Lounais-Häme

Jokioisten museorautatielle 27000 euron rataraha Museovirastolta

Jokioisten museorautatieyhdistys ry saa Museovirastolta 27000 euroa radan kunnostukseen. Hankkeen hyväksytyt kokonaiskustannukset ovat 62000 euroa.

Vuonna 2018 oli ensimmäistä kertaa mahdollista hakea Museoviraston tukea vesiliikenteen lisäksi myös raideliikenteen, maantieliikenteen ja ilmaliikenteen kulkuvälineiden entisöintiin.

Myönnettyjen avustusten tavoitteena on varmistaa, että Suomessa säilyy edustava otos käyttökuntoisia, kansallisesti arvokkaiksi luokiteltuja kulkuvälineitä.

Museorautatie on Lounais-Hämeen tärkeimpiä matkailunähtävyyksiä ja kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas toimiva kokonaisuus, sillä rata on ainoa nykypäiviin säilynyt ja yhä käytössä oleva kapearaiteinen rautatie Suomessa.

Museorautatie on osa vuosina 1898–1974 toiminutta Jokioisten rautatietä. Museojunaliikenne radalla alkoi jo vuonna 1971.

Museorautatieyhdistys ry:n ylläpitämän kapearaiteisen rautatien kokonaispituus on runsaat 14 km. Museoviraston mukaan ratahanke on perusteellisesti ja esimerkillisen hyvin suunniteltu.

Kunnossa oleva rata on turvallisen liikennöimisen edellytys. Mikäli kunnossapitoa ei voida suorittaa tarpeellisessa laajuudessa, kalustolle voi aiheutua tuntuvia vahinkoja ja radan rakenne kärsii niin, että myöhemmät korjaukset ovat kustannuksiltaan huomattavasti suuremmat.

Museovirastolle saapui avustushakemuksia määräaikaan mennessä 64 kappaletta ja haettu avustussumma oli yli 2 miljoonaa euroa.

Avustusta myönnettiin yhteensä 360000 euroa 32 kohteelle. Ne edustavat eri liikennelajeja: mukana on muun muassa hevoskärryjä, hyötyajoneuvoja ja henkilöautoja, vetureita ja rautatievaunuja, lentokoneita sekä erityyppisiä veneitä ja laivoja.

Mukana on niin yksityishenkilöiden kuin yhteisöjen omistamia kulkuvälineitä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti