Lounais-Häme

Jospakin pakkaukselle pohjoismainen palkinto

Forssalainen pakkausvalmistaja Jospak palkittiin pohjoismaisessa Scanstar-pakkauskilpailussa. Jospakin kuitupohjainen vuoka keräsi kiitosta etenkin, koska koko pakkauksen suunnittelu tukee kestävää kehitystä.

Jospakin Pouttu oy:lle tuottama vuoka on tuomariston mukaan designkokonaisuus, jossa otetaan huomioon visuaalisuus, materiaalinkäyttö ja kierrätys. Vuoan pohjaan on painettu pakkauksen kierrätysohjeet. Käytön jälkeen vuoan kartonkimateriaalista voi irrottaa muovikalvon, joka helpottaa pakkauksen kierrätystä.

 

Yhteispohjoismaiseen kilpailuun osallistui yhteensä 23 pakkausratkaisua Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.

Suurin osa kilpailuun lähetetyistä töistä oli kuluttajille tarkoitettuja pakkauksia. Tuomaristo kuvasi kilpailuun osallistuneiden pakkausten tasoa korkeaksi. Suomi menestyi kisassa mainiosti, sillä puolet kahdeksasta palkinnosta osui Suomeen.

Kestävä kehitys ja käytettävyys olivat trendinä kilpailutöissä. Kilpailutöiden materiaaleja hallitsi kuitupohjaisuus – vain muutama kilpailuun osallistunut pakkaus oli valmistettu muovista. Kilpailun tuomaristo arvosti palkintokriteereissään pakkausten suojaavuus- ja käytettävyysominaisuuksia, hyvää käyttäjäkokemusta, pakkauksen tarjoamaa tietoa ja kestävää kehitystä, samoin kuin helppoa hävitettävyyttä käytön jälkeen.

 

Scanstar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille tai valmistetuille pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Tänä vuonna kilpailun järjesti Tanska. Suomea tuomaristossa edusti Markus Joutsela Aalto-yliopistosta.

Scanstarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut pääsevät osallistumaan pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn Worldstar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/49764-forssalaisen-jospakin-innovaatio-markkinoille

Uusimmat

Fingerpori

comic