Lounais-Häme

Jokioisten Lankatehdas on lajinsa viimeinen lankaa vetävä tuotantolaitos Suomessa

Jokioisten Lankatehdas oy kasvattaa liikevaihtoaan rakentamisen kasvun imussa. Jokioisten Lankatehtaan toimitusjohtaja Jarno Nummi sanoo yrityksen liikevaihdon kasvaneen viime vuonna noin 17 prosenttia. Tänä vuonna liikevaihdon ennakoidaan pysyvän ainakin viimevuotisella tasolla.

-Puhelin on soinut tammikuussa sen verran reippaasti, että ainakin viime vuoden tasossa pysytään, Nummi sanoo.

Nummi ja yrityksessä myynnissä mukana oleva Rami Salminen ja tuotannosta vastaava Heikki Ala-Jaakkola ovat omistaneet tehtaan vajaat seitsemän vuotta. Lankatehdas on ainut perinteinen lankavetämö, joka on toiminnassa Suomessa.

Nummi sanoo lankatehtaan kilpailevan lankojen hyvällä laadulla ja varmoilla toimituksilla. Yritys joutuu kilpailemaan erityisesti kiinalaista halpatuotantoa vastaan. Korkea laatu merkitsee mm. sitä, ettei lanka katkea raudoittajan tehdessä työtään. Lisäksi Jokioisilla valmistetut langat ovat puhtaita ja vapaita ruosteesta, joten niitä on mukavampi käsitellä kuin ruosteisia halpalankoja.

 

Lankatehdas investoi viime vuonna lähes 100 000 euroa maksaneeseen peittaamoon, jossa työstettävät langat upotetaan suolahappoon ruosteen poistamiseksi. Viime vuonna Jokioisilla jalostettiin erilaisia rautalankoja yhteensä noin 1,7 miljoonaa kiloa liikevaihdon ollessa 2,4 miljoonaa euroa.

Yrityksen suurimmat tuoteryhmät ovat hitsatut verkot, hehkutetut langat sekä ohennetut ja katkaistut langat. Asiakaspohja ulottuu katiskantekijöistä suuriin rakennusliikkeisiin ja rakennuselementtien tekijöihin. Edelleen Jokioisilla valmistetaan myös jonkin verran piikkilankaa mm vankiloiden ja rajavartiolaitoksen tarpeisiin.

Nummi sanoo, että tänä vuonna tulee maksetuksi kokonaan pois se laina, jonka nykyinen omistajakolmikko otti hankkiessaan yrityksen. Ensi vuonna yritys on investoimassa oman tuotantonsa kehittämiseen. Se, minne panoksia kohdennetaan, ei ole vielä valmis julkaistavaksi.

-Rautalanka on se, minkä ympärillä pysytään, Nummi sanoo.

 

Taalintehtaan tuotannon lopettaminen uhkasi myös Jokioisten Lankatehtaan tuotantoa muutamia vuosi sitten. Nummi sanoo, että onneksi raaka-aineen toimittajaksi löydettiin nopeasti teräsjätti ArcelorMittal, jonka Sosnowiecin tehtaalta Puolasta ja Hampurin tehtaalta Saksasta toimitetaan tarvittava raakalanka, jota Jokioisten Lankatehdas venyttää.

Raakalangan ostot pyritään ajoittamaan ajankohtaan, jolloin raudan maailmanmarkkinahinta on alhainen.

Jokioisten Lankatehdas osti viime kuussa 700 tonnin erän lankaa, joka on vastaa vajaat puolen vuoden tuotannon tarvetta. Nummen mukaan ajoitus osui oikeaan, koska tällä hetkellä raaka-aineiden hinnat ovat taas nousussa kysynnän kasvaessa. Tuloksen teon kannalta ostojen oikea ajoittaminen on yritykselle todella tärkeää, koska rautalankabisnes on globaalia, voimakkaasti kilpailtua ja matalakatteista toimintaa. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic