Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten Osuuspankki sai uuden johtajan – Raisiolainen Ville Aarnio pelaa koripalloa, moottoripyöräilee ja tykkää kohdata asiakkaita

Jokioisten Osuuspankki sai uuden johtajan Raisiossa asuvasta, koripalloa pelaavasta Ville Aarniosta. Pankissa Aarnio aikoo jatkaa hyväksi havaittua linjaa.
Ville Aarnio aloitti Jokioisten Osuuspankin toimitusjohtajana viime viikolla. Raisiossa asuva Aarnio on tyytyväinen pankin nykytilaan. Kuva: Tapio Tuomela
Ville Aarnio aloitti Jokioisten Osuuspankin toimitusjohtajana viime viikolla. Raisiossa asuva Aarnio on tyytyväinen pankin nykytilaan. Kuva: Tapio Tuomela

Pankinjohtaja Ville Aarnio nousee työpöytänsä takaa ja vetää pikkutakin päälle. Aarnio aloitti viime viikolla Jokioisten Osuuspankin toimitusjohtajana ja tuntee jo konttorin ja vähän kylääkin.

– Pankki on hyvässä kunnossa ja kokoluokkansa suurimpia toimijoita. Myös henkilökunta on osaava ja monella on taustalla pitkät pankkiurat. Sekin kertoo jotain pankista työnantajana, että siellä viihdytään, hän sanoo.

Aarnio on pitkän linjan pankkimies, joka on toiminut niin tiskin takana kuin johtotehtävissäkin. Pankkiuransa hän aloitti kesätöissä Liedon Säästöpankissa vuonna 1998. Jokioisilla hän aikoo jatkaa edeltäjänsä linjoilla.

– Isot saappaat on täällä täytettävänä, edeltäjäni Vesa Rantanen toimi yli 20 vuotta pankin toimitusjohtajana ja hän on asunut vielä paikkakunnalla. Paikkakunta ei ole itselleni entuudestaan tuttu, joten lähden edeltäjääni nähden hiukan takamatkalta paikkoihin ja ihmisiin tutustumaan.

Jokioisiin Aarnio tuli viime viikolla kolmatta kertaa elämässään. Hän asuu Raisiossa vaimonsa ja 10- ja 15-vuotiaiden lastensa kanssa.

– Forssassa on kyllä tullut käytyä useamminkin. Harrastan koripalloa ja olemme käyneet aina välillä kisareissuilla Forssassa. Useimmiten kotiin on palattu tappion kanssa, hän nauraa.

Vahtimestarina, tiskin takana ja johtotehtävissä

Jokioisten Osuuspankissa on henkilökuntaa Aarnion lisäksi kahdeksan ja asiakkaita hiukan alle seitsemän tuhatta. Henkilöasiakkaista lähes puolet asuu muualla.

– Rahoituksen kasvu pankissamme on ollut hyvää, lainaa on otettu suhteellisen paljon. Korona-aika näkyy kuitenkin lisääntyneinä lyhennysvapaina. Korona koskee nyt ihan tavallista palkansaajaakin, hän sanoo.

Aarnio kertoo, että ainakaan heti ei ole suuria muutoksia tulossa. Pitkällä tähtäimellä katsotaan, vastaako palvelutarjonta kysyntää. Edessä on myös seuraajien etsintä eläkkeelle jääville.

Aarnio on nähnyt pankkitoiminnan monet kasvot. Hän on työskennellyt niin tiskin takana, vahtimestarina kuin johtotehtävissä.

– Liedon kesätöiden jälkeen menin Turun Seudun Osuuspankkiin, olin siellä ensin vahtimestarina, sitten pääsin tiskin taakse.

2000-luvun alussa Aarnio siirtyi Jyväskylään Keski-Suomen Osuuspankkiin ensin palvelupäälliköksi, myöhemmin päivittäispalvelujohtajaksi. Siellä vierähti kymmenen vuotta. Takaisin länsirannikolle perhe muutti, kun mainosalalla oleva vaimo ajatteli löytävänsä sieltä paremmin työmahdollisuuksia. Jokioisille Aarnio siirtyi toimittuaan seitsemän vuotta Lokalahden Osuuspankin toimitusjohtajana.

Pankinjohtaja dokumentoi ja kirjoittaa raportteja

Sana pankinjohtaja tuo mieleen lainaneuvottelut, holvit ja palaverit. Nykypäivän työ on kuitenkin toista. Pankkialaa leimaavat säätely ja riskienhallinta.

– Dokumentaatio ja selonteon tarve on lisääntynyt valtavasti. Päivät täyttyvät erilaisten valvontaraporttien tekemisestä. Kun pankkien valvonta siirtyi kotimaiselta Finanssivalvonnalta Euroopan keskuspankille, seurasi varsinainen valvontatsunami. EKP ajattelee, että sitä mitä ei ole dokumentoitu, ei ole olemassa. Paljon on myös kauppakirjojen, testamenttien ja edunvalvontavaltakirjojen tehtäviä, Aarnio kertoo.

Aarnio aloittaa mielenkiintoiseen aikaan. Pankkiala on murroksessa. Ennen lainahakemus käynnistyi keskustelulla pankinjohtajan kanssa, nykyään tietojen syöttämisellä järjestelmään. Digi on tullut jäädäkseen ja perinteinen kassa-asiointi on vähenemässä. Suurin haaste Aarniosta on se, miten palvella niin perinteistä pankkikäyntiä suosivia että verkossa asioivia.

Jokioisilla kassalle pääsee edelleen aina, kun pankki on auki.

Kun työpäivä on ohi, Aarnio suuntaa usein urheilun pariin. Vastapainoa työlle tuovat muun muassa koripallo, hiihto ja moottoripyöräily. Koripallosta on tullut koko perheen yhteinen juttu.

– Nykyinen työmaailma on sen verran vaativa ja välillä henkisesti raskas, että täytyy olla jokin vastapaino henkiseen hyvinvointiin ja stressin laukaisemiseen. FL

Tervetulokahvit tarjotaan pankilla maanantaina 31.8.2020 kello 12–16.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic