Lounais-Häme Jokioinen

Jokioisten valtuusto lakkautti Kuuman koulun – Kyläkoulun puolustajat kokivat ajojahdin makua

Kuuman koulu suljetaan tämän lukuvuoden päätteeksi, minkä jälkeen oppilaat siirtyvät Miinan ja Paanan kouluihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuuman koulu suljetaan tämän lukuvuoden päätteeksi, minkä jälkeen oppilaat siirtyvät Miinan ja Paanan kouluihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunnanvaltuusto päätti torstai-illan kokouksessaan lakkauttaa Kuuman koulun lukuvuoden 2019–2020 päättyessä. Tämän jälkeen Kuuman koulun oppilaat siirtyvät Miinan ja Paanan kouluihin.

Päätös koulun lakkauttamisesta syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 15–11.

Kunnanhallituksen esityksen kannalla olivat Martti Esala (kok.), Jorma Hacklin (sd.), Jukka Heinämäki (vas.), Jyrki Kanerva (sd.), Elina Kiiski (kok.), Tarja Kirkkola-Helenius (vas.), Petri Lehti (sd.), Petri Lehtonen (vas.), Charlotte Nummenranta (vas.), Marjo Ramstadius (vihr.), Janne Roininen (sd.), Emmi Romppainen (sd.), Niina Stenberg (sd.), Jussi Tiensuu (kok.) ja Marja Widén (sd.).

Valtuutettu Satu Nurmi (kesk.) teki vastaesityksen, ettei Kuuman koulua lakkauteta. Sitä kannattivat Timo Heikkilä (kesk.), Sirpa Larko (kesk.), Rami Lehtisen varajäsen Matti Könkö (kesk.), Ursula Mansikka (vihr.), Pauli Marttila (kesk.), Pauli Myllyoja (vas.), Petri Okkonen (kesk.), Sakari Raiskio (kesk.), Kirsi Räisänen (kesk.) ja Satu Saarinen (kesk.).

Pauli Myllyoja (vas.) oli aikeissa äänestää koulun lakkauttamisen puolesta, mutta hän äänesti epähuomiossa väärin, eikä ääntä voinut enää korjata.

Petri Into (ps.) äänesti tyhjää.

Satu Nurmi (kesk.) esitti päätöksen jälkeen toivomusponnen, että kunnan vuoden 2020 talousarviossa huomioidaan lasten ryhmäyttämistoimenpiteet ja koulumatkojen pysyminen kohtuullisena.

 

”Koulun lakkauttaminen on viesti kylille”

Päätöksentekoa edelsi pitkällinen keskustelu, jota seurasi valtuustolehtereillä runsaslukuinen yleisö.

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Satu Nurmi (kesk.) totesi, ettei Kuuman koulun lakkauttaminen näyttäisi tuovan kunnalle säästöjä. Koulukiinteistö on hyvässä kunnossa, eikä investointitarpeita ole tiedossa lähitulevaisuudessa.

Nurmen mukaan eskarit ja viskarit mukaan lukien Kuuman koulussa olisi lukuvuonna 2020–2021 noin 60 lasta.

– Miksi sulkea Jokioisten ainoa koulu, jossa on lähivuosina nouseva oppilasennuste, Timo Heikkilä (kesk.) ihmetteli.

Pauli Marttila (kesk.) totesi koulun lakkauttamisessa olevan ajojahdin makua, sillä viimeisen viiden vuoden sisällä Jokioisilta on lakkautettu muutkin kyläkoulut. Hänen mielestään Kuuman koulun alasajo tuli eteen liian nopeasti.

– Jos me lakkautamme Kuuman koulun, se on selvä viesti kylille, että Jokioinen on kiinnostunut ainoastaan keskustaajaman kehittämisestä.

 

Lue myös: Kuumassa ei passivoiduta vaikka koulu loppuisi – Kyläläisten ideariihestä löytyi loputtomasti ajatuksia

 

Yhteydenotot ravistelivat valtuutettuja

Useassa puheenvuorossa kiiteltiin selvityksiä ja tilaisuuksia, joita on järjestetty Kuuman kouluun liittyen, ja todettiin, ettei päätös koulun kohtalosta syntynyt helposti.

– Olen saanut viime viikkoina monia asiallisia ja rakentavia yhteydenottoja, jotka ovat ravistelleet omaakin päätä, Jyrki Kanerva (sd.) kertoi.

– Tosi asia kuitenkin on, että Jokioisten asukasluku on rajusti laskussa ja 15 vuoden kuluttua kunnassa on enää 4 000 asukasta. Lukuvuosien 2019–2024 aikana oppilasluku laskee 600:sta sadalla oppilaalla. On vaikea järjestää opetusta monessa paikassa ilman rahaa, vaikka kivaa se olisikin.

Väestökehitys huomioiden Elina Kiiski (kok.) totesi, ettei päätöksen lykkääminen ja perheiden pitäminen epätietoisuudessa ole enää järkevää.

Koulun lakkauttamisen kannalla olleet perustelivat päätöstään myös sillä, että keskustan kouluissa terveydenhoito- ja kuraattoripalvelut pystytään järjestämään paremmin, liikuntamahdollisuudet ovat hyvät ja käytössä on erikoisluokkia esimerkiksi musiikkiin ja käsitöihin.

Emmi Romppainen (sd.) kertoi tekevänsä päätöksen lapsen oikeuksien kannalta.

– Suurempi vertaisryhmä mahdollistaa lapselle enemmän ystäviä, ja silti luokkakoot pysyvät keskustan kouluissa vielä maltillisina.

 

Koulumatkojen pidentyminen huolettaa

Yhteiseksi huoleksi nousi koulukyytien järjestäminen ja koulumatkojen pidentyminen.

– Kiistaton tosiasia on, että monella koulumatka venyy. Siihen täytyy tarkasti kiinnittää huomiota, Romppainen totesi ja lisäsi, ettei oppilaaksiottoalueiden perusteella esimerkiksi Forssaa voida vaatia ottamaan jokioislaisia oppilaita Koijärven kouluun, vaikka kuumalaisilla olisi sinne lyhyempi matka.

Kirsi Räisäsellä (kesk.) oli tietoa, että Humppila olisi kiinnostunut vastaanottamaan Kuuman koulun oppilaita. Timo Heikkilä (kesk.) totesi, että jos oppilaita siirtyy muiden kuntien kouluihin, menetetään iso summa valtionavustuksia.

Räisänen huomautti, ettei kyse ole vain koulumatkojen pidentymisestä vaan samalla pitenee matka koulukavereiden luo.

– Kuinka moni voi oikeasti sanoa, että koulun sulkeminen on kuntalaisten etu? FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic