Lounais-Häme

Jokioisten Martat lahjoittivat lähes kahdeksankymmentä itse tehtyä patalappua: "Patalappu on arjen pieni, suuri apulainen"

Jokioisten kirjastolla odottaa pino värikkäitä patalappuja. On neulottuja, ommeltuja, huovutettuja. Osaan on sovellettu tiettyä ohjetta, osa on ideoitu itse. Kaikkiaan patalappuja on lähes kahdeksankymmentä, ja pian ne lähtevät lahjoituksina kirjastolla kävijöiden matkaan.

Patalappuja ovat taituroineet Jokioisten Martat, osana Marttojen valtakunnallista kampanjaa.

-Patalappu on arjen pieni, suuri apulainen, niitä tarvitaan joka päivä, Jokioisten Marttojen puheenjohtaja Marketta Ratilainen sanoo.

Koko Suomessa on Marttojen kevään kestäneen patalappukampanjan aikana tehty noin 50 000 patalappua. Kampanja haluaakin innostaa ihmisiä käsillä tekemisen pariin ja lisätä käsityön arvostusta.

 

Jokioisilla patalappujen parissa on ahertanut kahdeksan Marttaa. Monelle heistä käsityö on tärkeä osa elämää.

Eliisa Marttila viimeistelee Marttojen ohjeella tehtyä patalappua. Käsitöitä hän rakastaa muutenkin. On itse tehtyjä vaatteita ja kestokasseja.

-Tämä patalappumalli on aika työläs, mutta on tämä ihan mieluisa työ ollut. Näitä on kiva antaa muille. Muutenkin tämä projekti on ollut tosi hieno, hän sanoo.

Kutimet kulkevat Marttilan mukana itse tehdyssä kassissa kaikkialle.

– Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa työelämälle, tästä saa mielenrauhaa. Olin koko työelämäni, kolmekymmentä vuotta, keittiössä Jokioisten kunnalla. Se oli hektistä, hän kertoo.

 

Ensimmäistä kertaa eivät Jokioisten Martat ole talkoissa. Aiempina vuosina on neulottu muun muassa vauvanvaatteita ja Suomi100 -villasukkia.

Käsitöitä Martat tekevät kuukausittain kunnantalon takkahuoneessa kokoontuvassa kässäkahvilassa. Siellä voi tehdä niin omia projekteja kuin yhteisesti valittuja aiheita, ja kahville voi poiketa, vaikkei mitään tekisikään.

-Se on hyvä paikka ottaa pieni askel, josta luovuus sitten pääsee vauhtiin, Kristiina Kankaanpää sanoo.

Martat uskovat, että käsitöiden suosio on nousussa, pitkästä aikaa. Itse tekemisestä, kierrättämisestä, vanhoista taidoista ja kestävästä kehityksestä on äkkiä tullut tärkeitä.

-Kierrätys on tämän päivän ykkösasioita, ja tuntuu, että lähes jokainen tekee nykyään jotakin, räsymattokin on noussut ihan uuteen suosioon, ja kangaskassi korvaa hyvin muovikassin, Ratilainen sanoo.

 

Käsitöiden hyvän vaikutuksen aivoihin ja mieleen Martat myös allekirjoittavat.

– Käsillä tekeminen tuo sekä rentoutta että haastetta. Helpompaa tehdessä rentoutuu, mutta kun opettelee uutta, menee uusia haasteita kohti. Se vie mennessään ja usein aika loppuu kesken, Liisa Saarela pohtii.

– Meillä kutoo tyttäristä joka ikinen, ja mummot siinä taustalla. Ehkä se menee geeneissä, Kristiina Kankaanpää nauraa.

Uusia projekteja Martoillakin on jo suunnitteilla.

Patalappujen tiimoilta tempaistiin myös Tammelassa. Siellä patalaput koristivat kylänraittia ja niitä myös jaettiin ihmisille.

FL

Muokattu 4.5. klo 8:26 Korjattu Jokioisten Marttojen puheenjohtajan etunimi

Uusimmat

Fingerpori

comic