Lounais-Häme Forssa

Jouluinnostus näkyy Forssan kirjastossa usein jo aiemmin kuin kaupoissa – Kirjasto vinkkaa parhaat joulukirjat eri-ikäisille

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden Joululehdessä 1.12.2021. Tutustuako joululomalla suomalaiseen kansanperinteeseen vai lukeako Charles Dickensin klassikkotarina saiturista, jolta uupuu joulumieli? Forssan kirjasto laati kevyitä ja jouluun sopivia lukuvinkkejä kaikenikäisille Forssan Lehden lukijoille. Listalta löytyy myös paikallisten kirjailijoiden tuotoksia.
Eija Räisänen Forssan kirjastosta suosittelee koko perheen yhteiseksi luettavaksi Astrid Lindgrenin jouluisia tarinoita. Sarjakuvamaista kirjaa Apo Apposta voi selailla lapsi itsenäisestikin. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Eija Räisänen Forssan kirjastosta suosittelee koko perheen yhteiseksi luettavaksi Astrid Lindgrenin jouluisia tarinoita. Sarjakuvamaista kirjaa Apo Apposta voi selailla lapsi itsenäisestikin. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kuvakirjoja perheen pienimmille

Réka Király: Pieni suuri tarina joulusta

Metsän eläinten pitäisi hakea joulukuusi – karhulta! Muut jänistävät, mutta urhea siili laitetaan asialle. Siilin yllätykseksi karhu onkin mukava. Voisiko hänet kutsua yhteisiin joulujuhliin?

Sari Airola, Eppu Nuotio & Sanna Isto: Typy ja topakka tonttu

Typy-tyttö joutuu kodin vesivahingon takia sukulaistädin vieraaksi joulun alla. Täti ei pidä joulusta, mutta Typy päättää tehdä parhaansa luodakseen joulumieltä tädin talouteen.

Kirjoja vähän isommille

Juhani Känkänen: Joulu on jo ovella, Apo Apponen!

Forssalaissyntyisen Känkäsen sarjakuvamaisessa kirjassa Apo Apponen odottaa malttamattomasti joulua. Vaikka lukijaa Apon tempaukset huvittavat, vanhempien kärsivällisyys on koetuksella.

Mauri Kunnas: Joulupukin joululoma

Kunnaksen uusimmassa joulukirjassa kerrotaan vähän yllättäen, mitä Korvatunturilla tapahtuu joulun jälkeen.

Yhdessä luettavaksi

Astrid Lindgren: Joulukertomuksia

Lindgren kuvaa monissa kirjoissaan tunnelmallista vanhan ajan joulua. Tähän kirjaan on koottu kertomuksia esimerkiksi Melukylän lapset-, Marikki- ja Lotta-kirjoista.

Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuorten joulukirjoja

Charles Dickens: Saiturin joulu

Tämä jouluklassikon tarina kertoo Ebenezer Scroogesta, joka ajattelee vain rahaa. Aattoyönä joulun henget tulevat kummittelemaan saiturille hänen tekemistään vääryyksistä. Mutta onko saiturin liian myöhäistä muuttua?

Matt Haig: Poika nimeltä Joulu

Suomeen sijoittuva seikkailukertomus isästä ja pojasta, lumesta, sieppauksesta, tontuista, hullusta porosta ja pojasta nimeltä Nikolas. Kirjasta löytyy rivakkaa toimintaa ja makaaberiakin huumoria.

Marko Leino: Joulutarina

Elokuvana tutuksi tullut tarina kertoo välillä surullisestikin Nikolaksen elämästä eli kuinka pienestä pojasta varttuu lapsia vuosittain ilahduttava hahmo.

Paula Havaste: Joulupukin tarina

Tämä sekä aikuisille että lapsille sopiva kirja kertoo ajasta, jolloin Joulupukki ei ollut vielä tuntemamme pukki, vaan asusteli yksinään Suomen Lapissa. Kuinka Joulupukki löysi tehtävänsä?

Antti Holma: Kauheimmat joululaulut

Antti Holma on ”toimittanut” esimerkiksi runoilijoiden Sirsi Sunnas, Reino Leino, Karin Toisiks-Paraske ja Edith Södermalm runoja jouluiseksi kokoelmaksi. Varoitus: jos olet vakavamielinen jouluihminen, ethän tartu tähän kokoelmaan.

Aikuisten joulukirjoja

Risto Heikkilä: Joulun tähti

Forssan entisen kirkkoherran ja tähtitieteen harrastajan Risto Heikkilän kirjassa ratkotaan Betlehemin tähden arvoitusta.

Joulukalenteri, Reuna

Reuna-kustantamo julkaisi 2014–2019 vuosittain Joulukalenteri-nimisen kokoelman rikostarinoita. Vuosien 2014 ja 2015 kokoelmat pitävät sisällään myös humppilalaisen Sinikka Huuselan dekkarinovellin.

Heikki Saure: Tonttu : tarua ja totta

Joulutonttu on tietysti tuttu kaikille, mutta sen sukulaisia on paljon: kotitonttu, myllytonttu, saunatonttu, riihitonttu ja erilaiset haltiat. Mikäli tonttu-uskomukset ja kansanperinne yhtään kiinnostavat, tämä kirja on mainiota joulunajan lukemista.

John Grisham: Joulua pakoon

Joulua pakoon on hilpeä kuvaus amerikkalaisesta keski-ikäisestä pariskunnasta, joka päättää jättää joulunviettoon perinteisesti liittyvän väliin ja lähteä Karibian-risteilylle. Kirjaa voinee pitää jo pienimuotoisena joulunajan klassikkona.

Jenny Gladwell: Sydämeni lahja

Sydänsuruista kärsivä brittitoimittaja Jane lähetetään lumiseen Norjaan raportoimaan Lontoon asukkaille lahjoitettavasta joulukuusesta. Yllättäen Jane kohtaa Norjassa myös vanhan herran, joka paljastaa hänelle sodanaikaisen salaisuutensa.

Kommentti: Vielä pari sivua Potteria

Olin teini-ikäinen, kun hyvä ystäväni päätti lainata minulle kirjansa Harry Potter ja viisasten kivi. Kirja on J. K. Rowlingin kirjoittaman kuuluisan Harry Potter -sarjan ensimmäinen osa.

Laskin kirjan takaisin ystäväni sohvapöydälle. Ei kiitos, fantasia ei ole minun juttuni. En lue lastenkirjoja.

Niinpä ystävä laittoi kirjan reppuuni.

Muutaman päivän päästä, jouluaattona, päätin antaa Harry Potterille mahdollisuuden. Olihan ystäväni hehkuttanut kirjasarjaa, eikä hän suinkaan ollut ainoa.

Ja niin siinä kävi, että tuo joulu hurahti taikamaailmassa. Juutuin kirjan ääreen tunniksi, sitten toiseksi ja sen jälkeen kykyni hahmottaa aikaa katosi. Kun äiti kutsui jouluillalliselle, vastasin, että vielä pari sivua Potteria.

Myöhemmin ymmärsin, että ystäväni antoi minulle joulun parhaan lahjan.

Hän ei pelkästään tutustuttanut minua mahtavaan kirjasarjaan, jonka parissa koin jännitystä ja opin jopa englantia (sarjan uusimpia osia oli tietysti pakko lukea jo ennen kuin ne ehdittiin kääntää suomeksi). Hän avasi minulle oven uuteen genreen ja sai minut huomaamaan, miten ennakkoluuloinen olin ollut.

Kaikilla ei ole sellaista ystävää, joka päättäväisesti laittaa kirjoja selkäreppuumme, mutta me voimme itse ryhtyä sellaiseksi – joko itsellemme tai jollekin toiselle.

Mitä jos tulevaksi joululomaksi valitsisimme jotain yllättävää luettavaa, vaikka yhden Forssan kirjaston vinkkaamista teoksista?

Marianna Langenoja

Uusimmat

Fingerpori

comic