Lounais-Häme

Jospak etsii rahoitusta Forssan tehtaalle

Jospak oy etsii parhaillaan rahoitusta uuden sukupolven pakkausmateriaalitehtaan rakentamiseksi yrityksen toimitiloihin Tiilenlyöjänkadulle Forssassa.

Vuonna 2014 perustetun yrityksen pyrkimyksenä on kehittää ja kaupallistaa uuden sukupolven pakkausratkaisu globaalisti elintarviketeollisuudelle.

Jospak on Forssassa kehittänyt uudentyyppistä pakkausmateriaalia, joka sopii niin tuoreen lihan, kanan, kalan, vihannesten kuin einestenkin pakkaukseen kaasutiiviisti.

Pakkausvuokien valmistuksessa muovia on korvattu ohuesti muovitetulla mikroaaltopahvilla. Käytön jälkeen pakkausvuoasta voidaan repäistä muovi ja kuitumateriaali irti toisistaan ja kierrättää erikseen.

Uudentyyppisen pakkausvuoan etuna on vähemmän muovin käytön lisäksi keveys, kestävyys ja kaasutiiviys.

Lisäksi tuotteiden säilyvyys on paremmalla tasolla kuin nykyisissä muovirasioissa. Uudella pakkausratkaisulla voidaan vähentää muovin määrää pakkauksissa jopa 85 prosenttia.

 

Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä sanoo vähittäiskauppaan soveltuvan pakkausvuoan herättäneen paljon kiinnostusta pakkaus- ja elintarviketeollisuuden piirissä. Parhaillaan pakkausvuoat ovat testattavina eri elintarvikealan valmistajilla.

-Saadussa palautteessa on kehuttu tuotteen kilpailukykyä. Kauppaketjut ja tavalliset kuluttajat haluavat käyttöönsä uusiutuvia ja kierrätettäviä pakkausratkaisuja, jotka vähentävät muovien käyttöä, Heikkilä sanoo.

Viimeistään kuvat valtamerissä vellovista muovijätemassoista ovat herättäneet niin kuluttajat kuin päättäjätkin.

Uuden sukupolven pakkausmateriaalilla on vallattavana melkoiset markkinat.

Pelkästään Euroopassa käytetään yli 85 miljardia rasiaa vuodessa.

Markkinoiden arvoksi arvioidaan kaikkiaan noin kymmenen miljardia euroa vuodessa. Jo pienenkin markkinaosuuden saaminen merkitsisi melkoisia tuotantomääriä.

 

Kansainvälisestä kiinnostuksesta kertoo hyvin Jospakin jakama lehdistötiedote Saksassa viime kesänä järjestetyillä pakkausalan messuilta.

Pelkän tiedotteen pohjalta yhteydenottoja tuli Japania myöden.

Jospakilla on käytössään Forssassa protolinja testituotantoon, mutta tavoitteena on rakentaa kaksi uutta testituotantolinjaa varsinaisen piensarjatuotannon aloittamiseen.

Tähän tarkoitukseen yritys hakee kaikkiaan kolmen miljoonan euron rahoitusta. Tähän mennessä tuotekehittelyyn ja nykyisen protolinjan rakentamiseen on käytetty 1,5 miljoonaa euroa.

Uusilla tuotantolinjoilla on suunnitelmissa aloittaa pakkausvuokien kaupallinen valmistus ensi vuonna. Jospakin tavoitteena on saavuttaa viiden miljoonan euron liikevaihto vuonna 2020. Mikäli innovaation skaalautuminen lähtee ripeästi liikkeelle, summat voivat olla myös tätä suuremmat.

-Uuden linjaston rakentaminen kestää kaikkiaan puolisen vuotta. Saatujen kokemusten pohjalta pakkausten valmistusta tullaan skaalaamaan kansainvälisille markkinoille, Heikkilä sanoo.

 

Jospakin pakkausteknologinen osaaminen on peräisin Jokioisilla toimivan Jouni Suokkaan Jomet oy:n piiristä.

Suokkaan lisäksi Jospakin toisena omistajana on neljänneksen osuudella Jari Stenberg, joka on lasinkierrätyksen parissa työskentelevän Uusioaines oy:n hallituksen puheenjohtaja. Suokkaalla on voimakas panos myös tuotekehittelyssä.

Tällä hetkellä Jospakin kehitystyössä ovat mukana toimitusjohtajan lisäksi projektipäällikkö Ari Lehikoinen, tuotantopäällikkö Reijo Nauska ja teknologian kehittäjät ja protolinjan testiajajat Mikko Laaksonen ja Taneli Mero.

Heikkilällä on vankka pakkausalan myynnin kokemus parinkymmenen vuoden ajalta Amerplastilta ja viimeksi superfood-yritys Func Foodista.

Jospak voitti viime kuun lopulla Privanetin kasvuyrityskilpailun.

Palkintona kilpailussa on ehdollinen 50 000 euron sijoitus Jospakiin Privanetin seuraavassa osakeannissa. Tällä hetkellä Jospak hakee uusia sijoittajia ja lisärahoitusta, joka mahdollistaa siirtymisen pilottivaiheesta kaupallistamiseen ja teollisen tuotannon käynnistämiseen Forssassa ensi vuoden aikana. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/41080-jospak-voitti-50000-euroa-yrityskilpailussa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic