Lounais-Häme

Joulukaupasta positiivisia uutisia

Joulukauppa on Forssan kaupoissa näyttänyt tänä vuonna edellisjouluun verrattuna valoisammalta.

-Kyllä siltä näyttää, että kasvatamme myyntiä viime vuodesta. Volyymeissä on isoakin kasvua, mutta liikevaihdollisesti kasvu on maltillisempaa. Olemme kaiken kaikkiaan todella tyytyväisiä tähän tilanteeseen, Prisma-johtaja Satu Piiroinen Forssan Prismasta toteaa.

-Joulukauppa on sujunut hyvin, paremmin kuin viime vuonna. Samanlaista viestiä saadaan valtakunnallisesti, joten samaa tahtia mennään, kauppias Mikko Virtanen Forssan K-Citymarketista sanoo.

Kaupan liitossa joulun ajan kuluttamisen piristymistä osattiin odottaa, sillä joulukauppaa ennakoiva joululahjaindeksi oli marraskuussa kasvussa. Vaikka kuluttajat ovat vielä varovaisia ostoaikomuksissaan, joulukaupan ei ainakaan uskota tänä vuonna kutistuvan.

Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Joulukuussa kauppojen liikevaihto on noin neljänneksen keskimääräistä suurempaa.

Tavaratalokaupassa ja monilla erikoiskaupan aloilla joulukuun merkitys on vielä paljon suurempi. Kaupan liiton mukaan esimerkiksi kultasepänliikkeissä ja kirjakaupoissa myynti saattaa kasvaa yli kaksinkertaiseksi keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna.

Kodintekniikkaliikkeissä myynti voi kasvaa jopa 60 prosenttia.

Veikon Kone Lehtovirralla joulukauppa käy selvästi vilkkaampana kuin viime vuonna. Kauppias Kari Lehtovirta toteaa, että alalla on takanaan muutama hiljaisempi vuosi, joiden aikana kodeissa on saatettu jättää kodinkonehankintoja tekemättä. Nyt tuo paine purkautuu osaltaan joululahjakaupassa.

-Hankitut lahjat ovat myös olleet viime vuotta kalliimpia, Lehtovirta sanoo.

– Nyt ostetaan isompia perheen yhteisiä lahjoja, kuten pesukoneita ja kylmälaitteita. Myös tietokonepuolella yksikköhinnat ovat kasvaneet.

Joulukauppasesonki on kodintekniikan alalla alkanut tänä vuonna tavanomaista aikaisemmin.

-Se on ollut silmiinpistävää. Meidän alallamme asiakkaat ovat ottaneet Black Fridayn omakseen. Myös veronpalautukset pidensivät sesonkia, Lehtovirta sanoo.

-Saa nähdä, onko tämä sitten alennusmyynneistä pois. Perinteisesti joulun jälkeinen viikko on meillä ollut koko vuoden toiseksi paras viikko. Alennusmyynnit alkavat saman tien joulun jälkeen.

Kello-Nyströmin kauppias Keijo Nyström sanoo, että joulu on koko vuoden tärkein ajankohta kello- ja korumyynnin kannalta.

-Kesä on kasvattanut viime vuosina merkitystään, mutta joulunaikaan satsataan edelleen täysin erilailla, Nyström sanoo.

Joulukaupan sujumisesta Nyström muistuttaa, että Forssa on ollut hankalassa tilanteessa vuodesta 2008 alkaen. Lukuisten teollisten työpaikkojen katoaminen on vienyt seudulta varovaisesti arvioiden mukaan 20 miljoonan euron kulutuksen.

-Siihen nähden nykyisten poteroiden pitäminenkin on hyvä juttu.

Edessä on vielä joulukaupan vilkkaimmat päivät. Tänä vuonna jouluaatto osuu lauantaille, joten torstaista ja perjantaista on tulossa monessa kaupassa vuoden kovimmat myyntipäivät.

-Jouluruokaa varataan kotiin mieluusti tuoreena. Joulukalat, hedelmät ja vihannekset ovat sellaisia viime hetken juttuja, joita ihmiset eivät ennakoi, Virtanen toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic