Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten Joviaaleimmalla viihdeorkesterilla on laaja ohjelmisto – muuntuu tilanteen mukaan moneksi

Jokiläänin kansalaisopistosta ponnistava viihdeorkesteri muuntuu tilanteen mukaan moneksi.
Joviaalin taiteellinen johtaja Timo Määttä on tässä monipuolisena musiikin ammattilaisena rumpujen takana. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joviaalin taiteellinen johtaja Timo Määttä on tässä monipuolisena musiikin ammattilaisena rumpujen takana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joviaali on tarkoitettu kaiken ikäisille, naisille ja miehille, tytöille ja pojille. Jotain vaatimuspuoltakin toki joukkoon sovittautumiseen liittyy. Koska kyseessä on viihdeorkesteri, soittamisen tai laulamisen pitäisi herättää vähintäänkin kiinnostusta.

– Räätälöimme sovitukset kokoonpanomme jäsenten mukaan. Asiaan kuuluu, että orkesterilaiset pääsevät vaikuttamaan kappaleiden valintaan, selventää joukon taiteellinen johtaja Timo Määttä.

Toista vuottaan joviaalilaisiin lukeutuva Elina Salo luonnehtii Joviaalin johtajaa huippuvalmentajaksi. Entinen Suomen mestaritason koripalloilija ja harmonikansoittaja Salo on tottunut asettamaan rimansa korkealle.

– Timo tekee loistavia sovituksia haastamalla meidät ja me puolestamme haastamme hänet.

12 vuoden vuoropuhelu

Tätä kaksisuuntaista liikennettä voi hyvin kutsua toinen toista ymmärtäväksi, tukevaksi ja kehittäväksi vuoropuheluksi. Näin Joviaali on linjassa myös kansalais- ja työväenopistoaatteen kanssa.

Viihdeorkesteri syntyi nimittäin 12 vuotta sitten Jokiläänin kansalaisopistossa silloisen musiikinopettajan Mika Hakalan johdolla oppejaan ammentavaksi ryhmäksi.

Timo Määttä on jatkanut hänen työtään vuodesta 2013 alkaen.

– Tulin tuuraamaan Mikaa puoleksitoista vuodeksi, joka on venähtänyt tähän mennessä näin pitkäksi, hän toteaa.

Kari Raiskio ja Hanna Lepänkoski eläytymässä Joviaaliin laulustemmoihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kari Raiskio ja Hanna Lepänkoski eläytymässä Joviaaliin laulustemmoihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mukana pitkän linjan musiikinharrastajia

Nykyisellään viihdeorkesteri Joviaaliin kuuluu viisitoista musikanttia. Katse tavoittaa joukosta useampiakin alan ympyröistä vuosien myötä tutuksi tulleita kasvoja. Yhtenä heistä lähes alusta lähtien mukaan laulajaksi liittynyt Kari Raiskio.

Hänen mukaansa Joviaali on vahvistanut alkuajoista rivejään kiitettävästi. Nykyisellään Timo Määttä pääsee kirjoittamaan stemmoja soitettavaksi useammille eri puhaltimille tuubasta alkaen sekä jousille, kitaroille ja harmonikoille, bassokuvioita ja rumpujakaan unohtamatta.

Lisäksi orkesterista löytyy kolme laulajaa: Raiskio, Niina Saarinen ja Hanna Lepänkoski. Solististen tehtävien ohella Joviaalissa laulavien haasteisiin kuuluu äänten virittäminen soimaan stemmoissa.

– Onhan joukossamme tapahtunut vuosien varrella luonnollista ja tavallaan terveellisenä pidettävää vaihtuvuutta. Kokonaan lopettaneet ovat kuitenkin jääneet vähiin, Raiskio huomauttaa.

Pirjo Niemelä viuluineen ja Maija Mastovaara huiluineen tuovat Joviaalin sointiin omat täydentävät sävynsä.

Esiintymistarjoukset tervetulleita

Viihdeorkesteri Joviaali kokoontuu kaksituntisiin harjoituksiin Jokiläänin kansalaisopiston syyslukukaudella 12 kertaa ja kevätkaudella 15 kertaa. Niiden myötä kokoonpano valmistelee uuden ohjelmiston esitettäväksi huhtikuussa.

– Näytämme aina silloin, että tämä on hyvä bändi, Kari Raiskio painottaa.

Samalla hän muistuttaa, etteivät tilaisuudet Joviaalin hyväksi bändiksi havaitsemiseen rajoitu huhtikuiseen konserttiin. Joukko on valmis musisoimaan myös muissa tilaisuuksissa ja paikoissa tilanteen, tarpeen ja sopimusten mukaan vaihtuvin kokoonpanoin.

– Voimme lähteä liikkeelle joko vain muutaman jäsenen tai koko joukkomme voimin. Olemme soittaneet yhdet täysimittaiset tanssitkin koko tällä isolla poppoolla täyden kokoonpanomme voimin, Timo Määttä toteaa.

Joviaalilaiset viestittävät ohjelmiston riittävän tarpeen mukaan ikivihreistä kansainvälisistä sävelistä kotimaisiin humppiin ja tangoihin, eri iskelmämusiikin suuntauksiin sekä jazzinkin puolelle kallistuviin tyyleihin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic