Lounais-Häme

Jos Lappiin haluat mennä nyt, ota Porokello mukaan: sovelluksen ladannut jo yli 60 000 suomalaista

Poro on tuttu näky Lapissa niin metsissä kuin maanteillä.

Kesällä 2016 lanseeratun Porokello-sovelluksen on ladannut yli 60 000 suomalaista autoilijaa. Reilun kahden vuoden aikana järjestelmä on antanut käyttäjille lähes 350 000 porovaroitusta.

Lappiin autolla suuntaavan kannattaa olla aina tarkkana porojen suhteen, mutta erityisen kolariherkkiä aikoja eletään juuri nyt.

Porokolareita sattuu eniten heinä-joulukuun välisenä aikana, ja erityisesti ne lisääntyvät marras-joulukuun aikoihin, kun on pimeää ja tiet ovat liukkaita, Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen tiivistää.

Porokellon pitkän aikavälin tavoite on korkealla.

Tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä, edistää liikenneturvallisuutta ja vakiinnuttaa Porokellon toiminta.

Porokellon käyttäjät varoittavat ja saavat varoituksia

Porokello on kännykällä toimiva varoitusjärjestelmä, jossa kuljettaja saa nopeasti tiedon tiellä liikkuvista poroista.

Varoituksia tekevät tiellä liikkuvat ammattiautoilijat ja muut rekisteröityneet käyttäjät poroja havaitessaan.

Tiedot ovat muiden tielläliikkujien käytössä välittömästi Porokello-sovelluksessa ja V-Traffic -palvelua käyttävissä navigaattoreissa. Parhaimmillaan varoitus estää porokolarin.

Viime vuonna yli 4 000 porokolaria

– Liikenteen eläinkolareista noin neljännes on porokolareita. Viime vuonna porokolareita sattui noin 4100. Eläinkolareissa vahingon suuruus riippuu paljon siitä, kuinka suureen eläimeen ajoneuvolla törmätään, OP:n ajoneuvovakuutuspalveluista vastaava Kristian Hiljander kertoo.

Marraskuun synkkien tilastojen vuoksi sovelluksen ylläpitäjät lanseeraavat Porokellon Musta marraskuu -liikenneturvallisuuskampanjan.

– Jokainen voi vaikuttaa porokolarimäärän vähentämiseen. Olemme yhteisellä tiellä.

Porokellon tulevaisuus näyttää turvatulta

Porokellon kehittäminen jatkuu vuonna 2019 OP:n ja Maaseuturahaston rahoituksella. Järjestelmän kehittämiseen ovat sitoutuneet mm. Lapin liitto, Paliskuntain yhdistys, OP Vakuutus Oy, Paikkatieto Online Oy, HHR Business Oy, V-Traffic Mediamobile ja DNA Oyj.

Uusina toimijoina mukaan lähtevät Lapin liitto ja OP. Mukana olevien tahojen ansiosta Poropkelloa voidaan kehittää edelleen.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat