Lounais-Häme

Jomet valmis muuttoon Forssaan

Forssan kaupungin omistama Forssan Yrityskehitys on rakentanut Jomet oy:n käyttöön uudet toimitilat Aukeentien varteen, joista on Jometin kanssa tehty 20 vuoden lunastus- ja vuokraussopimus.

Muutto tiloihin olisi voitu aloittaa jo kesän lopulla mutta Jometissa muuttoa on lykätty kovien toimituspaineiden takia. Aikaa muutolle ei ole vain kalenterista löytynyt.

Kaikkiaan uutta tilaa Aukeentien varrella on tuotantoon noin 2 000 neliömetriä ja toimistotilaa noin 600 neliömetriä. Kaikkiaan tilojen rakentaminen on maksanut noin 2,9 miljoonaa euroa.

Jometin toimitusjohtaja Aki Savonen toteaa muuton myötä saatavan lisätilaa tuotannolle noin 600 neliömetriä Jokioisten tiloihin verrattaessa. Jokioisilla tilat ovat olleet nykyisille tuotantomäärille todella ahtaat ja epäkäytännölliset. Jopa vanha kahvihuonekin purettiin tuotantotilojen lisäämiseksi.

 

Muutto aloitetaan joulukuun lopussa. Ensi vuoden alusta ei käynnistetä yhtään uutta projektia pakkausautomaattilinjastojen rakentamiseksi Jokioisilla vaan tuotanto siirretään Forssaan.

-Uudet tilat mahdollistavan tuotannon suunnittelun aivan eri tasolla kuin aiemmin. Nyt tuotannossa tarvittavat osat saadaan sinne, missä niitä tarvitaan ja raaka-aineille ja sisään tulevien osien jalostukselle saadaan tilat toiseen päähän valmistushallia. Lisäksi halli on riittävän leveä. Hallissa on myös liikuteltava väliseinä ja kunnollinen nosturi, Savonen sanoo.

 

Jometin tuotannosta 60 prosenttia matkaa vientiin. Tällä hetkellä suurin vientimaa on yllättäen Australia, jonne valmistetaan logistiikkaratkaisuja suurten nettikauppojen pakkaustarpeisiin.

Lisäksi Jomet valmistaa räätälöityjä ratkaisuja valmistavan teollisuuden kuten elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Näiden ratkaisujen valmistuksessa Jomet pitää markkina-alueenaan Suomen, Ruotsin ja Norjan.

Lisääntyvä tuoteryhmä ovat robotiikkapohjaiset tuotteiden käsittelylinjastot. Lisäksi työtä tuovat myös service-toiminnot.

-Nousukausi on selkeästi käynnissä. Tilauspyyntöjä on aivan eri tavalla liikkeellä kuin vuosi sitten eikä päättynytkään vuosi ole ollut kysynnältään heikko. Tänä vuonna liikevaihto ylittää yhdeksän miljoonaa euroa ja ensi vuonna menee kymmenen miljoonaa rikki, Savonen sanoo.

 

Salonen on ollut toimitusjohtajana Jometissa kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran hän oli toimitusjohtajana 2000-luvun alussa ja toisella kertaa vuodesta 2014, jolloin hänen tullessaan tehtävään yritys työllisti 45 henkeä. Nyt yrityksessä työskentelee yli 60 henkilöä.

-Uusien osaajien palkkaaminen on tosi hankalaa. Haluaisimme heti palkata mekaniikka- ja automaatiosuunnittelijoita sekä mekaniikka-asentajia mutta teknologiateollisuuden piristyminen vaikeuttaa tehtävää. Lisäksi headhuntereiden käyttö on kallista ja aikaa vievää, Savonen sanoo.

Osaajia on vaikea houkutella muuttamaan esimerkiksi Helsingin seudulta, Turusta ja Tampereelta Forssan seudulle, koska usein esimerkiksi aviopuolisolle on vaikea löytää työtä seutukunnalta.

Jomet on korkean teknologian yrityksenä juurtunut 30 vuoden aikana vahvasti Forssan seudulle. Yrityksessä keskimääräinen henkilöstön työsuhteen pituus on noin 15 vuotta. Savonen sanoo osan yrityksen huippusuunnittelijoista lähestyvän eläkeikään, joten uusien osaajien löytäminen ja kouliminen työhön olisi ajankohtaista.

-Työssä ei menesty vain hallitsemalla insinöörien suunnittelukieltä, vaan vuorovaikutustaidot ovat yhä tärkeämpiä, koska jo projektien myynti- ja suunnitteluvaiheessa on kyettävä keskustelemaan ja hahmottamaan asiakkaan tarpeet ja vietävä ne osaksi projektin kokonaisuutta.

Jo suunnittelijoiden on tehtävä työtä asiakkaan projektivastaavien kanssa. Savonen sanoo tässä mielessä bisnesympäristön muuttuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana melkoisesti.

 

Myös teollinen internet ja digitalisaatio ovat muuttamassa toimintaympäristöä. Pakkauslinjastoja voidaan diagnosoida ja jopa korjata netin kautta. Tieto pakkauslinjan anturin rikkoutumisesta tai lipsahtamisesta pois paikaltaan voidaan saada netin välityksellä, jota kautta se voidaan mahdollisesti myös korjata.

Trendinä koneissa on softan osuuden kasvu.

Savonen mukaan on väärin ajatella, että automaation lisääminen veisi työpaikkoja Suomesta. Tilanne on hänen mielestään päinvastoin.

-Automaatio ja teollinen internet sekä robotiikka tulevat lisäämään liiketoiminnan määrää Suomessa ja kasvattamaan osaajien määrää. Tekijöiden tehtävät tulevat vain muuttumaan yhä vaativammiksi, jolloin hallintaan tulee yhä suurempia kokonaisuuksia, Savonen hamottaa.

 

Nousukausi näkyy myös erilaisten komponenttien toimitusaikojen muutoksina. Pahimmillaan komponenttien toimitusaika on voinut venähtää jo kuuteen viikkoon.

Savonen sanoo Jometin tilauskannan ulottuvan tällä hetkellä ensi vuoden helmi–maaliskuulle. Yritys toimittaa noin 40 konetta vuodessa eli lähes yhden koneen viikossa.

Toimitusprojektien keskihinta on noussut 350 000–400 000 euron tasolle. Vientiä viritellään uudestaan myös Venäjän suuntaan. Vielä tämän vuoden puolella Pietarin alueelle yritys toimittaa kaksi pakkauslinjaa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/28795-jomet-muuttaa-jokioisilta-forssaan

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti