Lounais-Häme

Jomet muuttaa Jokioisilta Forssaan

Moderneja pakkausautomaattilinjoja mm. elintarviketeollisuuden ja nettikaupan tarpeisiin Jokioisilla 10-tien varrella valmistava Jomet oy muuttaa Forssaan Aukeentien varteen rakennettaviin uusiin tiloihin.

Forssan kaupungin omistama Forssan Yrityskehitys oy rakennuttaa Jometin käyttöön teollisuushallin, jossa on tuotantotilaa noin 2000 neliömetriä ja toimistotilaa noin 600 neliömetriä.

-Seinät ovat nykyisissä tiloissa Jokioisilla tulleet vastaan. Uusissa tiloissa tuotanto voidaan järjestää tehokkaammalla tavalla. Samalla uudet tilat mahdollistavat myös yrityksen kasvun. Jometin liikevaihto on viime vuodet ollut voimakkaassa kasvussa ja kasvu näyttää jatkuvan, sanoo Jometin toimitusjohtaja Aki Savonen.

Jometin liikevaihto oli viime vuonna noin 8,7 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 noin 5,7 miljoonaa euroa. Jometilla on vahva asema Pohjoismaissa elintarviketeollisuuden ja muun teollisuuden jälkipakkausautomaation kehittämisessä asiakkaan tarpeisiin. Lisäksi tuotannosta noin 40 prosenttia matkaa kansainvälisten verkkokaupan toimijoiden tarpeisiin.

Savonen sanoo, että muovin käytön väheneminen vahvistaa pahvi- ja kartonkimateriaalien käyttöä pakkauksissa, mikä tulee vahvistamaan Jometin asemaa pakkausautomaatiolinjojen toteuttajana.

Kaikkiaan Jometin tuotannosta noin kaksi kolmasosaa matkaa vientiin. Pohjoismaiden lisäksi vientimaita ovat esimerkiksi Saksa ja Ranska. Ensi kesänä toimitetaan pakkaustekniikkaa myös esimerkiksi australialaisen verkkokaupan tarpeisiin.

Savonen sanoo, että uusien toimitilojen myötä myös uusien osaajien palkkaaminen yritykseen helpottuu.

-Yrityksenä kilpailuetumme on joustavuus. Teemme sellaisen pakkauskoneen, joka soveltuu asiakkaan tarpeisiin. Asiakas ostaa meiltä toiminnallisuutta. Meiltä löytyy osaamista myös klassisessa robotiikassa, Savonen sanoo.

Jomet työllistää yli 50 henkilöä. Pakkauslinjan toimitus kestää 12-24 viikkoa tilauksesta. Jomet huolehtii myös pakkauslinjojen asennuksista ja huollosta. Keskimäärin jälkipakkauskone maksaa vajaat 300 000 euroa. Suurin toimitus Jometilla oli ollut pääosin vuonna 2014 saksalaiselle nettikaupalle toimitetut 12 jälkipakkauskonetta. Toimituksen arvo oli noin 2,5 miljoonaa euroa.

Savonen korostaa myös alihankintaverkoston merkitystä. Jomet teetättää laserleikattuja ja muuten työstettyjä koneen osia paikallisissa metallialan yrityksissä. Alihankintaverkoston läheisyys on sen etu, kun osien toimituksissa säästytään pitkiltä kuljetuksilta.

Jomet vietti 40-vuotisjuhliaan viime keväänä. Yrityksen hallituksen puheenjohtajana on sen perustaja Jouni Suokas. Nykyisissä tiloissa Jomet on toiminut vuodesta 1986 lähtien.

Kun Jometin tilat Jokioisilla tyhjenevät muuton myötä kesällä, ne tullaan Suokkaan mukaan peruskunnostamaan 30 vuoden käytön jälkeen ja niiden käytöstä päätetään myöhemmin.

Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtaja Veikko Heimo kertoo sopimukseen teollisuushallin rakentamisesta päästyn Jometin kanssa nopeasti. Ensimmäiset yhteydenotot Suokkaan kanssa ajoittuivat viime vuoteen. Heimon mukaan Jometille tarjottiin Forssasta 2-3 vaihtoehtoista sijoituspaikkaa, esimerkiksi Yrittäjänkaarelta.

Jokioisilla toimiva FM-Haus tulee rakentamaan hallin KVR-urakkana. Rakennustyöt ovat juuri käynnistymässä ja uusien tilojen pitäisi olla Jometin käytössä jo kesäkuun lopulla.

Kaikkiaan hallin rakentaminen maksaa paalutuksineen ja pihatöineen noin 2,8 miljoonaa euroa Jomet ja Forssan Yrityskehitys ovat tehneet vuokra- ja lunastussopimuksen tiloista 20 vuodeksi.

Heimon mukaan kaupunki ja Forssan Yrityskehitys haluavat olla mukana kehittämässä seutukunnan yritysten kasvumahdollisuuksia.

Jomet ja FM-Haus olivat käyneet neuvotteluja jo ennen kuin Jomet käynnisti neuvottelut Forssan Yrityskehityksen kanssa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti