskalla tulla alas.

Paldanius sanoo olevansa suuri eläinten ystävä ja niiden puolestapuhuja.

– Autan ja pelastan kaikkia eläimiä, olivat ne sitten lemmikkejä tai luonnoneläimiä. Haluaisin tehdä paljon enemmän, jos vain olisi enemmän aikaa ja resursseja. Yritän täyttää paikkani maailmassa auttamalla edes jotenkin ja toivon, että saan kasvatettua lapsistani eläimiä, luontoa ja kaikkea elämää kunnioittavia aikuisia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic