Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten kunnalla kohtuullinen tilinpäätös – Alijäämä jäi maltilliseksi

Kunta keskittyy investointien tuottaman lainakannan lyhentämiseen ja tarkkaan talouteen.

Jokioisten kunnan tilinpäätös osoittaa viime vuodelta noin 30 800 euroa alijäämää. Talousarviovaiheessa tavoitteena oli nipin napin positiivinen tulos.

Hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala on kohtuullisen tyytyväinen siitä, että tilikauden tulos ei jäänyt paljonkaan talousarvioon kirjatusta.

Myönteistä on suhteellisen velkaantuneisuuden ja lainakannan laskusuunta. Jokioisten kunta ei nostanut uutta pitkäaikaista lainaa lainkaan toimintavuoden aikana, vaan maksoi niitä pois 1,3 miljoonaa euroa. Myös lyhytaikainen lainakanta väheni 0,6 miljoonalla eurolla.

Viime vuoden lopussa Jokioisten kunnalla oli lainaa noin 2900 euroa asukasta kohti. Vuoden aikana lainamäärä laski 318 eurolla asukasta kohti.

Hyvää oli myös kunnan omavaraisuusasteen nousu 50,1 prosenttiin ja suhteellisen velkaantuneisuuden lasku 55,8 prosenttiin.

Käyttötalouspuoli ei tuottanut isoja yllätyksiä.

Takapakiksi Rantala laskee kunnallis-, yhteisö- ja kiinteistöverojen laskun kaikkiaan noin 453 000 eurolla.

Kunnan kassatilanne oli edellisiä vuosia kireämpi, mikä vaati lyhytaikaisen lainoituksen entistä ahkerampaa käyttöä.

Kokonaisinvestoinnit olivat viime vuonna vain 639 000 euroa. Kunta pystyi rahoittamaan vähäiset investointinsa tulorahoituksella.

Kunnanjohtaja Jarmo Määttä arvioi tilinpäätöksen katsauksessaan, että Jokioisten kunnan menot ja tulot olivat kutakuinkin tasapainossa ja tulosta voi pitää oikeastaan hyvänä ja kunnan taloutta kunnossa, kun vuosikate lähestulkoon kattoi poistojen kokonaismäärän.

Kunnan asukasluvun väheneminen, väestön ikääntyminen ja kasvava palvelujen tarve vaativat Määtän mukaan kunnan palveluprosessien jatkuvaa tehostamista.

– Tässä työssä ollaan vasta alussa. Jokioisten talous on perinteisesti ollut hyvä ja siksi tilanne on uusi. Vuoden 2019 aikana tullaan tekemään talouden kannalta merkittäviä päätöksiä organisaatiota tehostamalla, mutta samalla palvelut säilyttäen.

Mika T. Rantala toteaa, että asukasluvun lasku tuo hiukan epävarmuutta kuluvan vuoden talouteen.

Kunnan taseessa on ylijäämää aikaisemmilta tilikausilta noin 6 miljoonaa euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic