Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten kunnanhallitus puoltaa Kiipunjärven polttomoottorikieltoa

Kunnanhallitus antoi lausuntonsa vuonna 2015 vireille tulleesta moottoriliikennekiellosta.
Kiipunjärven suojeluyhdistys Kipsu ry:n puheenjohtaja Ilkka Järvi on ajanut Kiipunjärven polttomoottorikieltoa eteenpäin jo useita vuosia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiipunjärven suojeluyhdistys Kipsu ry:n puheenjohtaja Ilkka Järvi on ajanut Kiipunjärven polttomoottorikieltoa eteenpäin jo useita vuosia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunnanhallitus käsitteli maanantaina jo vuonna 2014 vireille tullutta esitystä Kiipunjärven polttomoottorikäyttöisen vesiliikenteen kieltämisestä. Hallitus antoi elinkeino-, liikenne-, ja ympäristölupakeskukselle lausunnon, joka puoltaa kunnan ympäristölautakunnan vuonna 2015 tekemää esitystä. Lisäksi se toivoo lausunnossaan asian nopeaa käsittelyä.

Neljän vuoden takaisessa päätöksessä lautakunta päätyi esittämään ELY-keskukselle, että Jokioisten ja Humppilan kunnissa sijaitsevalla Kiipunjärvellä kielletään vesiliikenne polttomoottorikäyttöisillä kulkuneuvoilla. Kieltoa koskeva asia on ollut vireillä vuodesta 2015 asti ELY-keskuksessa.

Ympäristölautakunta on päätöksessään nojannut Kiipunjärven suojeluyhdistys Kipsu ry:n antamaan lausuntoon, jossa yhdistys puoltaa kaiken polttomoottorikäyttöisen vesiliikenteen kieltämistä. Kipsu ry:n puheenjohtaja Ilkka Järven mukaan nopea vesiliikenne sekoittaa järven pohjasedimentin, josta vapautuu veteen lisäravinteita.

– Polttomoottorikäyttöisen vesiliikenteen aiheuttama lisäravinnekuorma lisää nopeasti levän määrää lämpimässä järvivedessä. Kiipunjärven ympäristössä elävät ihmiset ovat yhteisesti kiellon kannalla, sillä vesiliikenteen vaikutukset näkyvät negatiivisesti myös järven virkistyskäytössä, Järvi perustelee.

Myös Kiipun yhteisten vesialueiden osakunta puoltaa samoin perustein kiellon voimaantuloa. Osakunnan lausunnossa korostetaan kuitenkin, että tavanomaisen kokoisia sähköperämoottoreita ei tule kieltää, sillä niiden avulla turvataan kalastuksen jatkuvuus järvellä.

Humppilalainen Taipaleen osakaskunta ei sen sijaan ole polttomoottorikiellon kannalla. Osakaskunnan vuoden 2015 alussa antamassa lausunnossa se perustelee kielteisen suhtautumisen sillä, että moottoriajoneuvojen käytöstä ei ole aiheutunut luonnolle tai muulle ympäristölle haittaa. Lisäksi lausunnossa todetaan, että kielto estäisi esimerkiksi latujen ja moottorikelkkareitin ylläpidon. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic