Lounais-Häme Forssa

Jokioisten jätevedet johdetaan Forssaan – Puhdistamo hakee lupamuutosta

Jokioisten teollisuusjätevesistä lisää kuormitusta Forssan laajennetulle jätevedenpuhdistamolle.
Forssan jätevedenpuhdistamo valmistautuu ottamaan vastaan Jokioisten teollisuusjätevesiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan vesihuoltoliikelaitos hakee Sortohaan jätevedenpuhdistamonsa ympäristölupaan muutosta, koska Jokioisten tehdasalueen eli St1 Renewable oy:n, Genencor International oy:n ja Adven oy:n jätevedet aiotaan johtaa rakennettavaa viemäriä pitkin käsiteltäviksi Forssan puhdistamolle.

Hakija esittää, että puhdistamon lupaehdot säilyvät ennallaan ja ympäristölupapäätös on voimassa toistaiseksi.

Forssan jätevedenpuhdistamon laaja saneeraus- ja laajennusurakka valmistui kesällä 2016.

Saneerauksen myötä laitoksen puhdistustulokset ovat parantuneet ja vesistökuormitus Loimijokeen on vähentynyt.

 

Forssan puhdistamolle johdetaan nykyisin Forssaan ja Tammelan viemäriverkostojen piiriin liittyneiden noin 20 000 asukkaan jätevesien lisäksi teollisuusjätevesiä, sako- ja umpikaivolietteitä sekä jätteenkäsittelylaitosten vesiä. Teollisuusjätevesien osuus on suuri. Puhdistusprosessissa syntyvät lietteet käsitellään ja kuljetetaan jatkokäsiteltäväksi Loimi-Hämeen Jätehuollon kompostointialueelle.

Forssan jätevedenpuhdistamon asukasvastineluku on nyt noin 74 000 ja vuonna 2025 tulokuormituksen kasvaessa arviolta 97 000. Asukasvastineluku kertoo, kuinka monen asukkaan käsittelemättömiä jätevesiä kuormitus vastaa.

Jokioisten tehdasalueen jätevedet lisäävät Forssan puhdistamon tulovirtaamaa noin 7 prosenttia ja orgaanista tulokuormaa noin 36 prosenttia.

 

Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen toteaa, että nykyinen puhdistamo riittää myös Jokioisten teollisuusjätevesille.

Jos tulevaisuudessa puhdistamon kuormitus vielä kasvaisi niin, että sitä täytyisi laajentaa, se olisi Paakkosesta ennen kaikkea positiivinen ongelma ja merkki alueen vireydestä ja elinvoimasta.

Puhdistamon vesistökuormitusta ja ympäristövaikutuksia tarkkaillaan säännöllisesti.

Mahdolliset muistutukset ja mielipiteet hakemuksen johdosta on toimitettava ensisijaisesti sähköisellä muistutuslomakkeella Etelä-Suomen aluehallintovirastoon viimeistään 14. helmikuuta.

Kuulutus asiakirjoineen on nähtävissä Jokioisten kunnan ja Forssan kaupungin sekä Etelä-Suomen AVIn ilmoitustauluilla. Asiakirjat ovat luettavissa myös osoitteessa www.avi.fi/lupa-tietopalvelu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic