Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten Leipä virittää tuotantoaan vientikuntoon – Vienti Saksaan käynnistyy vielä tänä vuonna

Uusi avaus vaatii paitsi pakkaamoinvestoinnin myös ekologisuuden lisäämistä. Lisäksi laatujärjestelmän päivitys entistäkin tarkempaan on tarpeen.
Jokioisten Leivän uusi kylmäpakkaamo valmistuu syksyllä. Investointi on tarpeen yrityksen aikeille käynnistää leipomotuotteiden vienti Saksaan, kertoo leipomopäällikkö Mikko Virtanen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten Leivän uusi kylmäpakkaamo valmistuu syksyllä. Investointi on tarpeen yrityksen aikeille käynnistää leipomotuotteiden vienti Saksaan, kertoo leipomopäällikkö Mikko Virtanen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten Leipä oy investoi noin kaksi miljoonaa euroa entistä ekologisempaan tuotantoon sekä tuotteiden vientiin Saksaan. Viennin on tarkoitus päästä vauhtiin loppuvuodesta.

Rakenteilla olevan pakkaamon lisäksi yritys uusii rasvapaistoaltaat ja hankkiutuu eroon viimeisestäkin tilkasta palmuöljyä.

Markkinoille pääsy vaatii myös entistäkin tarkemman laatujärjestelmän käyttöönoton.

– Ekologisuus ja myös entistä tehokkaampi tuotanto korjaavat sitä takamatkaa kilpailussa Saksan-markkinoilla, mitä logistiikka Suomesta Keski-Eurooppaan aiheuttaa, toteaa leipomopäällikkö Mikko Virtanen.

Lue myös: Pakasteita menee pitkin Suomea koko ajan enemmän ja liikevaihto kasvaa – Jokioisten Leipä laajentaa jälleen

Ekologisuus edellytys uusille asiakassuhteille

Toimitusjohtaja Seppo Virtanen sanoo, että yrityksen tavoitteena on olla ekologinen leipomo.

– Ekologisuus on iso asia ostajille ja edellytys uusille asiakassuhteille. Olemme tehneet 6–7 vuotta määrätietoisesti työtä sen eteen ja ottaneet käyttöön esimerkiksi maalämmön ja aurinkovoimaa.

Yritys sai Hämeen ELY-keskuksen myöntämää kehittämisavustusta yli 150 000 euroa Vienti ja ekologisuus 2020 -hankkeelleen.

Saksaan on jo viety koe-eriä leipomon rasvapaistotuotteista.

– Jätämme currywurst-tuotteet sikäläisille ja viemme tuotteitamme markkinoille skandinaavisella kulmalla, Mikko Virtanen lisää.

Ilman koronan aiheuttamaa viivästymistä hanke olisi jo pidemmällä.

Seppo Virtanen arvioi, että Saksan-viennin osuus voisi muutaman vuoden kuluttua olla noin 10–15 prosenttia tuotannosta.

Viennin käynnistyminen ei Mikko Virtasen mukaan välttämättä vaadi rekrytointeja.

– Niitä tehdään maltillisesti ja tarpeen mukaan, hän luonnehtii.

Tällä hetkellä yrityksellä on hieman vientiä Pohjoismaihin.

Yritys haluaa eroon lopustakin palmuöljystä

Yritys on kartoittanut yhdessä HAMK:n kanssa tuotantonsa ekologisuutta.

Seppo Virtasen mukaan asiantuntijat löysivät listan toteutettavista asioista. Yritys etsii nyt esimerkiksi raaka-aineita entistäkin lähempää.

Yksi tavoite on palmuöljyn poistaminen tuotannosta tyystin.

– Sitä on edelleen vähän margariinissa ja öljyssä, mutta olemme käynnistäneet ison suomalaisen rasvanvalmistajan kanssa kehitystyön uudesta, 100-prosenttisesti suomalaisesta tuotteesta.

Biojätteen määrä pienenee

Yritys investoi myös uusiin paistoaltaisiin, jotka tulevat käyttöön elokuussa. Niissä on automaattinen paistoöljyn puhdistusprosessi nykyisen manuaalisen sijaan.

Uusissa altaissa öljyn käyttöaika pitenee ja samalla biojätteen määrä pienenee. Jokioisten Leivässä kuluu paistoöljyä viikossa noin 6 000 kiloa.

Yritys ottaa myös käyttöön biojätteen seurantajärjestelmän, jolla pyritään pienentämään kertymää koko ajan. FL

Lue myös: Kahvilapöytien tilalle kauppaa – Jokioisten Leipä viritti omat myymälänsä koronan vuoksi

Rahaa Forssan seudulle

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt tammi-kesäkuussa kuusi miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston yritysrahoitusta, Euroopan sosiaalirahaston hankerahoitusta sekä kansallista rahoitusta yritysten kehittämispalveluihin.

Jokioisten Leipä oy: Vienti ja ekologisuus 2020, 152 340 euroa.

DA-Design oy: vedenalaisen vaikuttamisen tuotteistaminen ja kansainvälistyminen, 64 020 euroa.

Parmair Ilmanvaihto oy: tuotekehityksen tehostaminen ja tuotannon kasvattaminen sekä kehittäminen, 36 570 euroa.

Jospak oy: Jospak®-vuoka -tuotteen valmistusprosessin kehittäminen, 48 450 euroa.

Hämeen ammattikorkeakoulu oy: puettavan älykkyyden osaamisen kehittäminen, 194 568 euroa.

Forssan Yrityskehitys oy: Technical Visits Häme, 150 568 euroa.

Forssan kaupunki: Pajalta töihin, 156 803 euroa.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic