Lounais-Häme Forssa

Jokkis-Keittiöt vaihtoi omistajaa ja muutti Forssaan – Samalla toimintaa nykyaikaistetaan

30-vuotias Jokkis-Keittiöt muutti uusien yrittäjien johdolla "montun pohjalta näköalapaikoille".
Jokkis-Keittiöt oy:n nykyiset yrittäjät Karri Koistinen (oik.) ja Veli-Pekka Kaunisharju ovat tuoneet talon toimintatapoihin uutena asiana muun muassa 3D-suunnitteluohjelman. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokkis-Keittiöt oy:n nykyiset yrittäjät Karri Koistinen (oik.) ja Veli-Pekka Kaunisharju ovat tuoneet talon toimintatapoihin uutena asiana muun muassa 3D-suunnitteluohjelman. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koko 30-vuotisen olemassaolonsa ajan Jokioisilla Jouko Ojalan ja Juha Filpun omistuksessa toiminut Jokkis-Keittiöt oy on viimeisen vuoden aikana kokenut merkittävämpiä muutoksia kuin koko historiansa aikana. Viime kesäkuussa Ojala ja Filppu myivät yrityksen ja nyt pääsiäisen ja vapun välissä Jokkis-Keittiöt muutti Jokioisilta entisestä Ferrarian tehtaan langanvetohallista Forssaan.

Montun pohjalta näköalapaikoille, kuten uusi yrittäjä Karri Koistinen kuvailee.

Koistinen ja Veli-Pekka Kaunisharju lähtivät pyörittämään pitkäaikaisen yrityksen toimintaa vanhoja perinteitä kunnioittaen, mutta jotakin uutta mukaan tuoden. Ruutupaperin ohella suunnittelua tehdään nykyisin myös 3D-suunnitteluohjelmalla. Faksikin vaihtui skanneriin ja mallistoa päivitettiin.

– Tarvitsimme nykyaikaisempaa toimitilaa, johon saadaan mahtumaan myös valmis tavara. Uusissa tiloissa on neliöitä kaikkiaan lähes 800, noin tuplamäärä vanhaan verrattuna. Muutto tapahtui jopa suunniteltua nopeammin, Koistinen kertoo.

Yrittäjäkaksikko myöntää, että remonttia vaatinut muutto sai aikaan pientä härdelliä esimerkiksi tilausten vastaanoton osalta, mutta tilannetta pahoitellessaan he lupaavat, että asia korjaantuu heti vapun jälkeen.

Jokkis-Keittiöiden toimintaperiaate on pysynyt muutoksissa ennallaan. Siksi nykyiset yrittäjät eivät ole halunneet pitää yrityskaupoista isompaa ääntä. Entiset yrittäjät Ojala ja Filppu sekä Jokkis-Keittiöillä lähes 30 vuoden ajan työskennellyt Jouni Vinkki jatkavat firman palveluksessa. Ojala ja Filppu toimivat alihankkijoina ja aivan kuten ennenkin, jokainen tekee kaikkea myynnistä asennuksiin projektikohtaisesti, eli pyrkii viemään yhden kohteen alusta loppuun. Maalauslinja jäi uusissa toimitiloissa ainakin toistaiseksi pois tarjonnasta.

– Tavoitteemme on kasvaa maltillisesti. Jatkamme valtaosin toimintaamme 30 kilometrin säteellä Forssasta, mutta kohteita löytyy myös esimerkiksi Helsingistä ja Turusta, Kaunisharju kertoo.

– Pienillä muutoksilla pyrimme helpottamaan myyntiä ja nopeuttamaan aikatauluja. Meillä on tosin jo nyt noin 2 viikon toimitusajat, kun useimmilla kilpailijoilla toimitusaika on 4-8, joillakin jopa 16 viikkoa. Hinnoissa pyrimme olemaan kilpailukykyisiä, Koistinen sanoo.

Hänen mukaansa Jokkis-Keittiöt pyrkii palvelemaan mieluummin useamman pienen kohteen viikossa kuin sitomaan henkilökuntaa yhteen tai kahteen isompaan kohteeseen pidemmäksi ajaksi.

Vaikka yrityksen nimi viittaa erityisesti keittiöihin, Jokkikselta onnistuu periaatteessa kaikki, mitä lastulevystä voidaan valmistaa vaatekaapeista televisiotasoihin. Vesivahingon jäljiltä voidaan tehdä runkoa 1990-luvun kalusteisiin, mutta myös täydellinen keittiöremontti avaimet käteen -periaatteella onnistuu. Jonkin verran on tehty myös keittiöitä uudiskohteisiin.

Vaikka yritystä kehitetään maltillisesti, eteenpäinkin katsotaan. Kaksikko pyrkii kehittämään toimintaa entistä asiakasystävällisempään suuntaan. Viime vuoden maaliskuussa Jokkis-Keittiöille töihin tullut Koistinen muistuttaa, että heillekin moni asia on uutta.

Yrittäjien toiveena on, että he voisivat palkata ainakin yhden lisätyöntekijän. Seudun ja paikkakunnan asiaa he ajavat muun muassa erilaisilla yhteistyösopimuksilla paikallisten yrittäjien kanssa.

– Teemme keittiön altaalla. Pääsääntöisesti emme myy koneita tai hanoja, vaan ne saa paikallisista yrityksistä pienellä alennuksella, Koistinen kertoo.

Sosiaalisella medialla on nykyisin iso merkitys, kun asiakas tekee päätöksiä. Aina eivät mallit kohtaa asiakkaan toiveiden kanssa, mutta Jokkis-Keittiöt pyrkii räätälöimään kaikille sopivat tuotteet.

Kaunisharju sanoo, että kuluttaja hakee käyttömukavuutta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että pinnat ovat nykyisin mieluummin sileitä ja tällöin helpompi pitää puhtaana. Hidastetut laatikot täyttävät laatuvaatimuksia. Myös tietynlainen retro on palaamassa Koistisen mukaan muotiin.

– Jopa 1970-luvun värejä on nykyisin tarjolla, mutta me emme ole vielä niistä tehneet kauppaa. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic