Lounais-Häme Forssa

Jospak on valmis suureen loikkaan: Pakkausyritys käynnisti kolmannen tuotantolinjan mutta se on vasta alkua

Jospak on siirtymässä laajamittaiseen teolliseen tuotantoon. Kolmas tuotantolinja moninkertaistaa Jospakin tuotannon Forssassa, ja lähivuosien kasvuprosenteista ennakoidaan kolminumeroisia.
Kalvo irti ja molemmat osat kierrätykseen. Siinä Jospakin vuoan perusperiaate. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kalvo irti ja molemmat osat kierrätykseen. Siinä Jospakin vuoan perusperiaate. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jospak oy:n tuotanto otti harppauksen huhtikuussa, kun Forssan tuotantolaitoksen kolmas tuotantolinja valmistui. Samalla tuotantokapasiteetti nelinkertaistuu, ja elintarvikepakkausten vuosituotanto kohoaa miljoonaluokkaan.

Muutos tarkoittaa Jospakin kohdalla sitä, että se siirtyy teolliseen mittakaavaan: tuotanto on saatu pisteeseen, jossa siirrytään piensarjoista laajenevaan kaupalliseen toimintaan. Tavoitteena on, että seuraava tuotantolinja on käytössä vuoden kuluttua.

– Mutta se ei riitä vielä mihinkään, Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä ja työnjohtaja Juha Raistakka toteavat.

Tavoitteena on merkittävä siivu elintarvikepakkausten maailmanmarkkinoilta.

Lue myös: Ministeri Skinnari kehaisi Jospakin pelaavan nyt NHL:ää.

Kalvo irti ja molemmat osat kierrätykseen. Siinä Jospakin vuoan perusperiaate. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kalvo irti ja molemmat osat kierrätykseen. Siinä Jospakin vuoan perusperiaate. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kiinnostusta jokaiselta mantereelta

Pakkausmarkkinoilla riittää toden totta valloitettavaa. Otetaan muutama luku. Euroopassa käytetään vuosittain 90 miljardia elintarvikevuokaa. Euroopan muovijätteistä 60 prosenttia tulee pakkauksista. EU-tasolla kiristetään säädöksiä, ja yhä suurempi osa pakkausmateriaaleista pitää pystyä kierrättämään tai käyttämään uudelleen.

Jospak pyrkii muuttuville markkinoille ekologisilla elintarvikevuoilla. Kansainvälisten palkintojen ansiosta yrityksen ei ole tarvinnut merkittävästi panostaa markkinointiin, yhteydenotot ovat tulleet tähän saakka asiakkaiden suunnasta.

Lue myös: Jospakin kuitupohjainen elintarvikevuoka palkittiin maailman parhaana.

Jospakin tuotannosta noin 90 prosenttia menee vientiin. Heikkilä uskoo osuuden kasvavan.

– Tällä hetkellä asiakkaita on Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa, mutta yhteydenottoja on saatu jokaiselta mantereelta.

Jospakin asiakkaina on jo nyt niin lähiruoan tuottajia kuin kasainvälisiä elintarvikealan yrityksiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jospakin asiakkaina on jo nyt niin lähiruoan tuottajia kuin kasainvälisiä elintarvikealan yrityksiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uuteen mittaluokkaan

Teollisen tuotannon käynnistäminen tarkoittaa suuria kasvulukemia. Jospakin liikevaihto oli viime vuonna noin 600 000 euroa, tänä vuonna arviolta kaksi miljoonaa.

– Tavoitteena on johtaa uutta kierrätettävien ja kaasutiiviiden elintarvikevuokien segmenttiä. Viiden vuoden kuluttua tavoitteena on viiden prosentin markkinaosuus Euroopassa ja 500 miljoonan kappaleen vuosituotanto, Heikkilä linjaa.

Kasvu tarkoittaa sitä, että jatkossa osa tuotannosta tapahtuu ulkomailla.

– Joko omia tehtaita Euroopassa tai tuotantoa lisenssimallilla kumppaneiden kanssa.

Juha Raistakka ja Tarja Heikilä uskovat Jospakin menevän pitkälle.

Kestävä periaate

Jospak on vahvasti paikallinen, sillä myös kehitystyö tapahtuu Forssassa.

Lähtölaukaus tapahtui, kun pakkauskoneita valmistavasta Jometista tuttu Jouni Suokas alkoi pohtia, miten pahvi voisi korvata muovia pakkausmateriaalina.

Yritysten ja erehdyksen myötä syntyi vuokapakkaus, joka yhdisti kartongin ja muovin parhaat ominaisuudet. Vuonna 2014 perustettiin Jospak ja Suokkaan idea toimii yhä Jospakin elintavikevuokien perusperiaatteena.

Jospak kehittää kaiken aikaa konseptiaan ja valmistusmenetelmiään, ja yhteistyötä tehdään muun muassa materiaalitoimittajien kanssa. Jatkossa Jospakin pakkausten irrotettava kalvo voi olla täysin biopohjainen tai vaihtoehtoisesti monomateriaalinen eli yhdestä muovilaadusta valmistettu.

– Uusia ideoita on takataskussa, ja korona-aikana on otettu askelia ateriapuolen pakkausten suuntaan. Pakkausala kehittyy todella nopeasti, Raistakka tiivistää. FL

Jospak oy

Jospak oy:n elintarvikepakkaus muodostuu kuitupohjaisesta vuoasta ja erillisestä muovikalvosta, joten se soveltuu suojakaasupakkaamiseen. Käytön jälkeen vuoan kalvovuorauksen voi irrottaa kartongista, eli materiaalit voi lajitella omina jakeinaan kartonki- ja muovikeräykseen.

Jospak-vuoan valmistuksessa käytetään 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisen elintarvikevuoan tuotannossa. Toiminta on BRC- ja FSC Code of Conduct sertifioitu ja yritykselle on myönnetty useita patentteja.

Vuonna 2019 Jospakin vuoka voitti WorldStar-tunnustuksen Food Packaging -kategoriassa. Lisäksi se valittiin voittajaksi Sustainability Award -erikoiskategoriassa, jossa palkittiin parhaat kestävän kehityksen mukaiset pakkaukset. Jälkimmäisessä kategoriassa kilpaili muun muassa Coca-Colan kokonaan kierrätettävästä muovista valmistettu mehupakkaus.

Tausta ja tavoite

Jospak oy on perustettu vuonna 2014.

Kehitystyö pakkausten ja tuotantolinjojen osalta eteni kaupalliseen vaiheeseen vuonna 2018.

Tavoitteena olla maailman johtava kierrätettävien ja kaasutiiviiden elintarvikevuokien valmistaja.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic