Lounais-Häme Tammela

Jonna Knuutila palasi Tammelaan uusperheen ja yrityksen kanssa – Manskun Kakku leipoo helpotusta arkeen ja juhlaan

Kuusi vuotta alueen ulkopuolella asunut Jonna Knuutila palasi Tammelaan uusperheen ja yrityksen kanssa.
Jonna Knuutilan kotileipomossa syntyvät niin makeat kuin suolaisetkin herkut arkeen ja juhlaan.
Jonna Knuutilan kotileipomossa syntyvät niin makeat kuin suolaisetkin herkut arkeen ja juhlaan. Kuva: Hanna Aronen

Kotipaikkakunnalleen Tammelaan palanneen Jonna Knuutilan Manskun Kakku -yritys sai alkunsa Helsingin Mannerheimintiellä vuonna 2017.

– Kaikki lähti siitä, kun tein tyttäreni Neean 2-vuotissyntymäpäiville ison muumitalokakun. Se oli elämäni toinen täytekakku, jonka olin valmistanut alusta loppuun itse. Se oli valtava, sillä vieraita taisi olla noin 15, ja kakku oli varmasti 60 henkilölle. Söimme sitä sitten aikamme, Jonna Knuutila muistelee.

Jonnan isä ehdotti, että tämän kannattaisi alkaa valmistaa kakkuja tilauksesta myös muille.

– Nauroin katketakseni, sillä talo oli hieman vino ja siinä oli ikkunatkin vinksallaan. Siitä se ajatus lähti kuitenkin muhimaan, eikä mennyt montaakaan viikkoa, kunnes perustin toiminimen.

Uudet leipomotilat

Helsingin Mannerheimintie on sittemmin muuttunut Tammelan Kalevintieksi, mutta Jonna Knuutila halusi ehdottomasti pitää yrityksensä alkuperäisen nimen.

– Pienimuotoinen toimintani laajeni tämän vuoden tammikuussa, kun minulle valmistui omat leipomotilat kotimme yhteyteen.

Knuutila valmistaa asiakkaille niin makeat kuin suolaiset herkut arkeen ja juhlaan.

– En osaa mainita erityistä bravuuria, sillä nautin monipuolisesti eri leivontatöistä. Toisinaan tykkään pursotella kuorrutuksia tai näperrellä sokerimassan kanssa, kun taas joskus taikinaterapia on todella rentouttavaa.

Tammikuun puolella Manskun Kakku aloitti myös yhteistyön Tammelan K-marketin kanssa.

– Heillä on myynnissä pääsääntöisesti leipääni ja lisäksi vaihtelevasti täytettyjä bageleita, kakkuja, leivoksia tai sesonkileivonnaisia.

Manskun Kakun yksi bravuureista on täytetyt bagelit.
Manskun Kakun yksi bravuureista on täytetyt bagelit. Kuva: Hanna Aronen

Kakku kruunaa juhlan

Kakku on jokaisen juhlapöydän keskipiste, jota muistellaan vielä pitkään.

– Hääkakun leikkaus on jopa tärkeä traditio, jota myös häävieraat juhlissa usein odottavat. Tämä on myös yksi kuvatuimmista hetkistä häissä, joten kakku jää varmasti mieleen.

Knuutilan palveluihin kuuluu myös hääkakkupalaverit, joihin hän valmistaa pienet maistelukakut asiakkaiden makutoiveiden mukaan.

– Palaverissa suunnitellaan yhdessä muun muassa kakun muotoa, koristelua, makua, kuljetus ja säilytys.

Knuutila on myös miettinyt omaa tulevaa hääkakkuaan.

– Olen miettinyt sen tekijää, sillä itse en aio sitä leipoa, Knuutila naurahtaa.

Merkittävä asiakasryhmä Knuutilalle on lasten syntymäpäiväjuhliin teemakakkua tilaavat vanhemmat.

– Ryhmä Hau pitää pintansa ja juuri tein yhden Lego-kakun. Asiakkailla on yleensä selkeä visio siitä, mitä he haluavat, joten on tärkeää, että saan myös saman vision omaan päähäni, Knuutila hymyilee.

Kakku kruunaa juhlapöydän. Kuvassa Jonna Knuutilan valmistama juhlakakku. Kuva: Moona Mantyvaara
Kakku kruunaa juhlapöydän. Kuvassa Jonna Knuutilan valmistama juhlakakku. Kuva: Manskun Kakku

Jonna Knuutila

Perusti Manskun Kakun Helsingissä vuonna 2017.

Kotoisin Liesjärveltä, palasi perheineen Tammelaan vuonna 2018.

Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi tytärtä ja kaksi bonuspoikaa.

Toiminut aiemmin hoitoalalla ja asiakaspalvelutyössä.

Opiskelee leipuri-kondiittoriksi.

”Pienimuotoinen toimintani laajeni tämän vuoden tammikuussa, kun minulle valmistui omat leipomotilat kotimme yhteyteen.”

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 26.2.2020. 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic