Lounais-Häme Forssa

Tammelalaislähtöisten ystävysten Paine-näytelmä on kahden nuoren kasvutarina

Teija Ryhtä ja Siru Perälä olisivat halunneet nähdä nuorena näytelmän oman paikan etsimisestä ja sukupuolen moninaisuudesta. Nyt he tuovat sellaisen Forssan teatteriin.
Paine-näytelmä on Teija Ryhdän monologiteos, jonka Siru Perälä on käsikirjoittanut. Se kertoo rikkonaisista identiteeteistä, sukupuolesta, salaisuuksista ja lavasteista. Näytelmän myötä Ryhtä tekee paluun Forssan teatteriin, jossa hän nuorena aloitti teatteriharrastuksensa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Paine-näytelmä on Teija Ryhdän monologiteos, jonka Siru Perälä on käsikirjoittanut. Se kertoo rikkonaisista identiteeteistä, sukupuolesta, salaisuuksista ja lavasteista. Näytelmän myötä Ryhtä tekee paluun Forssan teatteriin, jossa hän nuorena aloitti teatteriharrastuksensa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Voimaantuminen ei kuulu Teija Ryhdän ja Siru Perälän suosikkisanoihin. Se on kuitenkin paras ilmaus kuvaamaan heidän viime aikojen tuntojaan.

– Tutustuimme ykkösluokalla Riihivalkaman ala-asteella. Jos 7-vuotiaat Siru ja Teija näkisivät meidät nyt, olisimme heistä varmaan supertähtiä, Perälä hymyilee.

Nuoruus Tammelassa ja Forssassa ei ollut helppo. Siihen kuului syrjintää ja sosiaalisia paineita, koska ympäristön odotukset olivat erilaisia kuin omat toiveet.

Omaa paikkaa on pitänyt etsiä ja ottaa välillä etäisyyttä Tampereelle, kun “on saanut viestiä, ettei kelpaa ja on erilainen”.

Kun he nyt tekevät paluun Forssaan perjantaina ensi-iltaan tulevan Paine-näytelmän käsikirjoittajana ja näyttelijänä, on heissä aistittavissa jopa vähän uhmakkuutta.

– Tässä me ollaan ja hyvin menee! Ne tyypit eivät onnistuneet kitkemään meitä pois. Me tullaan takaisin vahvempina ja ollaan valmiita näyttämään sellaista, mitä ette meistä edes tienneet.

 

Perälä on opiskellut ja harrastanut vuosia luovaa kirjoittamista. Paine-näytelmän käsikirjoittaminen on hänen ensimmäinen kosketuksensa teatteriin, jos koulunäytelmiä ei lasketa.

Ryhdän yläasteiässä Forssassa alkanut teatteriharrastus oli välillä kahdeksan vuotta tauolla.

– Nyt tuli vahva tarve päästä lavalle.

Paine on ystävysten omiin kasvun kokemuksiin perustuva fiktiivinen näytelmä, jollaisen he olisivat itse halunneet nähdä nuorena. Silloin sukupuolen moninaisuudesta oli tarjolla lähinnä vain sensaatiohakuisia jenkkitarinoita.

Suomen teattereissa aihetta on käsitelty toistaiseksi vähän. Viime syksynä muunsukupuolisten korjaushoitojen laittaminen tauolle teki teoksesta yhteiskunnallisesti ajankohtaisemman kuin Ryhtä ja Perälä osasivat odottaa.

He ovat saaneet huomata, että heillä on sanottavaa, jolla on merkitystä muillekin.

– Näytelmä on herättänyt tunteita. Joku on samaistunut sukupuoli-identiteetin pohtimiseen, joku toinen kaverisuhteen kehittymiseen. On suuri rikkaus, että saamme erilaisia tulkintoja. Ei ollut tarkoituskaan tehdä yksiselitteistä stooria, Ryhtä sanoo.

 

Paine sai ensiesityksensä Tampereen ylioppilasteatterissa viime syksynä osana Oma paikka -teossarjaa. Se on valittu myös Jyväskylän Harrastajateatterikesän ohjelmistoon.

Forssan teatterin PikkuSpotissa näytelmästä esitetään yleisönäytösten lisäksi oppilaitosnäytöksiä, joihin kuuluu tehtäväpaketti. Vastaanotosta riippuu, viedäänkö konseptia jatkossa muuallekin.

Ryhdästä tuntuu hyvältä tulla Forssaan, josta kaikki alkoi, ja kutsua kavereita esityksiin. Toisaalta häntä mietityttää, osaavatko ihmiset katsoa monologiteosta riittävän etäältä.

– Ne, jotka meidät tuntevat, voivat tunnistaa, mikä on tiukemmin kiinni oikeissa tapahtumissa ja mikä on enemmän fiktiota. Olen lavalla kuitenkin hahmona, en omana itsenäni, vaikka hahmolla on samankaltaisuuksia minun itseni kanssa.

Näytelmää tehdessään Ryhtä ja Perälä ovat itkeneet, nauraneet ja itkeneet ja nauraneet. Osa läpikäytävistä asioista on ollut kipeitä, mutta Perälä huomauttaa, että näytelmää on tehty täysin omaehtoisesti.

– Kokemus ei ole ollut lannistava vaan päinvastoin luonut uskoa ja toivoa. Olemme etuoikeutettuja, että olemme saaneet tarinamme esille.

 

Ystävyys on ollut Teija Ryhdälle ja Siru Perälälle eteenpäin työntävä voima. Näytelmää tehdessään he ovat kannustaneet toisiaan kehtaamaan ja menemään välillä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Kuva: Tapio Tuomela
Ystävyys on ollut Teija Ryhdälle ja Siru Perälälle eteenpäin työntävä voima. Näytelmää tehdessään he ovat kannustaneet toisiaan kehtaamaan ja menemään välillä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Kuva: Tapio Tuomela

 

Näytelmän ikäraja on K-13. Tekijät ovat asettaneet teokselle myös sisältövaroituksia: näytelmä sisältää homo- ja transvihaa, itsetuhoisuutta ja väkivallan kuvailua.

– Feministisessä taiteessa sisältövaroitukset ovat jo arkipäivää. Katsojalla tulee olla mahdollisuus itse määritellä, mille hän haluaa altistua. Emme myöskään halua normalisoida kyseisiä asioita, Ryhtä kertoo.

Näytelmän voi tulla katsomaan ilman pohjatietoja. Ryhtä ja Perälä uskovat, että juuri taiteen kautta on helppo oppia uutta esimerkiksi sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.

Suomalaisella komedialla on pitkät perinteet pilkanteosta ja erilaisuuteen suhtautumisesta viihteenä. Ryhtä ja Perälä toivovat moninaisuudesta ääneen puhumisen muuttavan asenteita.

He korostavat, ettei syrjintä lopeta vähemmistöjen olemassaoloa tai poista moninaisuutta.

– Yhdenvertaisuus etenee. Se on väistämätöntä, tarpeen ja kaikille hyväksi, Perälä sanoo varmasti. FL

 

Paine-näytelmää esitetään Forssan teatterin PikkuSpotissa 17.5. klo 21.30, 18.5. klo 16 ja 19 ja 19.5. klo 14. Esitys kestää 30 minuuttia. Lippuvaraukset: paine.monologi@gmail.com.

Kaupallinen yhteistyö

Uusimmat