Lounais-Häme Forssan seutu

Valtaosa lapsista on poissa varhaiskasvatuksesta – Kunnat eivät peri hoitomaksuja poissaolon ajalta

Valtaosa varhaiskasvatuksenkin lapsista on jäänyt kotiin valtioneuvoston ohjeiden mukaisesti. Lapsen saa kuitenkin yhä viedä päivähoitoon.
Ypäjällä Heporannan päiväkodissa lapsimäärä kutistui tämän viikon aikana noin puoleen normaalista, kun hallitus toivoi lapsia hoidettavan mahdollisuuksien mukaan kotona. Päiväkodit ovat kuitenkin toiminnassa. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjällä Heporannan päiväkodissa lapsimäärä kutistui tämän viikon aikana noin puoleen normaalista, kun hallitus toivoi lapsia hoidettavan mahdollisuuksien mukaan kotona. Päiväkodit ovat kuitenkin toiminnassa. Kuva: Tapio Tuomela

Hallituksen maanantainen ilmoitus poikkeuslain käyttöönotosta ja siihen liittyen varhaiskasvatuksen ja koulujen toiminnasta on herättänyt viikon aikana paljon hämmennystä. Varhaiskasvatuksen osalta linjattiin toiminnan jatkuvan, mutta suositeltiin kaikkien, joille se on mahdollista, ottavan lapset pois päivähoidosta.

Koulujen osalta ilmoitettiin laajasta siirtymisestä etäopetukseen. Lähiopetukseen oikeutettuja ilmoitettiin olevan yhteiskunnallisesti merkittävää työtä tekevien vanhempien 1.–3.-luokan lasten. Perjantaina tuli uusi linjaus, jonka mukaan kaikki peruskoulun 1.–3.-luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa lähiopetusta. Kotikoulua suositellaan kuitenkin edelleen kaikille, joilla se on mahdollista järjestää.

Ensi viikolla osa lapsista palaa

Moni huoltaja tulkitsi, että myös varhaiskasvatus olisi vain kriittisillä aloilla työskentelevien käytössä. Esimerkiksi Humppilassa oli tällä viikolla paikalla vain noin kymmenen prosenttia varhaiskasvatuspalveluissa normaalisti olevista lapsista.

– Ensi viikolla lapsia on tulossa enemmän, kun on tarkennettu, että varhaiskasvatusyksiköt ovat auki ja todellisen tarpeen vaatiessa lapset voi tuoda päivähoitoon ja eskariin. Ensi viikon vahvuus noin 30 prosenttia lapsista, varhaiskasvatusjohtaja Katja Ojala kertoo.

Forssassa varhaiskasvatuksessa olevista reilusta 600 lapsesta poissa oli kuluneella viikolla noin puolet. Osa huoltajista on ilmoittanut lasten poissaolosta 13. huhtikuuta saakka, osa lyhyemmistä jaksoista. Ypäjällä niin ikään noin puolet varhaiskasvatuksen lapsista oli tällä viikolla pois.

Huoltajat ottaneet tilanteen vakavasti

Tammelassa noin 75 prosenttia varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on jäänyt pois hoitopaikoista. Varhaiskasvatuspäällikkö Paula Laakson mukaan huoltajat ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin ymmärtäväisesti. Kunta on tiedottanut tilanteesta aktiivisesti kunnan nettisivuilla ja varhaiskasvatuksen peda.net-sivuilla.

Myös Jokioisilla iso osa etenkin päiväkodeissa olevista lapsista on otettu kotihoitoon. Päiväkodeissa lasten määrä on laskenut tällä viikolla noin 70 prosentilla, kun taas perhepäivähoidossa olevista noin sadasta lapsesta vain noin kymmenen prosenttia on jäänyt kotiin.

– Selkeästi Jokioisilla huoltajat ovat ottaneet tilanteen erittäin vastuullisesti ja vakavasti, mikä on erinomainen asia koko väestön kannalta, varhaiskasvatuksen johtaja Arja Mikkola kiittää.

Maksuja ei olla perimässä

Mahdollisesta maksuhyvityksestä vapaaehtoisen poissaolon ajalta kunnat saavat linjata itsenäisesti. Kaikissa Forssan seudun kunnissa on joko päätetty tai esitetty, että poissa olleille hyvitetään päivähoitomaksu ajalla 18.3.–13.4. Tämä on myös valtioneuvoston suositus.

Jokioisilla ja Tammelassa on jo tiedotettu, ettei päivähoitomaksua peritä vapaaehtoisen poissaolon ajalta. Huoltajien tulee ilmoittaa lapsen poissaolosta. Tammelassa ilmoitus tehdään sähköiseen asiointiin, Jokioisilla ilmoitetaan lapsen hoitopaikkaan.

Forssassa, Ypäjällä ja Humppilassa sivistyslautakunnalle esitetään maksun hyvittämistä. Huoltajat saavat asiasta vahvistetun tiedon lautakunnan päätöksen jälkeen. FL

Mitä tehdä lapsen kanssa kotona

Varhaiskasvatuksen henkilökunta on monessa kunnassa koonnut erilaista aineistoa, jota voi hyödyntää mielekkääseen tekemiseen lasten kanssa kotona ollessa.

Aineistoa on jaettu esimerkiksi lapsiryhmien peda.net-sivuille.

Monet tahot tarjoavat materiaalejaan hyödynnettäviksi poikkeustilan aikana.

Esimerkiksi kuvakirjapalvelu Lukulumo on saatavilla ilmaiseksi poikkeustilan ajan.

Laaja linkkilista varhaiskasvatuksen oppimateriaaleihin löytyy sivulta täältä.

Monipuoliseen luontoliikuntaan vinkkejä saa Suomen Ladulta.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic