Lounais-Häme Forssan seutu

"Joulu ei mene pilalle, vaikka joka nurkka ei olisi nuoltu" – Martta ja siivousalan yrittäjä antavat vinkit hallittuun joulusiivoukseen

Varaa joulusiivoukseen aikaa, aloita ajoissa ja priorisoi, jottet ole aatonaattona ihan puhki.
Joulusiivous käy helpommin, kun kodin pitää perussiistinä. Erja-Liisa Lähde siivoaa fiiliksen mukaan, eikä esimerkiksi tiettynä päivänä. Matot hän vie ulos silloin, kun ilma on suotuisa. Kuva: Lassi Puhtimäki /FL

Joulu typistyy tänä vuonna muutamaan päivään, koska pyhät osuvat viikonlopulle.

Tammelan Marttojen ja Etelä-Hämeen Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähteen mielestä joulusiivouksesta ei kannata siksi ottaa etenkään tänä vuonna paineita.

– Ota rennosti ja siivoa vain sen verran kuin on tarpeellista. Joulu ei mene pilalle, vaikka joka nurkka ei olisi nuoltu.

Siivousapu ArjaMari oy:n yrittäjä Arja Ekqvist kannustaa aloittamaan siivouksen hyvissä ajoin ja edistämään sitä vähän kerrallaan, jottei aatonaattona tarvitse panikoida ja olla rättiväsynyt.

Helpoimmalla pääsee, kun kodin pyrkii pitämään ympäri vuoden perussiistinä.

– Kun siivoaa säännöllisesti, ei tarvitse tehdä suursiivousta jouluksi, Lähde sanoo.

Sanomalehti kaapin päälle

Jos haluaa tehdä perusteellisen siivouksen, sen voi aloittaa järjestelemällä kaapit ja viemällä ylimääräiset tavarat kierrätykseen. Martat ovat tosin jo pitkään lempeästi muistutelleet, että kaapit kannattaa siivota vain, jos aikoo viettää niissä joulun.

Ekqvististä vaatekaappien järjestelylle luontevampi ajankohta on kevät ja syksy, jolloin esimerkiksi lapsiperheissä on usein tarpeen siivota kaapeista pieneksi jääneet vaatteet pois ja inventoida, mitä uutta tarvitaan tilalle.

Monelle kaappien siivous tarkoittaa jouluna roskiskaapin ja jääkaapin siivousta, eikä Ekqvist itsekään pidä joka komeron siivoamista tarpeellisena.

– Jos leipoessa etsin keittiönkaapista manteleita tai puuroriisiä ja katson tuotteiden päiväyksiä, saatan siivota kaapin siinä samalla.

Lähdekin siivoaa lähinnä kaapin päälliset, mihin hänellä on kikka: kun kaapin päälle pistää vaihdettavan sanomalehden arkin, on pölyjen pyyhkiminen helpompaa.

Erja-Liisa Lähde vinkkaa, että sanomalehti auttaa pitämään kaapin päällisen siistinä ja helpottaa pölyjen pyyhkimistä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Erja-Liisa Lähde vinkkaa, että sanomalehti auttaa pitämään kaapin päällisen siistinä ja helpottaa pölyjen pyyhkimistä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Siivoa tilat, joissa oleillaan

Kaappiviisaus pätee muihinkin sopukoihin: tärkeintä on siivota tilat, joissa oleillaan.

– Kellaria tai vinttiä ei tarvitse siivota joulun takia. Ei sinne kukaan mene, Ekqvist huomauttaa.

Siivouksen voi aloittaa hyvissä ajoin ennen joulua esimerkiksi vierashuoneesta, pesuhuoneesta ja saunasta.

– Kodin saunaa ei tarvitse hinkata joka viikko, sillä oma väki siellä käy ja usein käytetään laudeliinoja.

Hyllyiltä ja ikkunoista voi pyyhkiä pölyjä sitä mukaa kuin laittaa jouluvaloja ja -tavaroita esille.

Lähde vinkkaa, että myös petivaatteet voi vaihtaa hyvissä ajoin ja ekstrana imuroida lattialistat.

Erja-Liisa Lähde kannustaa hankkimaan kestävät siivousvälineet. Ympäristöystävällisyys kannattaa huomioida myös siivousaineita valittaessa. Varsinkin nuoriso on kiinnostunut isoäitien aikaisista siivousviinkeistä, kuten etikan ja soodan käytöstä siivouksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Perhe mukaan siivoamaan

Jos joulusiivouksen haluaa hoitaa parissa tunnissa, siistin yleisilmeen saa kodissa aikaan järjestelemällä tavarat, imuroimalla sekä pesemällä lattiat ja vessan.

Mikäli aikaa on puoli tuntia, Lähde raivaisi tavarat ja kengät paikoilleen, pistäisi astiat koneeseen, petaisi sängyt, veisi roskat, tuulettaisi, pyyhkisi pöydän, pesisi wc-istuimen ja vaihtaisi puhtaat pyyhkeet.

– Sitten vaan puhdas ja silitetty joululiina pöydälle.

Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, sillä perheenjäsenet voi valjastaa apujoukoiksi. Lähde huomauttaa, että itse tekemällä lapsetkin oppivat siivoamaan.

Musiikki soimaan ja kahvit päälle

Vaikka siivouksesta ei kannata ottaa stressiä, on mukava tunne, kun koti on siisti.

– Jos siivoamisesta tekee pakollista, se on raskasta. Itse olen oppinut ajattelemaan enemmin niin, että siivouksen jälkeen minulla ja perheellä on kiva olla, Lähde sanoo.

Kun toimeen ryhtyy ja jaksaa nostaa imurin esille, ei siivoamisessa välttämättä edes mene kovin kauan.

Samalla kun siivoaa, voi vaikka kuunnella musiikkia.

– Ja siivouksen päälle on aina kiva keittää kahvit, Lähde toteaa. FL

Marttojen täsmävinkit siivoukseen

Jääkaappi: puhdista puhtaalla pyyhkeellä ja astianpesuaineella. Inventoi samalla jääkaapin sisältö. Varmista, että jääkaapissa on riittävän kylmä ja ilma pääsee kiertämään.

Uuni: tee ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (2 rkl) tahna. Levitä tahna uuniin, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi pois kostealla liinalla.

Pohjaan palanut teräskattila: laita kattilaan kaksi osaa etikkaa ja yksi osa vettä niin, että pohja peittyy. Keitä ja lisää joukkoon noin ruokalusikallinen suolaa. Anna vaikuttaa yön yli, harjaa ja huuhtele.

Lattiakaivo: nosta ritilä pois suojahanskoja käyttäen ja poista paperilla irtonaiset roskat ja hiukset. Laske lattiakaivoon puhdasta vettä ja suihkuta sinne astianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Pese ritilä ja harjaa lattiakaivo puhtaaksi. Laske lattiakaivoon puhdasta vettä.

Uusimmat

Fingerpori

comic