Lounais-Häme

Jokioisten humppajumpassa useita kärpäsiä yhdellä hiellä: Yksi tunti, kahdeksan tanssia

Yleissivistystä voi kehittää monella eri elämän osa-alueella.

Poliittisesti sivistynyt ihminen osaa nimetä ministerit, kuvata eduskunnan ja hallituksen tehtävät sekä erottaa puolueet toisistaan.

Autoilijan yleissivistystä ovat vaikka merkkivalojen tunnistaminen, sekä taito tankata ja tarkistaa öljyt.

Myös tanssissa on oma yleissivistyksensä, joka ei ole lainkaan pahitteeksi tuntea.

 

Jokioisten Rehtilän Seuratalolla järjestettävä Humppajumppa on oppikoulu tanssilliseen sivistykseen.

Se on matalan kynnyksen paikka oppia esimerkiksi foxtrotin ja valssin askeleet, omaksua eri tanssien tempoja, oppia latinalaisten tanssien perusteet ja saada tuntuma lantion hallintaan.

Samalla voi oppia tansseille ominaista tyylittelyä. Esimerkiksi rumbassa liike on pitkä ja laahaava. Sensuellin tanssin vastakohta on fusku, jossa pidetään yllä jatkuvaa joustoa ja potkitaan ilmaa.

-Potku, potku, potku, kick ball change, huutaa ohjaaja Katri Seppälä, kun tunnin vauhdikkain osio alkaa.

Kick ball change, eli nopea painonvaihto, vaatii onnistuakseen useamman harjoittelukerran, mutta vapaa twistaus luontuu keneltä tahansa, kunhan uskaltaa irrotella.

 

Humppajumpan juju on siinä, että tunnilla ei syvennytä yksittäisiin tansseihin, vaan monesta tanssista opetellaan perusaskelia. Samalla harjoitellaan useille tansseille yhteisiä liikkeitä, kuten lukkoja, käännöksiä ja neliöitä.

Täydellisyyttä ei kuitenkaan tavoitella. Kun askel menee sinne päin, on jo tehnyt riittävästi.

Viime torstain tunnilla harjoiteltiin jopa kahdeksaa eri tanssia: humppaa, salsaa, cha chaata, rumbaa, fuskua, tangoa, foxtrottia ja valssia.

Kaikki tanssit tanssittiin ilman paria, koska tunnilla tärkeintä on päästä hikeen.

Hien lisäksi kasvoille leviää kuitenkin myös hymy. Joissakin liikkeissä tuntee itsensä väistämättä vähän hölmöksi, koska paritansseja ei yleensä ole tapana tanssia yksin. Harva on aikuisiässä pyörinyt ympyrää valssin askelin ilman paria. Kuvio on kuitenkin osa Humppajumpan koreografiaa.

-Toistamme samoja koreografioita useilla tunneilla. Näin jokainen pääsee liikkeisiin mukaan, ohjaaja kertoo.

Harjoituksiin yhdistetään myös tasapainoa ja lihaskuntoa kehittäviä liikkeitä. Esimerkiksi kesken foxtrotin tehdään polvennostoja ja valssin yhteydessä vaakoja.

 

Idea humppajumpasta sai alkunsa viime kesänä, kun Rehtilän Nuorisoseura mietti kuumeisesti, miten kylän toimintaa voitaisiin kehittää.

Mukana suunnittelemassa oli Katri Seppälä, joka on harrastanut lava- ja kansantansseja jo vuosia. Nuorisoseura päätti, että Seppälä voisi alkaa hyödyntää taitojaan ja opettaa tanssia myös muille.

– Ensin kokeilimme järjestää pari tanssillista tuntia Avoimet kylät -päivässä. Osallistujia riitti ja kurssi sai kehuja. Niinpä aloitimme syksyllä viikoittaiset tunnit, Seppälä kertoo.

Harrastajia on riittänyt noin kymmenen joka kerralle. Seppälän mukaan saliin mahtuisi enemmänkin harrastajia.

Humppajumppa järjestetään Seuratalo Rehtilässä joka torstai kello 18–19. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic