Lounais-Häme

Jos digisiirtymä tapahtuisi nyt, noin puolet omakotitalojen televisioista pimenisi Forssan seudulla

Suomen antennitelevisioverkoissa siirrytään 31. maaliskuuta 2020 mennessä pelkästään teräväpiirtolähetysten vastaanotossa käytettävän DVB-T2 -lähetystekniikan käyttöön, kerrotaan Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:stä

Teräväpiirtoisia T2-lähetyksiä on voinut seurata Suomessa maanpäällisessä antenniverkossa vuodesta 2011 lähtien. Selvästi niin sanotusti tavallisia digilähetyksiä paremmasta ja kirkkaammasta kuvanlaadusta huolimatta alle puolet HD-verkon peittoalueella sijaitsevista antennitalouksista on siirtynyt teräväpiirtolähetysten katseluun.

Viestintäviraston kesäkuussa tekemän selvityksen mukaan vain 53 prosenttia niistä talouksista, jotka vastaanottavat tv-lähetyksiä pelkästään antenniverkon kautta, on teräväpiirtolähetysten katseluun tarvittava, T2-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi.

Teknisesti isompi ongelma kuitenkin on, ettei läheskään kaikissa teräväpiirtotelevision hankkineissa talouksissa ole HD-lähetysten vastaanottoon tarvittavaa antennia.

 

Forssan seudulla tilanne ei ole yhtään sen parempi. Muun muassa antenniasennuksiin erikoistuneen Okkopeten yrittäjä Petri Okkonen arvioi karkeasti, että vain noin puolet omakotitalouksista Forssan seudulla on valmiina digisiirtymään antennien ja vastaanottimien osalta.

-Taloyhtiöissä on antennien kannalta hyvä tilanne, mutta omakotitaloissa on vielä todella paljon päivittämistä, Okkonen sanoo.

Okkosen mukaan ihmiset havahtuvat muutokseen yleensä vasta kun on liian myöhäistä.

-TV-kuva kun näkyy vielä, niin yleisen tavan mukaan mitään ei tehdä niin kauan kuin kuva näkyy. Sitten kun se ei näy, niin sitten ryhdytään toimiin hirveällä kiireellä.

 

Tulevaan valmistautumista vaikeuttaa se, ettei esimerkiksi Yleisradio ole tehnyt vielä lopullista päätöstä siitä, tullaanko sen ohjelmat lähettämään jatkossa UHF- vai VHF-verkossa. Kilpailevien operaattoreiden hallitsemien taajuusalueiden katselu edellyttää käytännössä erillisiä antenneja.

Okkonen ennustaa, että vuonna 2020 antennien asennushommissa voi tulla kiire.

-Nyt on ollut aika hiljaista verrattuna siihen ensimmäiseen digimuutokseen nähden. Silloin oli hirveä meteli ja nyt on ollut yllättävän hiljaista. Ihmiset eivät ole varmaan kunnolla ymmärtäneet mitä tulee tapahtumaan. Toivottavasti pikkuhiljaa asioita aletaan laittamaan kuntoon, ettei tule hätää, Okkonen toivoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic