Lounais-Häme

"Jos sinne päähän jäisi edes yksi pikkuinen ajatus"

9.-luokkalainen Niilo Salmi on tehnyt rohkean vedon. Yleensä mopoilijat eivät ole innokkaimpia esittelemään ajopeliensä suloja virkavallan edustajille, mutta Salmi päätti jättää oman Honda Monkey -merkkisen moponsa liikenneturvallisuusrastille esimerkiksi.

-Sanomista tuli vähän takarenkaasta, että on liian vähän uraa. Ja peili on rikki. Muuten kaikki hyvin, Salmi kommentoi.

Vanhempi konstaapeli Ari Vainio Hämeen poliisilaitokselta vahvistaa mopon olevan kaikin puolin ajokunnossa. Moottoripyöräpoliisina työskentelevä Salmi oli Humppilan yläkoululaisten liikenneturvallisuustapahtumassa kertomassa aiheesta poliisin silmin.

 

Kohderyhmän huomioon ottaen keskustelun aiheena olivat pääasiassa mopot ja mopoautot sekä liikennekäyttäytyminen.

-Kaikkein suurin oma toivomukseni on, että kukaan ei missään olosuhteissa lähtisi ajamaan poliisia karkuun. Siihen ei ole mitään syytä ja siitä huolimatta sitä tapahtuu aivan liikaa, Salmi huokaa.

 

Salmi muistutti humppilalaisnuorille, että vaikka omassa ajokissa jokin puute olisikin, on poliisilla aina ensin halu keskustella, eikä suinkaan rynnätä kirjoittamaan sakkolappua.

-Ja vaikka pienen sakon saisikin, ei se ole lopulta niin vakavaa. Karkuun ajaminen on sen sijaan mielettömän vaarallista, ja kolareita sattuu ihan turhan takia.

 

Humppilan tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa oli mukana myös Kanta-Hämeen liikenneturvallisuuskoordinaattori Terhi Svenns.

-Yläkoululaiset ovat hirveän haastava, mutta samalla älyttömän tärkeä kohderyhmä. He tulevat ajokortti-ikään ja alkavat liikkua yhä enemmän itsenäisesti.

-Kaveriporukassa voi myös jo olla täysi-ikäisiä ajokortillisia, joiden kyytiin nuoret menevät. Siksikin turvallisuusasiat ovat tärkeitä.

 

9.-luokkalaiset Roope Kankare ja Samu Vaskela liikkuvat mopolla ja mopoautolla lähinnä koulun ja kodin väliä, mutta toisinaan pidempiäkin matkoja.

-Jos lähden Forssaan, ajan kyllä pikkuteitä pitkin, Vaskela kertoo.

Tapahtuman yhdellä rastilla kaksikko testasi, miten erilaiset häiriötekijät vaikuttavat tarkkaavaisuuteen. Kävi hyvin selväksi, että kännykkä kädessä ympäristöä on huomattavasti haastavampi havainnoida.

-Kun ajan mopolla, en edes pystyisi käyttämään kännykkää. Liikenteessä näkee ihan todella monella kännykän kädessä, Vaskela huomauttaa.

-En myöskään käytä kännykkää mopoautolla ajaessa, mutta paljonhan sitä näkee, Kankare peesaa.

 

Rehtori Maria Kemppainen sanoo tapahtuman onnistuneen, jos yksikin vältettävissä oleva onnettomuus jää tapahtumatta.

-Jospa sinne päähän joku ajatuksen poikanen jäisi. Että siellä mopon ratissa tekisi oikeita valintoja. Tai että saisi sen kaverin jäämään bileisiin eikä hyppäämään rattiin. Se on se tavoite. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic