Lounais-Häme

Joku reformi tulee, vaan millainen?

Jonkinlainen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on joka tapauksessa tehtävä.
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen veti Forssan seudun kuntatilaisuutta sote-reformin nykytilanteesta Forssan kaupungintalossa. Kuva: Tapio Tuomela

Hämeen liitto odottaa tammi-helmikuussa kunnanvaltuustojen vastauksia kyselyynsä, halutaanko Kanta-Hämeeseen rakentaa maakunnallinen sote-kuntayhtymä vapaaehtoiselta pohjalta, jos valtakunnallinen uudistus kariutuu.

Forssan seudun keskustelutilaisuus Forssan kaupungintalolla ei tarjonnut selvää vastausta muuta kuin siihen, että jokin reformi on joka tapauksessa tehtävä.

– Uudistuksen tarve on itsestään selvä, muistutti Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Joku ratkaisu sote-uudistukseen on Ahosen mukaan välttämätön. Viranhaltijan näkökulmasta kyse on riskienhallinnasta, vaikka asia on poliittisesti hankala.

Valtakunnallisen sote-reformin kohtalo tiedetään maaliskuun puolivälissä. Ahonen arvioi, että uudistus menee eduskunnassa läpi nitisten jossakin laajuudessa.

On harvinaista, että Hämeen liito tekee kyselyn kuntien valtuustoille. Sote-kuntakyselyn takana ei siis ole Oma Häme, joka on valmistellut maakunnassa jo pitkälle valtakunnallista sote-uudistusta.

– Haemme tilannekuvaa, emme sitoutumista mihinkään päätökseen, selvensi Anna-Mari Ahonen.

– Sote ei ole vain sotea vaan käytännössä elinvoimaa, hän muistutti.

Oma Hämeen sote-muutosjohtaja Jukka Lindberg aprikoi suhteella 60–40, että reformi menee eduskunnassa läpi. Jos se kuitenkin kaatuu, vaihtoehtona on Kanta-Hämeessä vielä sivuraiteella ollut vapaaehtoinen maakunnallinen kuntayhtymä.

Ratkaisu vaatii vakaan poliittisen harkinnan. Vapaaehtoinen kattava kuntayhtymä edellyttää yksimielistä maakunnallista tavoitetilaa.

– Se ei synny, jos kaikki kunnat eivät sitä tahdo, Lindberg tähdensi.

Forssan tilaisuudessa huoleksi nousi Riihimäen haikailu Uudellemaalle. Forssan seudun kuntapäättäjät pitävät elintärkeänä Kanta-Hämeen pysymistä koossa.

Sotessa pelkona on ollut palvelujen keskittäminen kauemmas ihmisistä.

– Olemme sitoutuneet siihen, että palvelut tuotetaan niin lähellä kuin se on tarkoituksenmukaista, Lindberg sanoi.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin va. johtaja Seppo Ranta painotti kotoa kotiin -hoitoketjua, yhteistyön voimaa ja ison organisaation kuten tähtisairaalahankkeen osaamisetua.

– Yhteistyö mahdollistaa paljon paremmin hajautetun palveluverkon, hän arvioi.

Forssan seudun kunnanjohtajista Forssan Jari Kesäniemi ja Tammelan Kalle Larsson oudoksuivat, kuinka sotessa on menty hallinto eikä palvelut edellä. Larsson ynnäili, että aikaikkuna maakunnalliselle kuntayhtymälle on hyvin kapea, viisi kuukautta.

– Johtajuus täytyy rohjeta ottaa.

Humppilan Jari Keskitalo ihmetteli muutaman luottamushenkilön lailla, kuinka sote-uudistuksessa sosiaalipuoli on jäänyt syyttä taka-alalle.

Pitkän linjan luottamushenkilö Markku Leppälahti (kesk.) Ypäjältä toppuutteli kiirettä, kun valtakunnallisen sote-uudistuksen tulevaisuudesta ei ole tietoa. Myös Riihimäen arvaamattomuus askarruttaa.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) kantoi myös huolta yhteneväisyydestä ja korosti 8 tähden sairaalan hankkeen tärkeyttä.

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) kysäisi, onko viisasta odottaa, mitä eduskunta sotesta päättää.

Forssalaisvaltuutettu Johanna Häggman (kesk.) tiedusteli, voiko sote-palvelut mahdollisesti tuottaa 8 tähden sairaalan tai erva-alueella, jos valtakunnallinen sote kaatuu. Asiaa ei ajateltu, kun tähtisairaalahanke on jo itsessään iso.

Forssalaisvaltuutettu Ilkka Joenpalo (sd.) arvioi soten toteutuvan jollain muotoa.

Forssan hyvinvointikuntayhtymän malli sai tilaisuudessa Anna-Mari Ahoselta kiitokset muutamaan kertaan.

– Forssan mallista on syytä olla ylpeä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat