Lounais-Häme

"Joskus luulin, että olen Forssan ainoa nörtti" – peliharrastajat löytävät ystäviä laneista

Tunnelma on suorastaan hilpeä.

Pelaajat ovat nukkuneet viime yönä vain joitakin tunteja, kukin missäkin.

Forssalaisella Kaapo Karvosella on mukanaan ohut patja, Lauri Kalliola nukkui pelituolillaan.

Univaje näkyy, mutta se kuuluu laneihin. Eihän kukaan tule tapahtumaan nukkumaan. Täällä on tarkoitus pelata perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään lähes tauotta.

 

Hämeen ammattikorkeakoulun Maisemasaliin on kokoontunut 25 pelaajaa. Yhtä monta tietokonetta on päällä läpi koko viikonlopun. Sali on muuttunut kuumaksi. Pöydillä lojuu Coca-Cola pulloja, aukinaisia sipsipusseja ja energiajuomatölkkejä.

Suurin osa tapahtumaan osallistuneista keskittyy parhaillaan johonkin intensiiviseen taistelupeliin, kuten Counter-Strikeen tai World of Warcraftiin. Jotkut pitävät taukoa ja höpöttelevät levottomia juttuja, niin kuin väsyneillä on tapana.

Somerolainen Miska Ek ja forssalainen Mikael Aho ovat innostuneet harjoittelemaan Tekkeniä. He treenaavat illan turnausta varten.

Turnaus pelataan pimeän tullen, kun disco-valot sytetään ja nopeatempoinen musiikki laitetaan soimaan. Pelit heijastetaan suurelle screenille, jota kaikki voivat seurata. Turnauksen voittajille on luvassa lahjakortit Grilli Aikapoikaan.

-Tekken ei ole meille ennestään tuttu peli. Tätä osaa kunnolla pelata vain Arttu, joka ei edes osallistu illan turnaukseen, Miska Ek selostaa.

Arttu on ForssaLaneja järjestävä Arttu Koivunen. Tekken on ladattu hänen koneelleen ja hän toi mukanaan myös erikoiset arcade-ohjaimet, joilla turnaus pelataan.

Moni pääsee kokeilemaan ohjaimia ensimmäistä kertaa elämässään.

 

Laneissa tulee selväksi, että nykynörtin elämä on kaikkea muuta kuin virikkeetöntä tietokoneella istumista.

Uusia pelejä ja tekniikoita syntyy koko ajan. Juuri nyt suosituimpia ovat joukkuepelit. Niissä ollaan kuulokkeiden kautta yhteydessä muihin pelaajiin, jotka saattavat olla toisella puolella maapalloa. Kommunikointi on tärkeää, jos aikoo voittaa vastajoukkueen.

-Peli voi olla myös myrkyllistä, mikäli ei tunne oman joukkueen pelaajia. Esimerkiksi Venäjällä on sellainen pelikulttuuri, että siellä suututaan heti ja aletaan huutaa, jos jossain mokaa, Kaapo Karvonen kertoo.

 

Ensimmäiset lanit järjestettiin aikana, jolloin jokaisen pelaajan piti olla samassa lähiverkossa, jotta yhteispelit onnistuivat. Tästä syystä pelaajat kokoontuvat vieläkin yhteen, vaikka tekniikka on kehittynyt.

Nyky-lanit ovat kuitenkin saaneet uusia merkityksiä.

ForssaLaneja järjestävä Joona Isoaho vertaa laneja nuorten urheiluleireihin.

-Lanit ovat vähän niin kuin nörttien oma viikonloppuleiri, hän kuvailee.

Laneissa pelaajat pääsevät kommunikoimaan kasvokkain, ja moni kertoo löytäneensä uusia ystäviä. Vaikka suurin osa ajasta käytetään pelaamiseen, toisinaan jutellaan myös jostain ihan muusta, kuten muiden pelaajien tietokoneiden tehoista.

-Joskus luulin, että olin Forssan ainoa nörtti. Varmasti moni muukin pelaaja tuntee samankaltaista ulkopuolisuutta. Laneissa ymmärtää konkreettisesti, ettei todellakaan ole yksin harrastuksensa kanssa. Juuri siksi tämä on tärkeä tapahtuma, Isoaho perustelee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic